AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford Puma Rally1 WRC - ulazimo u novu eru reli sporta

Ford Puma Rally1 WRC - ulazimo u novu eru reli sporta

WRC tim M-Sport Ford World Rally Team (WRT) nedavno je otkrio prototip novog takmičarskog automobila Puma Rally1, koji će 2022. godine biti deo nove ere elektrifikacije u FIA Svetskom reli šampionatu...

Model MSport Ford Puma Rally1, koji je svoju premijeru imao na festivalu brzine u Goodwoodu u britanskom West Sussexe. Ispod atraktivne karoserije nalazi se hibridna tehnika, koja kombinuje benzinski 1.6 Turbo motor i elektromotor snage 100 kW, koji energijom snabdevaju baterije od 3,9 kWh.


Iz Forda ističu da će 100 % putničkih vozila u Evropi do polovine 2026. godine biti pogonjeno na čistu električnu ili hibridnu tehnologiju. Do 2030. godine svi novi automobili će imati čist električni pogon.

Ford Puma Rally1 WRC - ulazimo u novu eru reli sporta

Hibridni sistem takmičarskog automobila radi na sličnom principu kao i Puma EcoBoost Hybrid. Pogonska jedinica rekupira energiju, koja se skladišti i tokom kočenja i smešta u akumulatore. Hibridni sistem je težak 95 kilograma i hladi se tečnošću i vazduhom koji se nalazi u kućištu sa balističkom čvrstoćom, da bi izdržao udar krhotina i sila koja deluju na reli takmičenjima i prilikom sudara.

 

Zanimljivo je da će FIA WRC Rally1 automobili od 2022. godine koristiti gorivo proizvedeno bez upotrebe fosilnih resursa, što je rezultiralo 100 % održivim gorivom.


VIDEO:



Automagazin.rs

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje