AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Fiat Professional predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

Fiat Professional  predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

Za predstavljanje modela E-Ducato, prvog električnog Ducato modela sa 100% nultim emisijama, Fiat Professional je izabrao 22. april, Dan planete Zemlje, svetski događaj usmeren ka zaštiti životne sredine i širenju ekoloških informacija i obrazovanja...

Fiat Professional  predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

E-Ducato je predstavljen „na putu“ na web konferenciji koja se održavala na nekoliko mesta, a čiji je domaćin bio Massimo Temporelli, univerzitetski predavač koji zna kako da učini nauku zanimljivom. Temporelli se povezao sa nekoliko menadžera Stellantisa i DHL-a, uključujući Eric Laforgea, glavnog za LCV (light commercial vehilces) in Enlarged Europe u kompaniji Stellantis i Albertom Nobisom, izvršnim direktorom kompanije DHL EXPRESS Europe, koji su produbili saradnju dve kompanije u proizvodnji novog modela.


Eric Laforge je započeo sa istorijom modela Ducato, slaveći njegovu 40. godišnjicu na tržištu 2021. godine uz potvrdu da je jedan od lidera na tržištu. Njegov napredak je konstantan, a kulminirao je njegovom pozicijom najprodavanijeg komercijalnog vozila – u svim kategorijama - u Evropi 2020. godine. Ovaj uspeh ide ruku pod ruku sa njegovom slikom najboljeg kampera i najprodavanijeg vozila u svojoj klasi već šestu godinu zaredom, što je rezultat istorije stalnog razvoja proizvoda gde se uvek znalo šta kupac očekuje.

Fiat Professional  predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

E-Ducato – Spreman za svaku misiju


Rečima Erica Laforgea: „Kada jer reč o modelu E-Ducato krenuli smo od ideje da stvorimo ne samo ekološko vozilo, već i celokupno rešenje za mobilnost, koje karakterišu svestranost, pouzdanost, efikasnost i održivost (i na ekološkom i na ekonomskom nivou): ukratko, radni alat za izgradnju vašeg poslovanja poštujući ekološke propise, model spreman za svaku misiju, beskompromisno ciljajući da bude merilo na tržištu i da bude opremljen istim mogućnostima kao i vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Njegovih 400 konfiguracija znači da može da zadovolji potrebe svih profesionalnih operatera, od špeditera i građevinskih kompanija do zanatlija i gradskih pružalaca usluga.“


100% efikasnost proizvoda, isplativost troškova vlasništva


Polazeći od konfiguracije elektronike, ovo potvrđuje da je E-Ducato dizajniran prema zahtevima kupaca. Zahvaljujući originalnoj, beskompromisnoj arhitekturi u duhu „samo napred“, bez suvišne težine na dnu šasije i sa povećim rastojanjem između bočnih šina, baterije novog modela optimalno su postavljene ispod poda, ostavljajući kapacitet za tovar koji varira od 10 do 17 cc u pogledu zapremine, kao i skoro 2 tone u pogledu mase. Ostale očigledne prednosti su optimalna raspodela težine i spuštanje težišta, kako bi se poboljšalo upravljanje vozilom u svim uslovima opterećenja.


E-Ducato može da postigne performanse ekvivalentne dizel verzijama, zahvaljujući električnom motoru sa maksimalnim obrtnim momentom od 280 NM, isporučujući do 90 kW snage (približno 122 ks) i ubrzanje od 0-50 km/h za 5 sekundi.

Fiat Professional  predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

E-Ducato je takođe opremljen serijom modularnih rešenja, počev od 2 različita bloka baterija - 47 kWh i 79 kWh, najboljih u klasi za instalirani električni kapacitet i 4 tipa načina punjenja, od kojih su 3 dostupna pri lansiranju. Sa baterijom od 47 kWh, E-Ducato može da pređe i do 170 km u WLTP ciklusu i do 235 km u gradskom ciklusu. Sa baterijom od 79 kWh, rastojanja se povećavaju na 280 km u WLTP ciklusu, što je ekvivalentno 370 km u gradskom ciklusu. Nije mu potrebno duže od pola sata da se napuni dovoljno za vožnju od 100 km.


Takođe vredi napomenuti da baterije imaju garanciju od 10 godina ili 220.000 km za verziju od 79 kWh, odnosno 8 godina / 160.000 km za model od 47 kWh. Još jednom, u pogledu fleksibilnosti, treba napomenuti da, kako bi se zadovoljila tako široka i raznolika lepeza potreba, E-Ducato takođe nudi režim vožnje: u „Normal poziciji“, gde obezbeđuje idealnu ravnotežu između performansi i troškova, a može se i postaviti u „Eco“ mod kako bi se čuvala energija. Kada je potrebno da se prevozi zaista težak teret ili kada se vozilo suočava sa zahtevnim usponom, pravi izbor je mod „Power“. E-Ducato ima još dve funkcije koje pružaju vozačima osećaj mira:


• „Turtle Mode“, sličan funkciji čuvanja baterije na mobilnim telefonima, koji se aktivira automatski kada je baterija na niskom nivou i ograničava performanse vozila, kako bi učinio da baterija traje 8-10% duže.
• „Recovery Mode“, što čini E-Ducato jedinim električnim vozilom koje nikada ne staje. Zapravo, ako jedan modul baterije ne radi, drugi zauzima njegovo mesto kako bi se obezbedilo da je moguće nastaviti vožnju.

Fiat Professional  predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

Sve u svemu, fleksibilnost modela, najbolje karakteristike u klasi kao i njegova pouzdanost garantuju da će zadržati vrednost na tržištu.


Pored toga, troškovi održavanja modela E-Ducato biće oko 40% niži od vozila sa klasičnim motorom. Ukupno, može se očekivati da će troškovi vlasništva (TCO) u okviru glavnih misija biti na nivou dizel verzija: odličan rezultat, što čini vozilo održivim ne samo iz ekološke perspektive, već i ekonomske, pružajući rešenje pogodno za biznis.


Izuzetno konkurentne performanse modela E-Ducato zasnovane su na 5 godina skupljanja podataka iz svakodnevnog života. Sve je izvedeno u vidu 4.000 povezanih vozila koja su slala podatke godinu dana, tokom kojih su vozila prešla više od 50 miliona kilometara, u svim uslovima za vožnju i tovar, kao i svim vremenskim uslovima. Posao je obavljan brzom dinamikom, i s vrlo bliskom saradnjom sa predstavnicima klijenata sa različitm profesionalnim misijama i iz oblasti isporuke, kako bi se identifikovala idealna rešenja još od faze prototipa pa nadalje.

Fiat Professional  predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

Neizostavno je bilo da Mopar Connect doprinese razvoju modela E-Ducato, sa svojim ciljem da profesionalcima pruži prefinjene alate, kako da unaprede efikasnost u pogledu toga kako da koriste vozila, tako i da im pomogne da procene profitabilnost svojih operativnih troškova.


Veliki značaj dat je širokom opsegu funkcija koje se mogu aktivirati daljinski, uključujući My:Fleet Manager - pomoću veb platforme, menadžeri voznih parkova mogu da kontrolišu glavne varijable za svaku jedinicu u stvarnom vremenu, uključujući kilometražu, lokaciju i ažuriranje zbog održavanja, rasporeda punjenja i još mnogo toga. Sve to sa ciljem da se obezbedi efikasnost voznog parka i produktivnost, da se smanje troškovi, spreče rizici, i da se obezbedi bezbednost i vozila i vozača.


Pored toga, dostupnost Mopar® Connect u okviru standardnog paketa na svim E-Ducato modelima pruža široku ponudu drugih usluga, kao što je podrška u slučaju nezgode ili kvara (telematična kutija, koja detektuje lokaciju vozila, osigurava brzu, ciljanu uslugu 24/7). Uconnect LIVE mobilna aplikacija kojom se može proveriti da li su vrata zatvorena, potražiti mesto gde se vozilo parkiralo, kao i da se dobije obaveštenje ukoliko se vozilo pomerilo sa prethodne lokacije, ili ako je vozilo iznad unapred određenog ograničenja brzine i tome slično.


Uconnect LIVE mobilna aplikacija takođe obuhvata široku ponudu drugih funkcija, kao što su my:Car, pružajući mogućnost daljinske kontrole nivoa baterije ili pritiska u gumama, kao i mesečne izveštaje o stanju vozila. Tu je i usluga my:Journey, pomoću koje možete da pogledate i upravljanje kretanjem vozila, i my:eCharge paket, razvijen posebno za E-Ducato, koji služi za planiranje punjenja, pronalaženje, korišćenje i plaćanje na javnim punjačima, i upravljanje punjenjem na Vašem povezanom Wallbox uređaju.

Fiat Professional  predstavlja novi E-Ducato, 100% Ducato, 100% električan

Spremnost za novu eru e-mobilnosti/e-Mobility


U okviru svoje posvećenosti održivoj mobilnosti, kompanija Stellantis na tom putu koji spaja potrebe klijenata i brigu za životnu sredinu uspostavila je svoju diviziju za e-mobilnost pre nekoliko godina, kako bi stvorila strukturiran, ekološki sistem koji je takođe konkurentan u pogledu ekonomičnosti, i to spajajući partnere, proizvode i interdisciplinarne usluge sa više tržišta, kako bi životi klijenata koji odaberu električna i hibridna vozila bili jednostavniji: https://www.media.stellantis.com/em-en/e-mobility


Pro Fit


U bliskoj saradnji sa timom za e-mobilnost, FIAT Professional je razvio aplikaciju Pro Fit by E-Ducato (dostupna na veb-sajtu i kao aplikacija, besplatno na App Store i Google Play), kao deo svojih napora da unapredi znanje ljudi o električnim vozilima i njihovoj upotrebi. Kao početna tačka uzeta je perspektiva menadžera voznih parkova i malih/srednjih kompanija koje koriste Ducato sa unutrašnjim sagorevanjem za svoje misije, a Pro Fit je dizajniran kao moćan simulator. Pro Fit je agilan, intuitivan alat, fokusiran na konfiguraciju najboljeg mogućeg voznog parka E-Ducato vozila, i na otkrivanje performansi i prednosti novog električnog vozila.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje