AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

Geely je spreman da napravi revoluciju u novoj generaciji kineskih vozila u Srbiji, te je napravila hrabar korak u pretvaranju hibridne tehnologije u mainstream...

4 meseca nakon ulaska brenda Geely na automobilsko tržište Srbije, uvoznik brenda Geely za Srbiju (Geely Adria) je predstavio moderni tehnološki C-SUV model Atlas PRO, blago hibridno električno vozilo (MHEV), koje nudi ekonomičnije, dinamičnije i udobnije iskustvo vožnje.


Model ATLAS PRO označava novu eru za Geely jer dolazi s najnovijim tehnologijama bratskog premijum brenda Volvo. Vodeći ljudi ovog uglednog azijskog automobilskog giganta su dolazak Geely-ja na naše tržište komentarisali stavom da je „Geely-jevo zlatno pravilo poslovanja da se uvek stavlja u kožu svojih klijenata i to je recept za uspeh, jer kada se stavite u kožu svojih klijenata onda morate da radite najbolje što znate. Smatramo da je sada pravo vreme za lansiranje ovog brenda u Srbiji, jer naši klijenti zaslužuju vrhunske proizvode po pristupačnim cenama. Pošto ne zanemarujemo ni ekološki aspekt, zaštitu životne sredine i održivost, garantujemo vam da su Atlasova niska potrošnja goriva i njegove emisije ugljendioksida među najnižim u klasi.“


Geely smatra da je Atlas PRO premijum blagi hibrid – kada je u pokretu vožnja je primetno tiša i uglađenija, a u korporaciju su čvrsto ubeđeni da će Atlas promešati karte na evropskom tržištu cenovno pristupačnih SUV-ova.

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

DIZAJN


Suština Atlas Pro-a je kombinacija evropskih tehnologija i moderne estetike. Svetao, dinamičan, moderan -ovo su prve reči koje vam padaju na pamet kada gledate ovaj automobil. Zahvaljujući atletskim linijama haube, sportskom zadnjem spojleru i retrovizorima koji podsećaju na krila aviona, izgleda lagano i brzo. Sažeti, samouvereni profil Atlas Pro-a stvara gotovo opipljiv osećaj snage i odlučnosti. Koncentrična rešetka s potpisom s unapređenim monohromatskim logotipom upotpunjuje čvrst i muževni izgled novog Geely crossovera.


Atlas Pro privlači pažnju svojim novim, elegantnim aluminijumskim felnama od 18 inča. Dizajnirane su tako da odgovaraju širokim gumama 225/60R18. Uvećani prednji branik ima elegantne hromirane naglaske i crne bočne umetke, koji imaju aerodinamične kanale za efikasnije hlađenje kočnica.Atlas Pro je opremljen snažnim Valeo LED farovima koji mogu da osvetle objekte na velikoj udaljenosti do 220 m od automobila (+ 70 m u poređenju sa halogenim farovima). Inteligentni kontrolni sistem automatski prebacuje duga svetla na kratka svetla kada se približavaju automobilu koje se nalazi ispred ili mu dolazi u susret. Vek trajanja farova je produžen na 50.000 sati neprekidnog rada i, u poređenju sa halogenom optikom, omogućavaju uštedu energije do 40%. Zadnja LED svetla su takođe dobila novi, moderniji dizajn, postala svetlija i izdržljivija. Zahvaljujući njihovom originalnom uzorku Atlas Pro je lako prepoznati u večernjoj gužvi.

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

UNUTRAŠNJOST

Unutra izgleda luksuzno. Bez lažne skromnosti, unutrašnjost naizgled ikoničnog, pa čak i brutalnog crossovera može konkurisati automobilima više klase u smislu dizajna, završne obrade i opreme. Njegov fluidni dizajn pojačava osećaj prostranosti, kvaliteta i elegancije. Korišćeni su moderni, skupi materijali, a teksture su vešto odabrane. Multimedijalni ekran osetljiv na dodir visokog kontrasta od 12,3 inča, ogroman panoramski krov od skoro 1,2 kvadratnih metara. sistem ambijentalnog osvetljenja s 42 boje, koji se menja u zavisnosti od režima vožnje, stvaraju prijatnu atmosferu za vozača i putnike.


Geely Atlas Pro je opremljen sistemom za automatsko održavanje zadate temperature u kabini i kontrolu klima uređaja. Kontrolna jedinica klime ergonomski je smeštena na centralnoj konzoli ispod multimedijalnog ekrana i napravljena je na visokom estetskom nivou – sa takozvanim „klavirskim“ tasterima. Veoma je lako i prijatno koristiti ih. Takođe uključuje kontrole za grejanje prednjih brisača zone u praznom hodu, mlaznica za pranje vetrobranskog stakla, bočnih retrovizora i zadnjih stakala. Komande grejanih sedišta i volana u skladu sa savremenim trendovima nalaze se na multimedijalnom ekranu.Geely Atlas Pro je pripremljen za udoban rad ne samo u toploj, već i u hladnoj sezoni. U svim konfiguracijama ima električno grejanje jastuka i naslona sedišta, kako prednjih tako i zadnjih sedišta, kao i grejanje volana, bočnih retrovizora, mlaznica za pranje prednjeg stakla i odmorišta metlica prednjih brisača.Atlas Pro infotainment sistem je nešto što impresionira čak i kada prvi put upoznate automobil. Ogroman, 12,3-inčni ekran u boji osetljiv na dodir karakteriše moderna grafika, visok kontrast (1MP, 720 piksela) i sposobnost da reaguje čak i na dodir mokrih prstiju i ruku u rukavicama. Za kvalitetan zvuk audio sistema zaslužno je 8 zvučnika, a za dobro raspoloženje – sistem ambijentalnog unutrašnjeg osvetljenja u 42 boje, koji može da funkcioniše u skladu sa muzikom koja se pušta.

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

Jedna od važnih karakteristika Atlas Pro multimedijalnog kompleksa je mogućnost povezivanja mobilnih uređaja pomoću vlasničkog interfejsa Easy Connection. Za integraciju, potrebno je da instalirate besplatnu EasyCon aplikaciju i povežete svoj pametni telefon kablom sa sistemom. Na ekranu osetljivom na dodir multimedijalno "ogledalo" prikazuje ekran mobilnog telefona koji vam omogućava da koristite sve aplikacije, uključujući navigaciju Yandex i Google. A ako je telefon baziran na Android platformi, Atlas Pro ekran duplira kontrolu dodirom komandi i funkcija pametnog telefona.


POGON


Geely inovacijska strategija 4.0 usmerena je na uvođenje najnaprednijih tehnologija za što manju potrošnju goriva i štetnih emisija u atmosferi. To podrazumeva potpuni prelaz na turbo motore visokih performansi nove generacije, razvijene zajedno sa Volvoom. Kompaktni SUV (dužina 4.544, širina 1.713, visina: 1.831 mm) pokreće 3-cilindrični benzinski motor 1.5 TGDI sa 177 konjskih snaga i obrtnim momentom do 255 Nm. Turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem ima maksimalni obrtni moment 300 Nm već pri 1.500 obr./min. Zahvaljujući direktnom ubrizgavanju pod visokim pritiskom (200 bara), motor je veoma efikasan.

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

U kombinaciji sa snažnim motorom, Atlas Pro nudi dve vrste automatskih menjača: 7-stepeni 7DCT za verziju s pogonom na sva četiri točka i 6-stepeni hidromehanički (6AT) za verziju s pogonom na prednje točkove. 7DCT menjač visokih performansi razvijen je prema Volvo standardima kao deo ukupne strategije za narednu generaciju pogonskih sklopova. To je 7-stepeni preselektivni menjač sa mokrim kvačilom. Iako je vrlo kompaktan, ipak je dizajniran za prenos velikog obrtnog momenta, brz je (vreme prebacivanja 0,2 s) i značajno smanjuje potrošnju goriva. Geely-jev 1,5-litarski turbo pogon i 7DCT menjač su visoko hvaljeni od strane SAE China, udruženja automobilskih inženjera u Kini 2020. godine. Zbog revolucionarne inovacije nagrađen je nagradom za nauku i tehnologiju kineske automobilske industrije. 6-stepeni automatski menjač (6AT) je „klasični automatik'', koji olakšava vožnju zahvaljujući glatkom menjanju brzina. Najmodernija elektronika osigurava visoku energetsku efikasnost i udobnost vožnje. 4WD Geely Atlas Pro koristi inovativni 48V EMS (Electric Motor Synergy) blagi hibridni sistem. Uključuje pogonski starter-generator, pretvarač, 48-voltnu litijum-jonsku bateriju i jedinicu za rekuperaciju. U određenim režimima vožnje, sistem poboljšava dinamiku ubrzanja automobila zbog dodatnog obrtnog momenta (+ 50 Nm), a takođe obezbeđuje i do 15% uštede goriva. Atlas nudi blagi hibrid sa 48V sinergijom elektro motora (EMS) i belt-starter generatorom (BSG), što je velika prednost u odnosu na konkurenciju. Blagi hibrid (MHEV) nudi ekonomičniju, dinamičniju i udobniju vožnju. Uključivanje tehnologije blagog hibrida omogućava različite funkcije električnog vozila, između ostalog:


- Inteligentni Start&Stop sistem - sistem gasi motor kada vozilo stoji, kada je u „leru“ ili prilikom kočenja;
- Pametno jedrenje - motor se automatski gasi tokom vožnje u slobodnom hodu pri visokim brzinama;
- Recikliranje energije - vozilo dobija energiju regenerativnim kočenjem. Prilikom kočenja ili usporavanja se kinetička energija vozila pretvara i skladišti u bateriji kao električna energija.
Baterija se puni automatski kada motor sa unutrašnjim sagorevanjem radi i u režimu rekuperacije prilikom kočenja. Sistem ima "start-stop" funkciju, koja se gasi i trenutno pokreće motor u saobraćajnim gužvama, a podržava i efikasan način vožnje.

 

Atlas Pro 4WD je pouzdan i svestran crossover za svakodnevnu upotrebu u bilo koje doba godine i po svakom vremenu, za porodična putovanja i izlete u prirodu. Opremljen je najsavremenijim sistemom
pogona na sve točkove sa kvačilom sa više diskova koji automatski preraspoređuje obrtni moment između prednjih i zadnjih točkova. Kada odaberete Offroad način rada, algoritam upravljanja pogonskim sklopom i menjačem se automatski menja kako bi se poboljšale performanse na terenu. Atlas Pro sa pogonom na sve točkove pomoći će vam da se pouzdano i bezbedno krećete po klizavoj stazi po snegu i kiši ili da dođete do pravog mesta gde asfalt završava. Atlas Pro je u ponudi sa pogonom na prednji par točkova (2WD) ili pogonom na sva četiri točka (AWD).

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

BEZBEDNOST


Svi novi Geely modeli dizajnirani su da ispune stroge bezbednosne standarde, a Atlas Pro nije izuzetak. Već u početnoj konfiguraciji opremljen je sa šest vazdušnih jastuka - prednjim, bočnim i zavesama. Atlas Pro koristi visoko efikasan sistem kontrole kočnica koji uključuje elektronski sistem kontrole stabilnosti (Bosch 9.3) i upravljanje dinamikom vozila, kontrolu proklizavanja, kontrolu pokretanja uzbrdo i nizbrdo itd. Svi oni pomažu vozaču da održi pouzdano upravljanje i visoku stabilnost automobila pri vožnji
velikom brzinom u krivinama, na klizavim putevima i neravnom terenu.


Geely Atlas Pro nudi se sa širokim spektrom inovativnih sistema aktivne bezbednosti i pomoći vozaču koji su uključeni u paket ADAS Level 2. Njihov rad osigurava radar, 5 kamera i 8 ultrazvučnih senzora. Jedan od ovih sistema - inteligentni tempomat - održava udaljenost do prednjeg automobila, automatski usporavajući i ubrzavajući Atlas Pro. U stanju je potpuno zaustaviti automobil i automatski nastaviti vožnju, održavajući svoje funkcije čak i u krivinama u radijusu od najmanje 250 m. Istovremeno, sistem eliminiše preoštra usporavanja kako bi se smanjio rizik od udara pozadi.


Sistem automatskog kočenja (AEB) ugrađen u Geely Atlas Pro dizajniran je da upozori vozača na rizik od frontalnog sudara sa drugim automobilom (ili drugom preprekom na putu, uključujući pešaka) i automatski zaustavlja automobil u slučaju nužde. Da bi se to postiglo, sistem je opremljen radarom koji određuje udaljenost do prepreke i kamerom koja prepoznaje objekt na putu. Ove dve jedinice se međusobno nadopunjuju i rade zajedno, a kompjuter ugrađen u automobil samostalno procenjuje potencijalnu opasnost u situaciji. Tako je AEB sistem, pod određenim uslovima i pri brzinama do 50 km/h, u stanju da spreči nezgode koje se najčešće dešavaju u gradu.


U Geely Atlas Pro funkciju kontrole trake obavljaju dva elementa ADAS kompleksa – sistem upozorenja o napuštanju trake (LDW) i sistem pomoći pri zadržavanju u traci (LKA). Prvi upozorava vozača vizuelnim i zvučnim signalima, kao i vibracijom na volanu, o nenamernom izlasku iz trake ili pri menjanju trake bez uključivanja migavaca. LKA sistem sprečava nezgode povezane sa napuštanjem zauzete trake, a uz pomoć električnog servo upravljača podešava automobil tako da ide tačno sredinom trake — ako postoje jasne oznake sa obe strane.

Geely Atlas Pro stigao na srpske puteve - cene poznate

CENA


Geely Atlas Pro u Srbiji u ponudi dolazi s dva paketa opreme, LUXURY koji je opremljen isključivo s 6 stepenim automatskim menjačem i prednjim pogonom, i FLAGSHIP koji je opremljen isključivo 7-stepenim preselektivnim menjačem sa mokrim kvačilom sa najsavremenijim sistemom pogona na sve točkove i s inovativnim 48V EMS (Electric Motor Synergy) blagim hibridnim sistemom. Verzija LUXURY dostupna je od 29.900€ dok je verzija FLAGSHIP dostupna od 32.900€. Trenutna važeća akcija omogućava svim kupcima koji kupe novi Geely Atlas PRO i odluče se za gotovinsko plaćanje, dodatni popust na redovne cene u visini do 2.000€.Svi modeli Geely Atlas PRO dolaze s fabričkom garancijom od 7 godina i kupcima osiguravaju potpuni mir zahvaljujući servisnoj podršci na prodajno-servisnim lokacijama Geely.


Foto: Milomir Bošković

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje