AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

U Teksasu otvorena najveća fabrika e-goriva na svetu - finansira je Porsche

U Teksasu otvorena najveća fabrika e-goriva na svetu - finansira je Porsche

Proizvodnja će početi sledeće godine, a godišnji kapacitet fabrike iznosi oko 750 miliona litara e-goriva...

Kompanija HIF Global, iza koje pored ostalih stoji i nemačka kompanija Porsche, pohvalila se novim projektom iz oblasti sintetičkih goriva. Nakon pokretanja fabrike u Čileu, ova kompanija je uspela da dobije dozvolu za izgradnju najveće fabrike e-goriva na svetu, koja će biti izgrađena u blizini grada Matagorda u Teksasu. Izgradnja će početi sledeće godine.


Podsetimo, HIF Global je 2021. godine završio svoju prvu fabriku e-goriva u Čileu. Proiuvodnja u pogonu Haru Oni je počela 2022. godine. Kompanija Porsche je prošle godine koristila oko 3.000 litara ovog goriva za učešće u raznim raznim takmičarskim serijama.

U Teksasu otvorena najveća fabrika e-goriva na svetu - finansira je Porsche

"Sada imamo zeleno svetlo za izgradnju najvećeg postrojenja e-goriva na svetu, koje će proizvoditi približni 200 miliona galona modifikovanog e-goriva godišnje." - istakla je Meg Gentle, izvršna direktorka HIF-Global. Kompanija ističe da će ovaj nivo dostići 2027. godine. Za proizvodnju ove količine goriva, HIF Global će koristiti oko 300.000 tona zelenog vodonika i oko 2 miliona tona recikliranog ugljen-dioksida godišnje. Ova jedinjenja će naknadno stvoriti oko 1,4 miliona tona metanola, koji se potom može koristiti u hemijskoj industriji ili za proizvodnju goriva. Alternativno, može se dalje modifikovati u sintetičko gorivo za putničke automobile.


Automagazin.rs
Foto: Porsche

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje