AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

KIA u Srbiji sa rekordnim prvim kvartalom

KIA u Srbiji sa rekordnim prvim kvartalom

Nakon brojnih izveštaja o uspesima KIA brenda u globalnoj prodaji, najstariji korejski proizvođač automobila se može pohvaliti rekordnim rezultatima i u našoj zemlji...

KIA u Srbiji sa rekordnim prvim kvartalom

Dok se svetska ekonomija oporavlja od posledica izazvanih pandemijom, KIA niže uspehe kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu.


Prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije, srpsko tržište novih automobila završilo je prvi kvartal ove godine sa 4.991 novoregistrovanim automobilom što je porast u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal za 475 jedinica, odnosno 10,52%. Ovo se može smatrati dobrim rezultatom ako se uzme u obzir da prvi kvartal prošle godine nije bio pogođen pandemijom. Kia je u Srbiji kupcima u prvom kvartalu isporučila 259 vozila što je porast od čak 88%. To čini oko 5,2% ukupnog domaćeg tržišta novih automobila. Time je srpski zastupnik uveliko nadmašio udeo Kije u prodaji u zemljama EU koja iznosi oko 3,6% tržišnog udela. Zahvaljujući tome KIA je u Srbiji dospela na peto mesto među 44 brenda čija vozila su registrovana u našoj zemlji. Rezultat je utoliko značajniji ako se uzme u obzir da je sva prodaja ostvarena kroz maloprodajnu mrežu, te da na nju nisu uticale nikakve velike flotne kupovine vozila.

KIA u Srbiji sa rekordnim prvim kvartalom

Posmatrano po modelima, najprodavaniji Kijin model u prvom kvartalu ove godine je Sportage sa čak 149 prodatih primeraka što čini 58% Kijine prodaje u Srbiji. Samo u martu ove godine čak 85 kupaca selo je u svoje nove Sportage automobile čime se ovaj atraktivni Kijin SUV plasirao među pet najtraženijih putničkih automobila u Srbiji u ovom mesecu. Sportage je ujedno i najprodavaniji SUV srednje veličine (u tzv. C-SUV segmentu) u Srbiji. Uz Sportage, drugi najtraženiji model u Kijinoj gami je urbani krosover Stonic koji je sa 48 isporučenih primeraka u prva tri meseca plasiran na treće mesto malih SUV vozila (segment B-SU V) u kome vlada izuzetno velika konkurencija.


Nakon Sportage-a i Stonic-a slede i drugi Kijini tradicionalno dobro plasirani modeli iz Ceed game (Ceed, Ceed Sportswagon, XCeed), kao i Rio, koji su našli ukupno 62 nova kupca u našoj zemlji u prvom kvartalu.


Evidentno je da se celo srpsko tržište pomera sa tradicionalnih automobila B i C-segmenta kao SUV modelima, što je trend koji je već duže vreme prisutan u celom svetu. Iz pomenutih brojki može se zaključiti da su Kijini SUV i krosover modeli stekli veliko poverenje kod domaćih kupaca. To poverenje opravdavaju zahvaljujući najboljem odnosu dobijeno/uloženo, modernom i višestruko nagrađivanom dizajnu, visokim kvalitetom i pouzdanošću, savremenim i ekonomičnim motorima, uz neizostavno najdužu fabričku garanciju na tržištu od 7 godina ili 150.000 km.


PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje