AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia još odlučnije na evropsko tržište električnih vozila

Kia još odlučnije na evropsko tržište električnih vozila

Kia Motors Europe počinje s 'Električnom misijom' na najnaprednijim tržištima za električne automobile – na severu Evrope, a njen partner pri tom projektu je preduzeće World Shopper, koje se bavi istraživanjem automobilske djelatnosti...

'Električna misija' s Kia e-Nirom će posetiti mjesta i ljude, koje spaja struja

 

Ekipa World Shoppera, koju čine istraživači iz automobilske industrije, 13. februara je ispred Kijinog evropskog sedišta u Frankfurtu krenula na put s potpuno električnim krosoverom e-Niro. Projektna ekipa će u narednih deset dana posetiti mesta na severu Evrope, što će im pomoći kod kreiranja budućnosti električne mobilnosti. Na toj misiji s e-Nirom će kroz Nemačku, Holandiju, Dansku, Švedsku i Norvešku preći više od 4.000 kilometara.


Razgovori s vlastima, poslovnim ljudima i korisnicima električnih i plug-in hibrida
Analitičari World Shoppera će se susresti s glavnim akterima elektrifikacije u svakoj od tih zemalja i pomoću intervjua s regionalnim vlastima, savetnicima i poslovnim ljudima iz prve ruke dobiti uvid u trendove električne mobilnosti u Evropi. Istraživači će se susresti i s korisnicima, koji će podeliti svoja iskustva o punjenju vozila i raspoloživoj infrastrukturi, a i pregledati šta mogu uraditi kako bi električna i hibridna vozila postala 'nova uobičajena' vozila.


Kia i World Shopper će na salonu u Ženevi objaviti izveštaj o uvidu u budućnost električne mobilnosti


Kvalitativni rezultati projekta Električna misija biće predstavljeni na Kijinim društvenim kanalima i objavljeni u novom izveštaju, kojeg će predstaviti na martovskom salonu automobila u Ženevi. Izveštaj će čitaocima omogućiti pristup podacima na zabavan način, a Kiji omogućiti da svojim kupcima širom Evrope i dalje pruža najprimerenija električna vozila i s tim povezane usluge.


Ricardo Oliveira, osnivač World Shoppera, rekao je o tome: "Pošto se ekosistem, koji podržava priključna vozila, širi, sve više vlasnika vozila razmišlja o alternativnim pogonima, ali uprkos tome je još uvek dosta prepreka, koje otežavaju masovni prelazak na električna vozila. Ovaj projekt će nam omogućiti da se naučimo kako se neke zemlje i regije hvataju u koštac s tim preprekama i saznamo šta trebamo uraditi da više vozača ubedimo u prednosti priključnih vozila. Kia e-Niro će biti odličan saputnik na našem putovanju, jer razbija mitove i brige u vezi s električnim vozilima, koje brinu brojne vozače."

Kia još odlučnije na evropsko tržište električnih vozila

Artur Martins, potpredsednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: "Kia e-Niro je više od bilo kojeg drugog električnog auta, predstavljenog na tržištu, uklonio prepreke, koje imaju vozači kod shvatanja električne mobilnosti. S dugim dometom, nultim emisijama izduva i elegantnim dizajnom praktičnog krosovera želimo reći vozačima da prestanu razmišljati o električnim vozilima nego da ih počnu voziti. Kijino partnerstvo s World Shopperom će nam pomoći u našim nastojanjima da ohrabrimo vozače da 'krenu na struju'. Rezultate tog istraživanja ćemo iskoristiti i kako bi prilagodili naša vozila i usluge potrebama korisnika koje se stalno menjaju. Nadamo se da će zaključci projekta Električna misija svojim korisnim uvidom pomoći regionalnim vladama i poslovnim ljudima da pokrenu masovniju upotrebu električnih vozila."


e-Niro u prodaji u Evropi; nulte emisije i čak 455 km dometa s jednim punjenjem
Kijin prvi potpuno električni krosover e-Niro nudi domet do 455 kilometara s jednim punjenjem (odn. do 615 kilometara u gradu). Novi Kia e-Niro, koji se već prodaje u nekim evropskim zemljama, nudi veći domet od mnogih benzinskih vozila i većine električnih vozila (čak i više od mnogo skupljih električnih vozila), uz nulte emisije izduvnih gasova. Njegova jedinstvena kombinacija stila i praktičnosti dolazi zajedno s Kijinom nenadmašivom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja obuhvata i baterije i elektromotor.


Kia e-Niro je na raspolaganju s litijum-jonskom polimernom baterijom kapaciteta od 64 kWh ili s baterijom kapaciteta 39,2 kWh, koja nudi domet do 289 km. Za punjenje baterije snažnije varijante e-Nira (64 kWh) na brzim punionicama snage 100 kW sa 20 % na 80 % baterije potrebne su samo 42 minute.


Novi e-Niro praviće društvo postojećim varijantama klasičnog hibridnog i plug-in hibridnog Nira, koji su od lansiranja 2016. godine širom sveta prodati u više od 250.000 primeraka – od toga u Evropi više od 90.000.


S obzirom da su u mnogim zemljama EU i EFTA kupcima električnih i plug-in vozila na raspolaganju brojne povlastice (oslobođeni dodatnih trošarina, besplatan parking na posebnim parkinzima, dozvola za vožnju na saobraćajnim trakama namenjenim javnom prevozu i sl.) i subvencije (npr. u Sloveniji subvencija za el. vozila iznosi 7.500 evra, a za plug-in hibride 4.500 evra, u Hrvatskoj za el. vozila čak 80.000 kuna/ 10.803 evra odnosno 40.000 kuna / 5.402 evra za plug-in vozila), koje bitno utiču na omasovljavanje ovakvih vozila, nadati se da će i kod nas kupcima novih vozila biti na raspolaganju neke od gore navedenih povoljnosti.


PR

Hyundai te vodi u Rim

Hyundai te vodi u Rim

Vikend za nama prošao je u znaku fudbala i sportskog, takmičarskog duha, zahvaljujući Hyundai nagradnoj igri „Hyundai te vodi u Rim“ kojim Hyundai Motor Company globalno promoviše sponzorstvo najvećih evropskih fudbalskih timova Atletico Madrid, Chelsea, Roma, Hertha, Olympique Lyonnais...

Jaguar i-Pace je Car of the Year 2019!

Jaguar i-Pace je Car of the Year 2019!

Još nikada u istoriji izbora Car of the Year nije dogodilo, da dva najbolje ocenjena modela osvoje jednak broj bodova. Ipak, pobednik je samo jedan - automobilski kralj Evrope postao je električni Jaguar i-Pace...

Sajamska prodajna akcija u Kia salonima

Sajamska prodajna akcija u Kia salonima

Kompanija „Kia Auto“, ovlašćeni uvoznik i distributer za vozila iz programa Kia Motorsa za Srbiju, pokrenula je danas svoju novu prodajnu akciju povodom predstojećeg 54. Međunarodnog salona automobila koji se od 22. do 31.marta održava pod kupolama beogradskog sajma...

BMW M5 (2025)
Slika nedelje