AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Škoda redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela Scala

Škoda redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela Scala

Sa novim karakterom, novom tehnologijom i novim imenom, Škoda Scala potpuno redefiniše segment kompaktnih automobila češkog brenda.

Škoda redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela Scala

Ime „SCALA“ dolazi iz latinskog jezika i znači „stepenice“ ili „merdevine“. Hatchback kombinuje emotivni dizajn funkcionalnosti, kao i „state-of-the-art“ povezivanje i prenosi senzualni dizajnerski jezik studije VISION RS na serijsku proizvodnju po prvi put. U ponudi je pet varijanti motora izlazne snage od 66 kW (90 PS) do 110 kW (150 PS).


Pored toga, SCALA nudi visok nivo aktivne i pasivne bezbednosti, full-LED farove i zadnja svetla, dosta prostora za putnike i njihov prtljag, kao i mnoštvo Simply Clever rešenja. Na tržištu Srbije će se pojaviti u prvoj polovini 2019. godine. ŠKODA CEO, Bernhard Maier, rekao je: „ŠKODA otvara novo poglavlje u segmentu kompaktnih vozila pojavljivanjem modela SCALA. To je potpuno nov model koji postavlja standarde u svom segmentu po pitanju tehnologije, bezbednosti i dizajna. Sigurni smo da SCALA ima najveće šanse da redefiniše A segment.“

Škoda redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela Scala

Pokretanjem modela SCALA, ŠKODA je napravila nekoliko koraka napred u pogledu razvoja i pozicioniranja u segmentu kompaktnih vozila. Odličnom povezanošću, visokokvalitetnom opremom i izvanrednim materijalima, savršeno predstavlja sve vrednosti brenda. SCALA je zato vrlo privlačna mlađoj ciljnoj grupi koja je fokusirana na dizajn i shvata važnost prostranosti koju pruža ŠKODA, najveći prtljažnik u segmentu i odličan odnos cene i kvaliteta.


Na prvi pogled kod modela ŠKODA SCALA se može uočiti sledeće:


› Spoljašnji dizajn: ŠKODA SCALA je prvi ŠKODA automobil koji je implementirao viši nivo dizajnerskog jezika brenda, i to na veoma emocionalan i autentičan način. Ovo je prvo ŠKODA vozilo u Evropi koje se proizvodi sa natpison ŠKODA na poklopcu prtljažnika umesto loga brenda. Aluminijumske felne veličine čak do 18“ naglašavaju dinamičnost; jedinstven, produžen zadnji prozor dostupan uz Emotion paket daje modelu ŠKODA SCALA prepoznatljiv stil.

Škoda redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela Scala

› Unutrašnji dizajn: Novi enterijer zasnovan je na konceptualnoj studiji VISION RS. Kombinuje ergonomiju i emotivnost sa prostranošću tipičnom za ŠKODA automobile, kao i najvećim prtljažnim prostorom u segmentu. Baš kao i lajsne na prednjim vratima, instrument tabla sa ekranom osetljivim na dodir koji je pozicioniran u centru takođe oslikava visok kvalitet, uz površine sa novom strukturom koja liči na strukturu kristala. Prijatnu atmosferu stvara ambijentalo osvetljenje, tople nijanse i šavovi na presvlakama sedišta u kontrastnoj boji koji su opciono dostupni za Suedia tip presvlaka. Kao opcija, grejanje prednjeg vetrobranskog stakla i grejanje volana pružaju još više udobnosti.


› Pogonski agregati: Tri 1.0-litarska ili 1.5-litarski TSI motor i 1.6-litarski TDI proizvode izlaznu snagu od 70 do 110 kW (95 do 150 PS). Motor 1.0 G-TEC isporučuje snagu od 66 kW (90 PS) i dizajniran je tako da ga pokreće ekološki prihvatljiv prirodni gas (CNG). Ovaj motor će biti dostupan kasnije u 2019. godini. Pet efikasnih turbo motora, naravno, ispunjavaju standarde emisije Euro 6d-TEMP. Sport Chassis Control je dostupna kao opcija – šasija pruža mogućnost prelaska sa „Normal“ na „Sport“ mod vožnje, i obrnuto.

Škoda redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela Scala

› Sistemi asistencije: Mnoge sisteme asistencije koje nudi model ŠKODA SCALA su nam već poznati iz višeg segmenta vozila. Opciona Side Assist funkcija pokazuje da li se vozilu nešto približava od pozadi kao i da li je vozilo u mrtvom uglu čak do 70 m udaljenosti – 50 m više od sistema za detektovanje vozila u mrtvom uglu. Adaptivni tempomat (ACC) koji se može koristiti pri brzini do 210 km/h, kao i Park Assist, je takođe opciona ponuda. Sistem za zadržavanje vozila u voznoj traci i Front Assist sa City Emergency Brake su deo standardne opreme.


› Tehnologija i bezbednost: SCALA je opremljena LED farovima i zadnjim svetlima kao standardnom opremom, full-LED verzije su dostupne kao opcija – i po prvi put u brendu ŠKODA – ovaj automobil ima dinamičke zadnje indikatore pravca. Automobil je opremljen sa čak devet vazdušnih jastuka, uključujući vazdušni jastuk za kolena sa strane vozača i, po prvi put u segmentu, opcioni bočni vazdušni jastuci. U slučaju opasnosti od sudara, opciono je dostupan sistem zaštite putnika (Crew Protect Assist) koji automatski zatvara prozore i zateže pojaseve na prednjim sedištima.

Škoda redefiniše segment kompaktnih vozila lansiranjem na tržiše modela Scala

› Infotainment: Opcioni Virtual Cockpit ima ekran od 10.25“ – najveći u segmentu. Infotainment sistemi treće generacije MIB modular infotainment matrix dolaze sa ekranom od 6,5 do 9,2“. Samostojeći ekran osetljiv na dodir je pozicioniran visoko na instrument tabli i stoga je lako vidljiv vozaču i suvozaču; opciono ŠKODA Sound System ima subwoofer i deset zvučnika. Uz pomoć mnogo novih ŠKODA Connect mobilnih online usluga, automobil se može zaključati i otključati uz pomoć mobilnog telefona, a softver infotainment sistema ili mape se mogu ažurirati. SCALA je uvek online zahvaljujući ugrađejoj SIM kartici sa LTE konekcijom.


› Simply Clever: ŠKODA SCALA dolazi sa mnoštvom Simply Clever rešenja, uključujući – po prvi put u segmentu – električno otvaranje vrata prtljažnika sa Tip-To-Close funkcijom i uvlačenjem kuke za vuču, koja se može električno otpustiti ili sklopiti pritiskom na dugme u prtljažniku.


PR

Kia u 2018. u Evropi sa novim rekordom

Kia u 2018. u Evropi sa novim rekordom

Kia Motors je po podacima udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA u 2018. sa 494.304 prodata vozila zabeležila rekordnu prodaju u Evropi. Prodaja, koja uključuje zemlje EU i EFTA, raste već deset godina za redom...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje