AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Hankook objavljuje izveštaj o održivosti

Hankook objavljuje izveštaj o održivosti

Hankook, proizvođač premijum guma, objavila je svoj ESG izveštaj za 2022/23 (Environmental Social Governance = životna sredina, društvena pitanja i korporativno upravljanje). U tom izveštaju, Hankook izveštava o svojim aktivnostima i strategijama održivosti za tekuću godinu...

U prilog tome govori i Science Based Targets initiative (SBTi) koja potvrđuje ciljeve kompanije Hankook kada je reč o smanjenju gasova staklene bašte. Tim ciljevima je predviđeno postizanje nulte emisije do 2050. godine na temelju standarda SBTi-Net-Zero.


Hankook je 14. put objavio ESG izveštaj. Ovaj izveštaj se zasniva na sistemu „Inovacija za održivu budućnost" koji je uveden u 2010. godini i odnosi se na sve aktivnosti kompanije u pogledu održivosti kao i na njenu srednjoročnu i dugoročnu strategiju na području životne sredine, društvenih pitanja i korporativnog upravljanja. Fokus je podjednako usmeren na ekološki lanac vrednosti, održive proizvode i odgovorno delovanje.


Hankook sistematski povećava svoje napore u održivom upravljanju, počevši od jačanja svog ESG sistema upravljanja. Godine 2009. kompanija je osnovala organizaciju za društveno odgovorno poslovanje, a godinu dana kasnije usvojila je ESG strategiju i imenovala upravni odbor. Hankook je 2018. godine pokrenuo stratešku inicijativu s ciljem sprovođenja politike održivog prirodnog kaučuka i ekološki prihvatljivog kružnog ekonomskog sistema. U 2021. godini proizvođač guma osnovao je ESG telo za donošenje odluka u okviru upravnog odbora. Godine 2022. Hankook je predstavio povelju o korporativnom upravljanju, koja služi kao osnova za održivo upravljanje i izražava posvećenost kompanije transparentnim i etičkim ESG metodama.


Smanjenjem emisije gasova staklene bašte, Hankook se pozicionirao na čelo izgradnje ekološkog lanca vrednosti. Kompanija je razvila sistematsku strategiju za borbu protiv klimatskih promena i integrisala komitet za klimatske promene u svoje upravljanje. Osim toga, Hankook preduzima razne aktivnosti da bi uštedeo energiju. Između ostalog, kompanija je implementirala visoko efikasne sisteme, optimizovala potrošnju energije i sve više koristi obnovljive izvore energije. Kao rezultat toga, emisija gasova staklene bašte je smanjena za 2,74 posto u odnosu na prethodnu godinu.


Cilj: smanjenje emisije gasova staklene bašte od 46,2 posto do 2030. godine


U martu 2022. Hankook se pridružio inicijativi Science-Based Targets Initiative i predstavio svoje ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte. SBTi je globalna inicijativa koja pomaže kompanijama da odrede ciljeve koji su u skladu s najnovijim klimatskim istraživanjima i ciljevima Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. U skladu sa SBTi validacijom, Hankook je odredio cilj da smanji ukupnu količinu direktne i indirektne emisije gasova staklene bašte (Opseg 1 i 2) proizvedenih u proizvodnji za 46,2 posto do 2030. godine u odnosu na 2019. godinu. Osim toga, kompanija želi da smanji apsolutnu emisiju gasova staklene bašte u svom lancu vrednosti (Opseg 3) do 2030. godine za 27,5 posto u odnosu na 2019. godinu. Prepoznavanje ovih ciljeva od strane SBTi-ja je značajan korak. Zato Hankook preuzima izazov postizanja nulte emisije do 2050. godine na osnovu standarda SBTi-Net-Zero. Oko 5.700 kompanija širom sveta posvetilo se naučno zasnovanim klimatskim ciljevima kao deo SBTi-ja.


Razvoj ekološki prihvatljivih guma


Hankook nastavlja da istražuje i razvija ekološki prihvatljive gume napravljene od visoko funkcionalne sintetičke gume. Ovo doprinosi ESG cilju postepenog povećanja udela održivih sirovina. Kao priznanje za svoje napore u pogledu ugljenične neutralnosti, Hankook je dobio najviše ocene od više globalnih ESG rejting agencija.


Kompanija trenutno radi na tehnologiji pametnih guma, u kojoj senzori ugrađeni u gazeći sloj otkrivaju habanje, i na i-Flex-u, gumi bez vazduha. Osim toga, u cilju stvaranja održivije budućnosti, Hankook je aktivno uključen u izgradnju održivog lanca nabavke, implementaciju upravljanja ljudskim pravima, promociju dobrobiti zaposlenih i uključenje u društvene aktivnosti.


Hankook je takođe uključen u Dow Jones Sustainability Index World (DJSI World), najpoznatiji svetski indeks održivosti, sedam godina zaredom.


PR

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje