AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Koncept Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

Koncept Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG), čiji automobilski deo čine Hyundai, Kia i Genesis, razotkrila je koncept TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot), koji je njihovo drugo ultimativno mobilno vozilo (UMV) i prvo bez posade...

Koncept Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

Transformirajući inteligentni hodajući robot namenjen je transportu različitih vrsta tereta na zahtevnim terenima.


New Horizons Studio razvija tehnologije za inovativne platforme vozila
TIGER je razvila grupacijina kompanija New Horizons Studio, koja ima sedište u mestu Mountain View u Kaliforniji. Studio osnovan krajem 2020. godine sa ciljem razvijanja UMV-ova želi postati vodeći u Silicijevoj dolini na području istraživanja i inovacija. "Vozilo kao što je TIGER i tehnologije koje stoje iza toga nam pružaju priliku da pomeramo granice naše mašte," rekao je Dr. John Suh, vođa studija. "Neprestano tražimo nove načine za dizajniranje vozila i koncepte transporta i mobilnosti u bliskoj budućnosti."

Koncept Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

TIGER za transport tereta do udaljenih i nepristupačnih krajeva – deluje sa pogonom na 4 točka ili kao 4-nožna hodajuća mašina


Izuzetne mogućnosti "tigra" namenjene su delovanju kao mobilna naučno-istraživačka platforma na nepristupačnim krajevima. Vozilo napravljeno na modularnoj platformi uključuje vrlo pokretne noge i sistem za pomeranje točkova, okretanje od 360 stepeni i različite senzore za daljinsko osmatranje. Tiger se može povezati i sa »avio-vozilima« bez posade (UAV) koja ga mogu puniti i prevesti na nepristupačne terene.


Pozamašan deo za odlaganje tereta Tigeru omogućava transport robe za dostavu, a može i dostavljati pakete pomoći u hitnim slučajevima. Točkovi koji se pomeraju u više smerova omogućavaju savladavanje različitih ekstremnih situacija. Tiger sa svojim teretnim mogućnostima nudi više od tipičnog terenskog vozila. Sa raširenim nogama vozi se kao vozilo sa pogonom na 4 točka, kada je i najefikasniji zbog kretanja pomoću kotrljanja. Kada vozilo zaglavi ili se mora kretati po zahtevnijem terenu, teškom ili neprohodnom samo sa točkovima, tada dolaze do izražaja njegove sposobnosti hodanja zahvaljujući nogama. Grupacija HMG je 2019. na sajmu zabavne elektronike CES predstavila koncept Elevate, svoje prvo ultimativno mobilno vozilo sa pokretnim nogama. Tiger sa konceptom Elevate deli slične karakteristike kao što su noge i točkovi – razlika je u tome da je prvi namenjen prevozu putnika dok je Tiger bez posade.

Koncept Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

Prva varijanta razvijena u Silicijevoj dolini, u saradnji sa globalnim partnerima
Prva varijanta Tigera je X-1 (X od »experimental«) i donosi različita tehnološka i dizajnerska znanja. Projekat je vodio New Horizons Studio uz pomoć Autodeska, vodeće kompanije na području dizajna inženjerskog software-a.


"Rad na vozilu TIGER X-1 uz upotrebu napredne tehnologije kao što je generativni dizajn pomera granice i smanjuje masu kod transporta. To je tačno ono što mislimo kada govorimo o stvaranju novog mogućeg," rekao je Srinat Jonalagada, podpredsednik poslovne strategije dizajna i izrade u Autodesku. "Nove tehnike dizajna, inženjeringa i izrade koje nam pruža Autodesk Fusion 360 danas pomažu modernim, zajedničkim ekipama koje žele što da pre i što efikasnije pokrenu proizvodnju."


TIGER X-1 združuje Autodeskov generativni dizajn sa znanjem grupacije HMG na području istraživanja i razvoja mobilnosti. Ekipe su zajedno napravile laku, ali neverovatno čvrstu strukturu kod koje su za aditivno (3D) printanje za izradu nogu i nekih delova šasije koristili karbonska vlakna. New Horizons Studio je u saradnji sa dizajnerima iz kompanije Sundberg-Ferar razvio TIGER X-1 za dostavu kritičnog tereta na zahtevnom terenu. Mogućnosti konceptnog vozila su idealne za 360-stepeno pregledavanje površine, npr. na područjima prirodnih nesreća gde se spasioci suočavaju sa zahtevnim terenom ili mogu čak istraživati površinu na drugim planetama.

Koncept Kia Tiger – samohodno mobilno vozilo

"Hteli smo da napravimo robota sa maksimalnom efikasnošću kretanja na točkovima koji bi mogao raširiti mogućnosti transporta do nepristupačnih krajeva," rekao je David Byron koji je u Sundberg-Feraru zadužen za dizajn i inovacije. "TIGER je modularna platforma koja omogućava upotrebu različitih karoserija na šasiji, sa različitim namenama upotrebe, kao što su npr. dostava tereta ili osmatranje na lokacijama koje nisu primerene za ljude."


New Horizons Studio, koji je smešten u mestu Mountain View u Kaliforniji, razvija vozila bez presedana. Radi se o vozilima za korisnike koji putuju po neuobičajenim i teško pristupačnim terenima do kojih se teško dolazi sa običnim vozilima. UMV-ovi koje razvija ovaj studio namenjeni su zahtevnoj upotrebi i sredinama i mogu da se prilagođavaju različitim uslovima. New Horizons Studio se fokusira na razvoj tehnologija koje omogućavaju konceptna vozila kao što je npr. TIGER. Te tehnologije uključuju pomeranje nogu točkova, materijale i strukture velikih mogućnosti, električne sisteme velikih kapaciteta, šasije i karoserije, virtuelni razvoj i sisteme ocenjivanja, dizajn sa čovekom u središtu i slično. Sve to predstavlja osetan tehnički napredak koji se može koristiti za bilo koje vozilo i ubrzaće razvoj naprednih usluga mobilnosti.


Navedeni studio jača viziju Kije da stvara budućnost mobilnosti i donosi napredno razmišljanje, inovativno liderstvo karakteristično za Silicijevu dolinu i ostale inovativne inkubatore. Konceptna ultimativna mobilna vozila bez posade i njihov razvoj se ne temelje samo na točkovima, jer su namenjena različitim situacijama – vozilo sa robotskim nogama na primer može pomoći kao prvo na mestu nesreće u slučaju prirodnih nesreća, ili pomoći ljudima kojima je za pristup potrebna rampa kako bi podiglo ili spustilo vozilo i nakon toga omogućilo upotrebu invalidskih kolica.


Očekuje se da će vozila kao što su Elevate, TIGER i slična, sa kombinacijom robotike i tehnologije pomeranja točkova, koje razvijaju New Horizons Studio i Kia, na novo definisati mobilnost.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje