AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel Crossland X na srpskim putevima - prvi naši utisci

Opel Crossland X na srpskim putevima - prvi naši utisci

Na srpske puteve stigao je novi crossover iz Opela. Njegovo ime je Crossland X, a radi se o prvom proizvodu koji je nastao kao rezultat saradnje između Opela i grupacije PSA...

Opel Crossland X na srpskim putevima - prvi naši utisci

U najvišem nivou opreme, Opel Crossland X je opremljen kompletnim LED svetlima. 

 

Dok smo vozili ovaj zanimljiv automobil, mnogobrojni prolaznici su pokazali interesovanje, a pitanja su se uglavnom odnosila na razliku između Crosslanda X i Mokke X. Nismo bili iznenađeni, jer Opel u rastućem segmentu malih SUV modela ima dva atraktivna modela. Da li su Mokka X i Crossland X toliko različiti, da ima smisla ponuditi dva modela u jednoj klasi? Definitivno jesu. 

Opel Crossland X na srpskim putevima - prvi naši utisci

Crossland X karakteriše i dvobojna karoserija, što je rešenje koje nas podseća na modelu Opel Adam. 

 

Opel Crossland X - poređenje dimenzija:

 

 Model Crossland X   Meriva Mokka X  Grandland X 
 Dužina (mm)  4212  4300  4275  4477
 Širina (mm)  1765  1812  1781  1844
 Visina (mm)  1605  1615  1658  1636
 Međuosovinsko rastojanje (mm)  2604  2644  2555  2675
 Zapremina prtljažnika (L)  410 - 520  400  356  514
 Max. zapremina prtljažnika (L)  1255  1500  1305  1652

 

Mokka X je, prema tvrdnjama iz Rüsselsheima, razvijena "spolja ka iznutra", dok je Crossland X razvijen u suprotnom smeru, odnosno "iznutra ka spolja". To znači, da je kod razvoja Mokke X primaran kriterijum bio stil, dok je kod unutrašnjeg prostora napravljen kompromis. Crossland X razvijen je u suprotnom smeru, što znači da je najveća pažnja posvećena maksimalizaciji unutrašnjeg prostora, dok je spoljašnji dizajn bio u drugom planu. Opel Crossland X meri dužinu od 4.212 milimetara i ima međuosovinsko rastojanje od 2.604 milimetra. 

Opel Crossland X na srpskim putevima - prvi naši utisci

Izgled enterijera je inspirisan većim Opel modelima. Kvalitet materijala je veoma dobar. 

 

"Prednji deo automobila je dizajniran u prepoznatljivom stilu za Opel. Da ispred nas stoji Crossland X jasno nam pokazuje zadnji deo automobila, koji je originalan i svež. Posebno je zanimljivo "C-stub", koji se završava hromiranom lajsnom, što je rešenje koje neodoljivo podseća na ono koje smo videli na modelu Adam." - prvi su utisci Vladana Petrovića o modelu Crossland X. 

Opel Crossland X na srpskim putevima - prvi naši utisci

Dečica na zadnjim sedištima, ali i zašto ne bi i odrasli, obradovaće se velikim staklenim krovom. 

 

Kada smo otvorili vrata, sačekao nas je veoma zanimljiv enterijer. U Crossland X udobno se za volan mogu smestiti i osobe nadprosečnih gabarita. Prostora ima sasvim dovoljno u svim smerovima, posebno u predelu kolena i iznad glave. "Naš" test automobil bio je opremljen atraktivnim panoramskim krovom, koji visinu krova za nijansu snižava, ali i pored ove činjenice, prostora u predelu glave ima i za nadprosečno visoke osobe. Opel ističe, da su sedišta prošla kontrolu i dobila atest nemačke profesionalne organizacije ortopeda.  Iako se u automobilu četiri odrasle osobe neće osećati stešnjeno, moramo da pohvalimo i prtljažni prostor, koji meri 410 litara, što je sjajan rezultat za ovu kategoriju automobila. Tu je i mogućnost pomeranja zadnjih sedišta napred-nazad u rasponu od 15 centimetara. Kada se zadnja sedišta pomere do kraja napred, kapacitet prtljažnika raste na 520 litara. 

Opel Crossland X na srpskim putevima - prvi naši utisci

Dizelski motor je dinamičan, ima i više nego dovoljno snage, ali u isto vreme štedljiv.

 

Instrument tabla dizajnirana je u skladu sa modernim trendovima Opela i imamo samo reči hvale. Organizacija komandi je odlična, sve je pregledno i na dohvat ruke. Posebno je zanimljiv head-up displej, koji se nalazi na instrumentalnoj ploči ispred vozača. Na središnjem tunelu ostala je klasična ručica parkirne kočnice. 

Opel Crossland X pogone motori iz francuskog koncerna PSA. Benzinski motori imaju zapreminu od 1.2 litra, a dozelske agregate predstavljaju različite verzije agregata zapremine 1.6 litra. Naš test automobil bio je opremljen najsnažniji dizel motorom, koji razvija maksimalnu snagu od 88 kW (120 KS) pri 3.500 o/min i maksimalni obrtni moment od 300 Nm, koji je dostupan pri 1.750 o/min. Motor je uparen sa 6-stepenim manuelnim menjačem i veoma je agilan u gadskoj upotrebi. Takođe, u otvorenom saobraćaju ima sasvim dovoljno snage u svim situacijama, tako da su i eventualna preticanja veoma sigurna. Kada na sve dodamo i malu potrošnju, koja je u otvorenom saobraćaju iznosila oko 5 litara "crnog zlata" na 100 pređenih kilometara, jasno je da je Opel napravio odličan proizvod zajedno sa PSA.

 

Opel Crossland X možete istražiti i na zvaničnom sajtu www.opel.rs.


Više o našim utiscima iz vožnje objavićemo uskoro.


Foto: Milomir Bošković
Automagazin.rs

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje