AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Google u saobraćaj uvodi robotizovane automobile bez vozača

Google u saobraćaj uvodi robotizovane automobile bez vozača

Američka internet kompanija Google, radi na projektu stvaranja uslova, da se na ulicama Nevade legalizuje kretanje automobila bez vozača u saobraćaju. Google na razvoju vozila, koja su sposobna samostalno da se kreću u saobraćaju, radi već nekoliko godina, a projekat je još uvek u fazi testiranja...

List New York Times, prenosi da će zakoni u Nevadi biti prilagođeni novim tehnologijama u saobraćaju, već krajem juna meseca. Prva informacija o tome, da Google razvija potpuno robotizovan automobil, pojavila se prošle godine. Automobil robot iza sebe ima već 200.000 pređenih kilometara, realizovanih na kalifornijskim putevima, uključujući i deonicu između Los Angelesa i Franciska. Od toga, preko 1.600 kilometara, automobil je prešao samostalno. Jedan od inženjera Googlea, prelazio je razdaljinu od 80 kilometara, od Berkeleya do sedišta kompanije u Mountain View-u.

Google u saobraćaj uvodi robotizovane automobile bez vozača

Google još uvek nije objavio, kada planira komercijalizaciju ovog projekta. Prošlog utorka, potvrđeno je da lobisti već rade svoj posao, kako bi se promenili zakoni u Nevadi, i stvorili uslovi da takvi automobili učestvuju u saobraćaju. Još uvek nije jasno, zašto je upravo Nevada izabrana za prvi region gde će u saobraćaju učestvovati automobili roboti. Google će u parlamentu Nevade, nastojati da promoviše dva zakona. Tačnije, jedan je amandman za Zakon o elektromobilima, koji će omogućiti kretanje i istraživanje automobila bez vozača. Drugi dodatak zakonu, treba da omogući osobama za volanom, da šalju tekstualne poruke u toku vožnje.

Google u saobraćaj uvodi robotizovane automobile bez vozača

Lobista, čija je kompanija zadužena da utiče na promenu zakona, pred poslanicima u parlamentu Nevade, istakla je da su automatizovani automobili ekološki prihvatljiviji i bezbedniji od konvencionalnih automobila. Na drugoj strani, mnogi političari smatraju da uvođenje robotizovanih automobila, zahteva donošenje potpuno novih zakona, jer neke uredbe, koje sada važe u SAD-u, datiraju još iz doba konjskih zaprega.

Podsetimo, Google testira šest potpuno automatizovanih automobila. U pitanju su modeli Toyota Prius i Audi TT, čiji izgled je prepoznatljiv, jer na krovu imaju laser za snimanje oko automobila. Pored toga, automobili su opremljeni raznim radarima, kamerama senzorima i računarima. U testiranju učestvuju inženjeri Google-a.

Automagazin.rs

Toyotine premijere u Šangaju - Toyota ubrzava elektrifikaciju

Toyotine premijere u Šangaju - Toyota ubrzava elektrifikaciju

Toyota planira da tokom prve polovine 2020. na globalnom nivou u ponudu uvede više od 10 modela koje pokreće struja iz akumulatora i stalno se kreće napred u popularizaciji elektrifikovanih vozila, postavljajući cilj prodaje više od 5,5 miliona elektrifikovanih vozila na globalnom nivou do 2030. godine...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje