AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kijina prodaja u maju u Evropi porasla za 9,8%

Kijina prodaja u maju u Evropi porasla za 9,8%

Najnoviji podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuju da prodaja Kia vozila u Evropi (ovde spadaju zemlje članice EU, EFTA i Velika Britanija) i dalje raste na mesečnom i godišnjem nivou, uprkos padu evropskog tržišta...

Kia u maju u Evropi prodala 48.665 vozila što predstavlja tržišni udeo od 5,1%

 

Prošli mesec je bilo prvi put registrovanih 48.665 putničkih vozila Kia što je 9,8% više nego u maju prošle godine. To na zahtevnom evropskom tržištu predstavlja tržišni udeo od 5,1%. Ovaj rezultat takođe predstavlja 2-postotno povećanje prvi put registrovanih Kia vozila u odnosu na april.


Evropsko tržište putničkih vozila u maju palo za 12,5%


Ukupno tržište evropskih putničkih vozila je palo već drugi mesec zaredom i to za čak 12,5% u odnosu na maj 2021. godine.


Predsednik Kia Europe Jason Jeong rekao je: "Vrlo su teška vremena za tržište putničkih vozila, ali ove prodajne brojke pokazju kako privlačnost Kia brenda i njegovih izuzetnih modela odjekuje kod evropskih kupaca. Automobilska industrija se suočava sa velikim promenama, ali Kia i dalje predvodi održivost vozila, zajedničku upotrebu vozila i novu mobilnost."


Elektrifikovani modeli predstavljaju više od trećine Kijine prodaje


U maju su više od trećine (35 %) Kijine prodaje predstavljala vozila sa elektrifikovanim pogonima. Najprodavaniji Kia modeli su bili Ceed (Ceed, karavanski Sportswagon, fastback ProCeed; 8.432 vozila) i potpuno novi Sportage (8.143 vozila). Treće, četvrto i peto mesto zauzeli su krosoveri Niro, Stonic i XCeed.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje