AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Model T je novi član uspešne Porsche porodice modela Macan. U pitanju je prvi sportski automobil sa petoro vrata i posebnom oznakom, koja je bila rezervisana za modele 911 i 718...

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Slovo T predstavlja jedinstvenu formu dinamične vožnje u Porsche-u još od 60-tih godina prošlog veka. U pitanju je skraćenica od “Touring” i identifikuje modele, koji nude posebno autentično iskustvo u vožnji zahvaljujući preciznom podešavanju, ekskluzivnoj opremi i efikasnim motorima. Veran duhu Porsche-a 911 T iz 1968. godine, novi Macan T ima neverovatno dinamičan set-up i lagani, turbo motor od dve litre, u kombinaciji sa atletskim dizajnom i čitavim nizom standardne opreme, koja je idealna za sportski stil vožnje. Ovaj koncept pozicionira Macan T između modela Macan i Macan S.


Dvolitarski turbo motor od 265 PS: lake konstrukcije, za vrhunske performanse


Dvolitarski, četvorocilindrični turbo motor u modelu Macan T, kombinuje veliku agilnost, malu ukupnu masu i kompaktni dizajn, čineći paket, koji nudi idealan balans mase i performansi. U poređenju sa 2.9 litarskim bi-turbo V6 motorom u modelima Macan S i GTS, pogonski sklop u Macan-u T, je za 58 kg lakši u zoni prednje osovine. Ovo pruža vozilu odlične performanse pri startovanju.

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Macan T ima maksimalnu snagu od 195 kW (265 PS) i maksimalni obrtni moment od 400 Nm – karakteristike koje odgovaraju preciznom dizajnu vozila i pružaju uzbudljivu vožnju. Kao što je generalno slučaj kod kompaktnih SUV modela, motor je uparen sa sedmo-stepenim menjačkim prenosnikom sa dvostrukom spojnicom (PDK) i Porsche Traction Management (PTM) sistemom pogona na sva četiri točka. Veliki raspon obrtnog momenta obezbeđuje izuzetnu elastičnost i dobro ubrzanje u svim situacijama u vožnji. Kada je opremljen standardnim Sport Chrono paketom uključujući izbornik moda vožnje i Sport Response dugme na volanu, Macan T ubrzava od 0 do 100 km/h za 6.2 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 232 km/h.


Specijalno podešena karoserija, spuštena za 15mm ili više


Macan T je jedini Porsche model koji poseduje sistem za oslanjanje sa Porsche Active Suspension Management (PASM) sistemom, kao standard u kombinaciji sa spuštenom karoserijom za 15mm. Stabilizatorska poluga na prednjoj osovini je povećanog stepena krutosti, dok je podešavanje karoserije optimizirano kako bi kreiralo savršeno oslanjanje za vozilo i pogonski sklop, rezultirajući veoma preciznim ponašanjem sistema za upravljanje i agilnim ponašanjem u vožnji.


Porsche Traction Management (PTM) je takođe prilagođen voznim zahtevima Macan-a T i specijalno je dizajniran sa nagibom zadnjih točkova. Adaptivno vazdušno oslanjanje sa PASM i dodana mogućnost spuštanja karoserije za 10mm je takođe opcija. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) je takođe dostupan: sistem je prilagođen karakteristikama T modela i dodatno izoštrava dinamiku vožnje.

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Ekskluzivni detalji iznutra i spolja


Dizajn elementi u Agate Grey Metallic boji na prednjoj, bočnoj i zadnjoj strani Macan-a T razlikuju vozilo od ostalih modela u seriji. Ekskluzivna kontrastna boja se može videti na prednjem delu automobila, spoljašnjim retrovizorima, bočnim lajsnama krovnom spojleru i logotipima na zadnjem delu vozila. Sportske izduvne cevi i okviri bočnih prozora u crnoj boji (visoki sjaj) su deo standardne opreme kao i bočne ukrasne lajsne sa Macan T logotipom u crnoj boji. U standardnoj opremi su i točkovi od 20 inča sa Macan-a S u tamnom titanijumu. Klijenti mogu da biraju između 13 standardnih, metalik i specijalnih boja karoserije.


Unutrašnjost Macan-a T odiše posebnim ambijentom. Standardna elektro-podesiva sportska sedišta sa grejanjem i podešavanjem u 8 smerova presvučena su kožom u okviru Black leather paketa. Sredina prednjih sedišta kao i zadnjih, izuzev centralnog se isporučuju u Sport-Tex Stripe paternu, dok se na prednjim naslonima za glavu nalazi reljefni Porsche grb. Kontrastna boja spoljašnjosti se reflektuje u unutrašnjost vozila u vidu ukrasnih srebrnih šavova na sedištima, naslonima za glavu i volanu.

Agilan i ekskluzivan: Porsche prezentuje prvi Macan T

Standardna oprema takođe uključuje i multifunkcionalni GT sportski volan sa grejanjem kao i Sport Chrono štopericu u gornjem delu komandne table. Ulazni pragovi su standardno od crnog aluminijuma uključujući Macan T logo. Multifunkcionalni GT volan u Race.Tech karbonskom paternu i sa jonizatorom je dostupan kao opcional.


U Macan-u T se mogu pronaći svi novi elementi modelne generacije koja je revidirana u leto 2021, kao što su nova centralna konzola sa sofisticiranim staklenim izgledom i površinom osetljivom na dodir, kao i potpuno umreženi Porsche Communication Management (PCM) sa ekranom osetljivim na dodir od 10.9 inča i online navigacijom kao standardnom opremom.


Dostupan od 69,462 EUR


Porsche nudi Macan T po početnoj ceni od 69,462 EUR uključujući PDV i opremu specifičnu za lokalno tržište. Novi model je dostupan za poručivanje , a prve isporuke u Nemačkoj se očekuju u aprilu 2022.


PR

Slovačka policija vozi zeleno (FOTO)

Slovačka policija vozi zeleno (FOTO)

Slovačka je dobar primer svim evropskim državama, u kom smeru treba razvijati vozni park organa javnog reda. Pored Plug-in hibrida, Slovaci će dobiti novih 430 punjača za električne automobile...

Izgradnja svetle budućnosti Hirošime

Izgradnja svetle budućnosti Hirošime

Kad su Tetsuyi Matsuda pokazali toranj u Hirošimi, malo ko je mogao da zamisli šta će predsednik i izvršni direktor Hirošime Mazda napraviti od njega. Danas je toranj Orizuru u Hirošimi jedna od najznačajnijih građevina u gradu...

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Po najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u prvoj polovini 2023. u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Ujedinjeno kraljevstvo) registrovala 304.757 vozila, što znači da je i u 2023. ostvarila rekordne rezultate...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje