AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia i Aptiv zajedno do autonomne vožnje već 2022.

Kia i Aptiv zajedno do autonomne vožnje već 2022.

Prvi slučaj ravnopravnog odnosa između automobilista i tehnoloških kompanija Koncern Hyundai Motor Group (HMG), koji čine Hyundai, Kia i Hyundai Mobis, koji je dobavljač delova za prvu ugradnju u vozila Hyundai i Kia, te kompanija Aptiv obznanili su osnivanje zajedničke kompanije (joint venture) za razvoj autonomne vožnje...

Ovo partnerstvo združuje jednu od najinovativnijih kompanija na području automobilskih tehnologija i jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu.
 
Preduzeće u zajedničkom vlasništvu će razvijati sisteme 4. i 5. stepena autonomne vožnje, namenjene komercijalnoj upotrebi Preduzeće će unaprediti dosadašnji rad na području dizajna, razvoja i komercijalne upotrebe 4. i 5. stepena autonomne vožnje i na taj način ojačati vodeći položaj partnera u globalnom ekosistemu autonomne vožnje. 
 
Platforma za autonomnu vožnju već 2022. raspoloživa ponuđačima robotskih taksija, upravljačima flote i proizvođačima automobila U preduzeću kreću sa testiranjem sistema bez vozača već iduće godine, dok će 2022. godine biti raspoloživa platforma za autonomnu vožnju – spremna za masovnu proizvodnju – koja će biti na raspolaganju ponuđačima robotskih taksija, upravljačima flote i proizvođačima automobila. 

Kia i Aptiv zajedno do autonomne vožnje već 2022.

Ukupni iznos partnera u novom preduzeću čak 4 milijarde dolara – obe strane sa pola vlasničkog udela  Po dogovoru će partneri imati pola vlasničkog udela, a ulaganja u preduzeće su ocenjena na ukupno 4 milijarde američkih dolara. Aptiv će uložiti svoju tehnologiju autonomne vožnje, intelektualno vlasništvo i oko 700 zaposlenih, koji će biti fokusirani na razvoj različitih rešenja sa područja autonomne vožnje. Koncern Hyundai Motor Group, koji čine Hyundai Motor, Kia Motors i Hyundai Mobis, uložiće 1,6 milijardi dolara u novcu, a preostalih 400 miliona u različitim uslugama, istraživanjima i razvoju, kao i pristupu do intelektualnog vlasništva. Ova investicija predstavlja najveće finansijsko ulaganje ovog koncerna izvan Južne Koreje.
 
Partnerstvo jača zajedničku viziju bezbednije, ekološki prihvatljivije, povezanije i pristupačnije mobilnosti Partnerstvo jača zajedničku viziju grupacije Hyundai-Kia i Aptiva kako bi nastala sigurnija, ekološki prihvatljivija, povezanija i pristupačnija mobilnost, kao i komercijalna upotreba najefikasnijih i najbezbednijih autonomnih vozila. Koncern ima na tom području bogato iskustvo sa vozilima Hyundai, Kia i Genesis, koji imaju dugu tradiciju i široku ponudu ekološki prihvatljivijih vozila – električna vozila (EV), hibridno-električna (HEV), plug-in hibridna (PHEV) i vozila na gorive ćelije (FCEV).
 
 
Kijin razvoj vozila na gorive ćelije – za koje je izvršni direktor Kijine centrale u Evropi Emilio Herera nedavno rekao da su »sledeća velika stvar«, traje još od 1997., kada su počeli sa testiranjem modela Sportage FCEV. Prvu komercijalnu upotrebu modela Sportage FCEV i Sorento FCEV možemo očekivati već 2022. godine.
 
“Novo preduzeće označava početak putovanja sa Aptivom ka zajedničkom cilju, a to je komercijalna upotreba autonomne vožnje,” rekao je Euisun Čung, izvršni potpredsednik Hyundai Motor Group. “Zajedničkim snagama stvorićemo neprocenjivu sinergiju i dobiti  lidera na području autonomne vožnje.”
 
“Partnerstvo će osnažiti snagu Aptiva u razvoju naprednih sistema asistencije vozaču, rešenja povezivosti, kao i konstrukcije pametnih vozila,” rekao je o zajedničkom preduzeću Kevin Kark, pretsednik i izvršni direktor Aptiva. “Najnovije tehnologije i znanje sa R&D područja dueta Hyundai-Kia čine ga idealnim partnerom u razvoju platforme za masovna autonomna vozila.”
 
Novo preduzeće, čije sedište će biti u Bostonu, vodiće Karl Lagnema, pretsednik Aptivovog odeljenja za autonomnu mobilnost. Preduzeće će imati tehnološke centre u SAD i Aziji, a oba partnera će imati jednak broj direktora.
 
Preduzeće će u Južnoj Koreji imati glavni tehnološki centar, bazu za prerade vozila i testiranje platforme za autonomnu mobilnost. Za očekivati je da će grupacija HMG, koja je izuzetno moćna na domaćem korejskom tržištu, koje je kao prvo na svetu dobilo 5G mobilnu infrastrukturu, dati dodatni elan razvojnim naporima novonastalog preduzeća i napraviti »kvantni iskorak«.
 
 

HMG i Aptiv: kreiranje bezbednog sveta bez vozača Koncern HMG većinu prihoda ostvaruje zahvaljujući automobilima, čeliku i gradnji, a njegov portfelj uključuje i druga područja poslovanja, kao što su logistika, finansije, informacione tehnologije i usluge. Od ključnog značaja za delovanje i globalnu prepoznatljivost južnokorejskog giganta, koji širom sveta zapošljava oko 250.000 ljudi, najzaslužniji su Hyundai Motor i Kia Motors, kao i Hyundai Mobis, koji je zadužen za prvu ugradnju i originalne rezervne delove za pomenute marke automobila.
 
Početak testiranja autonomnih vozila koncerna započeo je 2015. u američkoj saveznoj državi Nevada. 2017. godine su tokom sajma zabavne elektronike CES sa modelom ioniq javnosti predstavili dostignuća na području delovanja samovoznih tehnologija u urbanoj sredini. 2018. je na autoputu uspešno predstavljen 4. stepen autonomne vožnje kada je 5 vozila Nexo, koje pokreću gorive ćelije, bez pomoći vozača prešlo razdaljinu od 190 kilometara od Seula do olimpijskog Pjongčanga. 
 
Aptiv je globalno tehnološko preduzeće sa vodećom ulogom na području naprednih mobilnih rešenja koja uključuju sisteme prepoznavanja, programske algoritme, platforme za računanje, kao i distribuciju podataka i snage.
 
Inženjeri Aptiva zaslužni su za prvu automatsku vožnju od San Franciska do Njujorka 2015. godine (5472 km), koja je ujedno bila i prva komercijalna upotreba autonomnih vozila na svetu.
 
Aptiv ima na različitim kontinentima više od 100 autonomnih vozila, a između ostalog u Las Vegasu ima najveću komercijalnu flotu autonomnih vozila. Do danas je preduzeće obavilo više od 70.000 plaćenih autonomnih vožnji na više od 2.700 razdaljina, a pritom se može pohvaliti odličnom ocenom zadovoljstva korisnika -  4,95 od maksimalnih 5.
 
Transakcija, koja je predviđena na proleće 2020., trenutno čeka na odobrenje američkog regulatora.
 
 
PR

Kontrolno merenje vanrednog prevoza i osovinskog opterećenja

Kontrolno merenje vanrednog prevoza i osovinskog opterećenja

JP „Putevi Srbije“ u cilju zaštite državnih puteva i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju  obaveštava sve  prevoznike, pravna lica, vlasnike i korisnike teretnih vozila da se akcija preventivnog kontrolnog merenja vanrednog prevoza i osovinskog opterećenja teretnih vozila ukupne mase preko 7,5 tona odvija u kontinuitetu na državnim putevima I i II reda...

Potpuno nova Toyota Yaris (2020) - prve zvanične fotografije i info

Potpuno nova Toyota Yaris (2020) - prve zvanične fotografije i info

Potpuno nova Toyota Yaris kreirana je da odgovori na sve veće izazove svakodnevnog gradskog života i sve veće zahteve današnjih kupaca kompaktnih automobila. Od gradskog vozila očekuje se da pruži i stil i praktičnost, da bude jednostavan za parkiranje, okretan u gradu, a opet udoban na dužim putovanjima...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje