AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Dizajnerski trijumf: Kia ponovo sa tri nagrade iF

Dizajnerski trijumf: Kia ponovo sa tri nagrade iF

Prestižne dizajnerske nagrade za sve tri verzije novog Ceeda Broj tri se ponovo pokazao kao srećan za Kiju, jer su tri njena modela – nove verzije karoserije modela Ceed – osvojila prestižnu iF nagradu za dizajn...

Dizajnerski trijumf: Kia ponovo sa tri nagrade iF

Kijin treći het-trik zaredom Trostruka pobeda u globalno prepoznatom takmičenju znači da je Kia već treću godinu zaredom ostvarila het-trik kada su u pitanju iF nagrade.


Od 2010. već 18 iF dizajnerskih priznanja Najnovije dostignuće naglašava ugled Kije kao proizvođača vrhunski dizajniranih automobilâ, koje već više od deset godina dizajnira Peter Schreyer, predsednik dizajna i glavni dizajner u Kia Motors. Najstariji južnokorejski proizvođač automobila je prvu iF nagradu osvojio 2010. i od tada svake godine osvaja barem po jednu. Ukupno je Kia za dizajn svojih vozila dosad dobila već 18 iF nagrada.


Najnovija priznanja osvojile su tri verzije novog Ceeda: 5-vratni hatchback Ceed, koji je nedavno stigao u Srbiju, kao i karavan Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed, koje kod nas očekujemo u martu.

 


Treća generacija Kia Ceeda je blago promenila ime (staro ime: cee'd), ali je značenje ostalo isto. Kao i originalna izvedba iz 2007. godine i novi Ceed ima evropsko poreklo (Community of Europe, with European Design). Kao pravi Evropljanin i novi model je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Kijinih glavnih dizajnera Pitera Šrajera i Gregorija Gijoma. Razvoj vozila poveren je centru za istraživanja i razvoj iz Riselshajma nadomak Frankfurta, a sve verzije Ceeda proizvode se u slovačkoj fabrici u mestu Žilina. Dizajn novog Ceeda karakterišu čiste i ravne linije, za koje su dizajneri našli inspiraciju u sportskoj limuzini Stinger, koja je dobitnik iF nagrade za 2018. godinu. 5-vratni Ceed je širi i niži od svog prethodnika, dok je kabina pomaknuta nazad prema zadnjem kraju vozila, što doprinosi sportskijem stavu i izgledu. Gledajući iz profila Ceed ima moćan C stub sa karakterističnom gornjom linijom, što stvara elegantan oblik polumeseca.

Dizajnerski trijumf: Kia ponovo sa tri nagrade iF

Karavan Ceed Sportswagon u ovaj segment vozila donosi najviše prostora do sada: treća generacija modela je duža i nudi veću zapreminu prtljažnika (625 litara) od većine konkurenata, čak i više od brojnih predstavnika većih vozila. Sa svojim pametno osmišljenim dimenzijama i novim dinamičnim dizajnom Ceed Sportswagon je sportskiji od svoja dva prethodnika. Novi ProCeed donosi potpuno novi dizajn i prvu shooting brake izvedbu nekog od masovnih proizvođača. ProCeed kombinuje atraktivan i elegantan dizajn sa prostranošću i svestranošću tourera, a od svoja dva „brata“ odudara jedinstvenim stavom i dimenzijama. Sa visinom od 1.422 mm je najniži u čitavoj C klasi. Element koji ga s boka razlikuje od ostalih je dinamična krovna linija, koja se završava padajućom linijom vetrobranskog stakla. Prepoznatljiv dizajn pogotovo se primećuje na zadnjem kraju, gde prevladavaju LED svetla povezana u liniju, što daje ProCeedu – kao prvom u klasi – jedinstven svetlosni pečat.


ProCeed i Ceed su raspoloživi u izvedbi GT, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage. Kod Ceeda je ukupno na raspolaganju 6 (benzinskih i dizelskih) motora, koji se svi mogu pohvaliti niskim emisijama CO2 i najnovijim emisionim standardom Euro 6dTEMP. Širok izbor najsavremenijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za praćenje vozila na voznoj traci (drugi stepen autonomne vožnje) i sistem za odmrzavanje čitavog vetrobranskog stakla. Ove godine prijavljeno 6.400 radova iz 50 zemalja Dizajnerska nagrada iF Design Award, osnovana 1953. godine, smatra se jednom od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu, a to takmičenje, koje se odvija svake godine, organizuje međunardni dizajnerski forum iF (International Forum Design GmbH) iz Hannovera. If Design Award je najstarija dizajnerska institucija na svetu.


Na ovogodišnjem takmičenju su kompanije iz 50 zemalja u borbu za iF nagrade poslale 6.400 proizvoda, koje je ocenilo 67 međunarodnih dizajnerskih stručnjaka.


iF Design Award pokriva 7 kategorija: dizajn artikla, dizajn komunikacija i dizajn pakovanja, dizajn usluga i korisničkih iskustava, arhitektonski dizajn, unutrašnji dizajn te dizajn profesionalnih koncepata. Kijini novi modeli Ceed osvojili su priznanja u kategoriji dizajna artikala. Svi pobednički radovi biće predstavljeni u vodiču ‘iF World Design Guide’ i u aplikaciji ‘iF Design App’, a uživo će posetioci moći da ih pogledaju na izložbi ‘iF Design Exhibition’ u Hafensitiju u Hamburgu.

 

PR

Kijina slovačka fabrika radi punom parom

Kijina slovačka fabrika radi punom parom

Nakon pola godine je jasno da će fabrika ove godine dostići novi proizvodni rekord. U prvih šest meseci ove godine su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj (Žilina), jednoj od najsavremenijih fabrika automobila na svetu, proizveli 180.200 putničkih vozila i 222 hiljade motora...

Lamborghini Urus na steroidima (VIDEO)

Lamborghini Urus na steroidima (VIDEO)

Lamborghini Urus je prvi SUV u ponudi italijanskog proizvođača hypersportskih automobila, koji je već u baznoj verziji veoma snažan i atraktivan. Za one kojima ni to nije dovoljno, nemačka tjunerska komapanija Mansory je pripremila specijalitet...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje