AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Toyota Aygo X-style i X-cite zvanično će debitovati početkom marta na Salonu automobila u Ženevi

Novi Toyota Aygo X-style i X-cite zvanično će debitovati početkom marta na Salonu automobila u Ženevi

Nastupajući Salon automobila u Ženevi obeležiće dvostruka svetska premijera modela Aygo. Upoznajte specijalne edicije X-cite i X-style...

Kombinujući prepoznatljivi prednji deo karoserije i impresivne mogućnosti personalizacije, druga generacija modela Aygo preporučuje se vozačima koji žele automobil originalnog dizajna i prvoklasnog kvaliteta - model koji više ne bira isključivo razum.


Prodajni rezultati nisu izostali, pa je Toyota AYGO prethodne godine bila u samom vrhu A-segmenta, sa 7,4 procenta tržišnog udela, sa čak 91.700 primeraka koji su isporučeni kupcima širom sveta.


Inženjeri i dizajneri japanske kompanije obnovili su vitalnost Aygo linije 2018. godine, istovremeno učinivši da pogonske jedinice postanu još efikasnije. Takođe, posvećenim radom usavršene su performanse i upravljanje, pa je Aygo postao zabavniji nego ikada za vožnju.

Novi Toyota Aygo X-style i X-cite zvanično će debitovati početkom marta na Salonu automobila u Ženevi

Dizajn


Karakteristična prednja maska u obliku dvodimenzionalnog slova X je primetno modernija, pa sada nudi moćniji i atraktivniji trodimenzionalni prikaz.


Prepoznatljivi dizajn prednjeg dela karoserije dodatno ističu i veoma dinamične, takozvane Keen Look svetlosne grupe s integrisanim DRL dnevnim svetlima (Daytime Running Lights), koje grafikom već na prvi pogled dodatno naglašavaju karakter modela Aygo.


Ramovi na donjem delu prednje maske naglašavaju kompaktnu pojavu i agilnost koja odlikuje kompaktne automobile. Dizajneri su na bočnim stranama prednjeg branika upotrebili vešto rešenje X siluete, koja na diskretan ali i efektan način vizuelno širi prednji deo japanskog bestselera.


Na zadnjem delu karoserije LED svetla ostavljaju sofisticiran dizajnerski potpis i modelu AYGO daju originalnu formu. Jedinstveno rešenje stvara utisak istaknute širine i stabilnosti zadnjeg dela, s kabinom koja dominira iznad nisko postavljenog odbojnika.


U enterijeru, u zavisnosti od verzije dominiraju jedinstvene kombinacije boja i detalji opreme, pa je stvorena prijatna atmosfera i pozitivan ambijent naglašen ventilacionim otvorima koji su uokvireni atraktivnim bojama.

Novi Toyota Aygo X-style i X-cite zvanično će debitovati početkom marta na Salonu automobila u Ženevi

Toyota Aygo: specijalne verzije X-style i X-cite


Nove X-style i X-cite edicije predstavljaju najnovije verzije u okviru ponude Aygo modela. Osmišljene s idejom isticanja originalnosti i izdvajanja u neretko monotonom saobraćaju, obe verzije radoznale će poglede privlačiti interesantnim kombinacijama boja karoserije i unutrašnjosti.


Spoljašnost modela Aygo X-style u znaku je bele boje s električnim krovom jarko narandžaste boje, koji je izrađen od platna. Zahvaljujući dimenzijama krova od 785x730 mm narandžasta boja dominira kao atraktivan kontrast, primetan i na detaljima karoserije poput bočnih lajsni i retrovizora. Paket opreme obuhvata svetla za maglu, praktična zadnja stakla s efektom privatnosti i crne alu naplatke od 15 inča sa 10 paoka i centralnim poklopcem prepoznatljive narandžaste nijanse.


U unutrašnjosti Aygo X-style prezentuje tamne elemente sa Piano lakiranim efektom na centralnoj konzoli i instrument tabli, hromirane detalje na elegantnom menjaču i jedinstvene dekore bočnih ventilacionih otvora u Pure Orange tonovima. Toyota AYGO X-style opremljena je i praktičnim patosnicama, uokvirenim narandžastom bojom i sedištima koja su oplemenjena delovima od kože.


Druga, ništa manje atraktivna X-cite verzija u znaku je dvobojne karoserije. Skladno kombinujući Pure Orange narandžastu boju i crni krov, dizajneri brenda Toyota kontrast vešto ističu crnim retrovizorima i detalja prednjeg spojlera u tonovima jarko narandžaste. Privlačna pojava zaokružena je praktičnim svetlima za maglu, zadnjim staklima s diskretnim tretmanom koji omogućava privatnost i sjajnim aluminijumskim naplacima dijagonale 15 inča, sa 10 krakova.


Enterijer promoviše tamnije tonove i crne elemente centralne konzole i instrument table, hromirane detalje na ručici menjača i narandžaste okvire za okrugle ventilacione otvore. Verzija X-cite biće prepoznatljiva i po funkcionalnim patosnicama sa Pure Orange siluetom, kao i po udobnim sedištima sa Manhattan presvlakama.


Toyota ponosno ističe da obe verzije Aygo noviteta postavljaju nove standarde po pitanju opremljenosti u klasi. Obe edicije u standardnoj opremi nude klima uređaj, komande audio uređaja na upravljaču, vozačevo sedište podesivo po visini i prilagodljivu funkciju ograničenja brzine na M/T verzijama.


Da su nove Aygo edicije u potpunosti prilagođene generaciji savremenih vozača potvrdio je i multimedijalni sistem dijagonale 7 inča, koji je moguće povezati putem Apple CarPlay i Android Auto sistema integracije s mobilnim telefonima. Takođe, u sklopu osnovne opreme Toyota nudi i prikaz kamere za vožnju unazad.


Emitovanje DAB signala je na spisku opcija, poput smart entry&start sistema za samostalno otključavanje vozila i pokretanje motora pritiskom na dugme i programa Toyota Safety Sense.

Novi Toyota Aygo X-style i X-cite zvanično će debitovati početkom marta na Salonu automobila u Ženevi

Toyota Safety Sense


Toyota Safety Sense grupiše sisteme aktivne bezbednosti i tehnologije koje su dizajneri namenili za prevenciju ili ublažavanje posledica saobraćajnih nezgoda.


U rasponu od 10 do 80 km/h reaguje napredni Pre-Collision sistem (PCS), koji će uočiti vozilo u istoj traci ispred Toyota vozila i smanjiti rizik od neposrednog kontakta. U situacijama u kojima postoji realna opasnost od sudara, savremeni sistem upozorava vozača na kočenje vizuelnim i zvučnim signalima.


Kao dodatnu sigurnost Toyota promoviše PCS sistem koji omogućava dodatnu kočnu silu u trenucima kada vozač upotrebi kočnicu. Ako reakcija vozača ne bude u optimalno vreme, sistem automatski aktivira kočenje smanjenjem brzine za približno 30 km/h ili čak potpunim zaustavljanjem, kako bi se izbegle posledice sudara ili umanjila sila kontakta sa drugim učesnicima u saobraćaju.


Treći sistem unapređenja bezbednosti koji koriste Toyota automobili uključuje Lane Departure Alert (LDA) – sistem održavanja automobila u saobraćajnoj traci. Napredni patent detektuje linije na putu i daje vozaču zvučno i vizuelno upozorenje ako vozilo izađe iz svoje trake, a da pre toga nije uključen pokazivač smera - na osnovu čega vozač može da pravilno i pravovremeno reaguje, čime su situacije čeonih sudara svedene na minimum.

Novi Toyota Aygo X-style i X-cite zvanično će debitovati početkom marta na Salonu automobila u Ženevi

Motorizacija


Kompanija Toyota poverenje je ukazala nagrađivanom agregatu zapremine 998 kubnih centimetara, sa 3 cilindra i 12 ventila, DOHC konstrukcije i Dual VVT-i tehnologije varijabilnog otvaranja ventila. Rezultat je motor idealnog balansa snage, unapređene isporuke obrtnog momenta na nižim brzinama i efikasnije potrošnje goriva.


Motor raspolaže snagom od 53 kilovata, odnosno 72 KS (DIN) pri 6000 obrtaja, uz 93 Nm obrtnog momenta na 4400 obrtaja. Ubrzanje 0-100 km/h iznosi 13,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 160 km/h.


Specijalne edicije modela Aygo obuhvataju standardnu i Eco verziju, koja raspolaže produženim četvrtim i petim stepenom prenosa, Stop&Start sistemom i poboljšanjima aerodinamike.


Standardna verzija beleži potrošnju od 4.1 litra/100 km i CO2 emisiju od 93 grama po pređenom kilometru (WLTP: 112 g/km). Eco verzija nudi još impresivnije rezultate na polju ekonomičnosti, koji postavljaju standarde u klasi potrošnjom od svega 3.8 l/100 km i CO2 emisijom od 86 grama po kilometru (WLTP: 110 g/km).


Opremljen X-shift automatizovanim manuelnim menjačem, AYGO beleži prosečnu potrošnju od 4.2 litra/100 km, uz generisanje CO2 emisije od 95 g/km (WLTP: 117 g/km).


PR

Počela proizvodnja nove Opel Corse u Saragosi

Počela proizvodnja nove Opel Corse u Saragosi

Šesta generacija Opel Corse sada silazi sa proizvodne trake u španskoj fabrici PSA Grupacije u Saragosi. Kralj Španije Felipe VI, generalni direktor PSA Grupacije Karlos Tavares (Carlos Tavares) i izvršni direktor Opela Mihael Lohšeler (Michael Lohscheller) označili su početak serijske proizvodnje Opelovog bestselera na ceremoniji sa zaposlenima i gostima.

Proizvodnja Toyote Land Cruiser premašila je 10.000.000 primeraka

Proizvodnja Toyote Land Cruiser premašila je 10.000.000 primeraka

Toyota Motor Corporation (Toyota) nedavno je objavila da je ukupna svetska prodaja svih serija2 Land Cruisera1 premašila 10 miliona vozila. Land Cruiser je najduže prodavani Toyotin automobil3. Pušten je u prodaju 1. avgusta 1951. godine, kao Toyota „Jeep BJ“ i njegova proizvodnja traje već 68 godina...

Nissan-LF Auto Centar - Uz LF finansiranje, Nissan X-TRAIL već za 1.600 evra!

Nissan-LF Auto Centar - Uz LF finansiranje, Nissan X-TRAIL već za 1.600 evra!

Ovlašćeni prodavac i serviser Nissan automobila, beogradski Nissan-LF Auto Centar, ograničenu količinu najprodavanijeg SUV-a na svetu, modela X-TRAIL u verziji 1.7D XT 4WD Tekna nudi po nikad povoljnijim uslovima: uz veliki popust, ali i sa svojim modelom finansiranja, koji omogućava da se ključevi novog vozila dobiju za samo 1.600 evra!

Citroen C3 Aircrossi novi C5 Aircross – novi Exclusuv trend

Citroen C3 Aircrossi novi C5 Aircross – novi Exclusuv trend

Citroën C3 Aircross i Novi Citroën C5 Aircross predstavljaju pravi izbor za grad, otvoreni put i za velika prostranstva. Ovi moderni i prostrani SUV modeli svojom jedinstvenom pojavom i jedinstvenim osećajem u kabini razlikuju se od svih ostalih vozila iz tog segmenta...

Kia i Aptiv zajedno do autonomne vožnje već 2022.

Kia i Aptiv zajedno do autonomne vožnje već 2022.

Prvi slučaj ravnopravnog odnosa između automobilista i tehnoloških kompanija Koncern Hyundai Motor Group (HMG), koji čine Hyundai, Kia i Hyundai Mobis, koji je dobavljač delova za prvu ugradnju u vozila Hyundai i Kia, te kompanija Aptiv obznanili su osnivanje zajedničke kompanije (joint venture) za razvoj autonomne vožnje...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje