AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Volkswagen AG i Ford Motor Company uspostavljaju svetsku alijansu

Volkswagen AG i Ford Motor Company uspostavljaju svetsku alijansu

Volksvagen AG i Ford Motor Company danas su objavili prve formalne sporazume o širokom savezu koji pozicionira kompanije da povećaju konkurentnost i bolje služe klijentima u eri brzih promena u automobilskoj industriji...

Izvršni direktor Volkswagena, dr Herbert Diess i izvršni direktor Forda, Jim Hackett potvrdili su da kompanije nameravaju da razviju komercijalne kombije i pik-apove srednje veličine za svetska tržišta počevši već od 2022. godine. Savez će pokrenuti značajne razmere i efikasnost i omogućiti da obe kompanije dele ulaganja u arhitekture vozila koje pružaju različite sposobnosti i tehnologije.


Kompanije procenjuju da će saradnja na komercijalnim kombi vozilima i pik-apovima doneti poboljšane godišnje operativne rezultate (pre oporezivanja) počevši od 2023. godine.


Pored toga, Volkswagen i Ford su potpisali memorandum o razumevanju da bi istražili saradnju na autonomnim vozilima, uslugama mobilnosti i električnim vozilima i počeli da istražuju nove mogućnosti. Obe kompanije su takođe izjavile da su otvorene za razmatranje dodatnih programa za vozila u budućnosti. Timovi će nastaviti da rade na detaljima u narednim mesecima.


„Tokom vremena, ovaj savez će pomoći obema kompanijama da stvore nove vrednost i zadovolje potrebe naših kupaca i društva“, rekao je Hackett. "To ne samo da će dovesti do značajne efikasnosti i pomoći obema kompanijama da poboljšaju svoju kondiciju, već nam takođe pruža mogućnost da sarađujemo na oblikovanju naredne ere mobilnosti."


Diess dodaje: „Volkswagen i Ford će iskoristiti naše kolektivne resurse, inovacijske sposobnosti i komplementarne tržišne pozicije kako bi još bolje služili milionima kupaca širom sveta. U isto vreme, savez će biti kamen-temeljac za našu borbu za poboljšanje konkurentnosti.“


Savezom, koji ne podrazumeva unakrsno vlasništvo između dve kompanije, upravljaće zajednički odbor. Ovaj komitet će predvoditi Hackett i Diess i uključiće rukovodioce iz obe kompanije.


Saradnja na komercijalnom kombiju i pik-apu


Ford i Volkswagen imaju jake poslove s komercijalnim kombijima i pik-apovima širom sveta, sa popularnim imenima kao što su Ford Transit familija i Ranger, kao i Volkswagen Transporter, Caddy i Amarok.


Obim proizvodnje obe kompanija u sektoru lakih komercijalnih vozila u 2018. godini iznosio je oko 1,2 miliona jedinica na svetskom nivou, što bi moglo predstavljati potencijal za saradnju na najvišem nivou u ovoj industriji.


Očekuje se da će svetska potražnja za srednjim pik-apovima i komercijalnim kombijima rasti u narednih pet godina. Savez će omogućiti kompanijama da podele troškove razvoja, iskoriste svoje proizvodne kapacitete, podignu sposobnost i konkurentnost svojih vozila i ostvare efikasnost u troškovima, zadržavajući pritom različite karakteristike brendova.


Posredstvom saveza, Ford će razviti i proizvoditi pik-apove srednje veličine za obe kompanije, koji se očekuju da će doći na tržište već 2022. godine. Za obe strane, Ford namerava da razvije i proizvodi i veće komercijalne kombije za evropske kupce, dok Volkswagen namerava da razvije i proizvodi gradski kombi.


PR

VW Golf 8 snimljen u Madridu bez maske! (FOTO)

VW Golf 8 snimljen u Madridu bez maske! (FOTO)

Premijera osme generacije Golfa biće održana do kraja tekuće godine. To nam potvrđuju i najnoviji snimci nove evropske ikone. Fotografije nisu najboljeg kvaliteta, ali nam prvi put prikazuju izgled novog Golfa bez kamuflaže!

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje