AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept

  Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept

Nissan je predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva električna motora koji se može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji i potpuno novim dizajnom brenda...

  Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept

Novi Nissan Ariya Concept predstavljen je danas na 46. Tokijskom salonu automobila. Njime je najavljena nova era brenda i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila. Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sistemima, dok je karoserija vozila oličenje čiste, besprekorne prirode električnih vozila. Vozilo predstavlja viziju Nissanove inteligentne mobilnosti ličnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sistema donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.

Ariya Concept implementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na vozilu IMx concept tokom Tokijskog salona automobila 2017. Uključuje odvažnu, elektrificiranu prednju masku V-motion i oštro zadnje svetlo u obliku neprekidne linije, kratke prepuste i unutrašnjost koja se može pohvaliti gotovo salonskim uređenjem.

Iako je reč o konceptnom vozilu, odvažan izgled električnog crossovera, nekonvencionalna unutrašnjost i elementi spoljašnjeg dizajna u bliskoj budućnosti bi se mogli naći u proizvodnji. „Ariya Concept rezultat je bliske saradnje dizajnerskog tima i tima inženjera”, izjavio je Yasuhiro Yamauchi, predstavnik glavnog direktora pri Nissan Motor Co., Ltd. „Reč je o sledećoj fazi u definisanju dizajna kojom smo zakoračili u novu eru brenda – Ariya Concept sledeći je korak u našem napretku.”

  Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept

Ariya Concept predstavljen je na Tokijskom salonu automobila zajedno s Nissanom IMk, konceptnim električnim gradskim vozilom koje je svoju pretpremijeru doživelo početkom ovog meseca. Ova vozila predstavljaju okosnice Nissanova novog, električnog identiteta.

Nissanova inteligentna mobilnost – novo lice dizajna

Ariya Concept predstavlja potpuni zaokret u Nissan dizajnu.
„Nova arhitektura vozila prilika je za uvođenje novog načina povezivanja vozila i društva, kao i za novo razumevanje naprednih autonomnih sistema električnih vozila”, izjavio je Alfonso Albaisa, viši potpredsednik Nissan odeljenja za dizajn. „Ovim vozilom i modelom IMK concept želeli smo osigurati da svako Nissanovo vozilo sadrži upečatljivi duh japanskog dizajna, prezentovan na pojednostavljen, ali snažan i moderan način, tako da odražava ono što bismo nazvali bezvremenskim japanskim futurizmom’.”

Nissan Ariya Concept uglađeno je, besprekorno i senzualno vozilo koje svoje karakteristike duguje novom dizajnu spoljašnjeg izgleda koji uključuje široke prednje blatobrane, ultra tanka LED glavna svetla kao i prednju masku (klasična maska na vozilima pokretanim konvencionalnim motorom) koju krasi posebno napravljen, osvetljen Nissanov amblem. Prednju masku krasi suptilan geometrijski oblik koji dolazi do izražaja kada se aktivira električni svetlosni potpis V-motion.

„Konvencionalnu masku smo zamenili onim što nazivamo „štitom” – posebnom izražajnom maskom 3D teksture koja nije samo element dizajna, već i najava tehnologije koja se krije u unutrašnjosti”, rekao je Albaisa. „U ovom slučaju reč je o senzorima radara i drugim tehnologijama uz pomoć kojih Ariya Concept analizira put i prikazuje vozaču sve ono što sâm ne može videti.”

Bočna strana vozila naglašena je aluminijumskim felnama s pet krakova veličine 21-inča i po meri izrađenim gumama. Zahvaljujući niskom krovu uglađenih linija, vozilo jednostavno klizi kroy vazduh. Dizajn zadnjeg dela Ariya Concepta takođe predstavlja odstupanje od tradicionalnog dizajna SUV-a, ponajviše zahvaljujući snažnije nakošenom C-nosaču koji se neprimetno stapa s poklopcem prtljažnika. Zadnje zatamljeno svetlo u obliku neprekidne linije proteže se čitavom širinom zadnjeg dela. Zadnji blatobrani i povišeno zadnje krilo nimalo ne skrivaju snagu ovog vozila. „Spoljašnji dizajn ujedinjuje dinamičnu uglađenost i sofisticirane oštre linije, dok njegove dimenzije otkrivaju mogućnosti Nissanove potpuno električne platforme”, izjavio je Albaisa. „Iznenađujuće kratki prekrivači, prostrana unutrašnjost, široki točkovi i dvobojan dizajn po meri stvaraju utisak elegantnog vozila koje je ujedno sportsko i luksuzno.”

  Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept

Plava boja karoserije Suisei ima dvostruki efekt, u zavisnosti odakle je promatrate. Ukoliko se posmatra iz daleka, dubinski plava boja deuluje matirano. Približite li se vozilu, primetićete kako staklene pahulje prelamaju svetlo na čitavoj površini vozila, stvarajući utisak kometa na noćnom nebu.

Krov i točkovi Ariya Concepta naglašeni su novom bojom budućih Nissanovih električnih vozila: bakrena boja sunca koje se probija kroz noć u susret novom danu. To je najava početka nove ere Nissan dizajna, ali i omaž tradicionalnom japanskom umeću stvaranja funkcionalnih umetničkih dela od bakra.

Dok spolja Ariya Concept igra na kartu uglađenosti i senzualnosti, njegova unutrašnjost odražava želju za besprekornim povezivanjem tehnologije i svakodnevnice, obogaćenu preciznim japanskim dizajnom.

„Zahvaljujući ravnom podu– omogućenim praktičnim postavljanjem baterija i izostankom konvencionalnog motora – Ariya Concept ostavlja utisak otvorenosti i prostranosti čim uđete u vozilo”, izjavio je Albaissa. „Stranice vozila suptilno se povezuju i uglađeno teku od prednje prema zadnjoj i bočnim stranama, pružajući panoramski pregled gde god da sednete.

Površina minimalističke upravljačke ploče pošteđena je tastera karakterističnih za konvencionalna vozila. Uključivanje Ariya Concepta prati osvetljivanje dodirnih komandi upravljačke ploče. Kada vozilo nije uključeno, komande se stapaju s pozadinom upravljačke ploče. Jedine fizičke komande su dugme za pokretanje, dugme za upravljanje 12,3-inčnim ekranom i dugme klima-uređaja, domišljato integrisanih na donjem delu kontrolne table, napravljane od pravog drveta. Upravljačka ploča se besprekorno stapa s vratima i ostalim elementima unutrašnjosti kako ne bi bila vidljiva onda kada nije u upotrebi.

Ariya Concept nudi udobna sedišta čiji izuzetno tanki okvir doprinosi povećanju prostora unutrašnjosti, kao i boljoj vidljivosti. Raspored prednjih i zadnjih sedišta svim putnicima omogućuje sjajan pregled okoline i osećaj lebdenja na čarobnom tepihu. Kako bi duga putovanja bila još udobnija, nasloni i zadnja sedišta presvučeni su kožnim presvlakama te su dodatno obloženi na njihovom preseku. Sjajna bakrena tkanina ispod perforacija stvara utisak dodatne dubine i otmenosti.

  Nissan je salonu automobila u Tokiju predstavio Ariya Concept

Obloge putničkog prostora posebno su odabrane kako bi odražavale čvrstoću, naprednost i praktičnost vozila. Armaturna ploča i unutrašnjost vrata presvučeni su vrhunskim umetnim oblogama. A-nosač i plafon obloženi su posebnom veštačkom kožom zrnaste teksture. Time je postignut suptilan, ali efikasan vizualni kontrast. Matirane aluminijske felne boje bakra koji krase armaturnu ploču, sedišta i upravljač skladno se stapaju s bojom karoserije.
 
Oličenje Nissanove inteligentne mobilnosti

Dizajn Nissan Ariya Concept savršeno predstavlja tri stuba Nissanove inteligentne mobilnosti –
Inteligentnu vožnju, Inteligentnu snagu i Inteligentnu integraciju. Spajanjem napredne
tehnologije električnog vozila s novom nivoom povezivanja čoveka i mašine pruža potpuno novi doživljaj vožnje.

Nissan Ariya Concept opremljen je najnovijom verzijom Nissanovog nagrađivanog sistema za pomoć u vožnji, ProPILOT 2.0, za udobniju vožnju sa još više samopouzdanja. Novi sistem omogućuje navigacionu vožnju autoputem i vožnju slobodnih ruku u jednoj traci. Uključivanjem navigacionog sistema vozila za pomoć u upravljanju automobilom na unapred definisanoj ruti na označenim putevima, sistem vozaču može pomoći prilikom preticanja, prestrojavanja ili izlaska sa autoputa sa više prometnih traka.

Novi ProPILOT omogućuje i vožnju slobodnih ruku na putevima pri vožnji jednom trakom.1,2 Kad se vozilo približi raskrsnici ili kad se otvori mogućnost preticanja sporijeg vozila, sistem će oceniti prikladan trenutak prelaska u drugu traku ili preticanja na osnovu informacija koje mu pružaju navigacioni sistem i različite vrste senzora koje pokrivaju ugao od 360 stepeni oko vozila. Vozaču se daju intuitivna zvučna i vizuelna uputstva i upućuju ga kada treba da stavi obe ruke na upravljač i potvrdi početak radnji pritiskom na dugme. Kad je sistem ProPILOT 2.0 uključen, unutrašnje osvetljenje menja boju kako bi se signalizirala vožnja slobodnih ruku i stvorila opuštajuća atmosfera.

Nissan Ariya Concept pokreću prednji i zadnji električni motori vrhunskih performansi. Oni omogućuju trenutni prenos okretnog momenta i raspoređuju ga između prednjih i zadnjih točkova. Ovaj raspored omogućuje ravnomernu, predvidljivu raspodelu snage na sva četiri točka jednako dobro ili još bolje od vrhunskih sportskih automobila.

Ariya Concept garantuje vrhunske performanse u skretanjima i prianjanje na klizavim površinama, kao što su sneg ili šljunak. Vozač pritom ne mora menjati svoj stil vožnje, ugao upravljača, pa čak ni pritisak na papučicu. To postiže zahvaljujući snažnim motorima koji snagu prenose na sve točkove. Na temelju dugogodišnjeg iskustva u razvoju sistema za nadzor vozila – uključujući sistem za raspodelu okretnog momenta ATTESA E-TS za Nissan GT-R i inteligentni pogon na sve točkove Nissana Patrol – inženjeri su osmislili novi sistem koji omogućuje sigurnu isporuku snage i odgovarajući intenzitet kočenja bez proklizavanja točkova. Vozači mogu zadržati svoj položaj u vožnji i uživati u udobnosti, a sav posao prepustiti sistemu.

Savršena integracija

Zahvaljujući intuitivnoj tehnologiji Ariya Concept savršeno se uklapa u svakodnevni život vozača, u vožnji ili izvan nje, pružajući slobodu i užitak u mobilnosti bilo kada i bilo gde. Pomoć na putovanjima nije ograničena samo na vozilo. Jedna od karakteristika povezivanja čoveka i mašine jeste navigacija Door to Door Navigation koja svakome omogućuje da unese odredište na pametnom telefonu, prenese ga u vozilo i zatim prati upute navigacionog sistema vozila. Ako se do konačnog odredišta stiže peške, sistem će poslednju deonicu rute automatski poslati vozačevom pametnom telefonu.

Dok prilazi automobilu, vozača pozdravljaju svetla dobrodošlice, a vozilo se automatski otključava bez potrebe za traženjem ključa. Vozač može odabrati podešavanja kao što su položaj vozačevog sedišta i temperatura, čak i pre nego što uđe u vozilo. Zatim ih može sačuvati na svom pametnom telefonu kao svoj jedinstveni profil. Automobil se može usuglasiti i s vozačevim rasporedom i predvideti veme polaska kako bi prilagodio temperaturu u vozilu i bio spreman za polazak. Grejanjem ili hlađenjem vozila dok je priključeno na električnu mrežu, povećava se domet vozila.
Nakon što se vozač smesti, Virtualni lični asistent može mu pomoći u pronalaženju informacija i lociranja parking mesta kako bi vozač mogao da drži pogled na putu.
 
 
 

U vožnji, Smart Route Planner automatski prepoznaje stanice za punjenje i planira punjenje tokom putovanja. Tako garantuje vozaču da će sigurno stići do odredišta, bilo ono blizu ili daleko.
Vrhunski sistem za upravljanje skladištenjem energije omogućuje veći domet, bez dugih punjenja koja remete plan putovanja. Kad je vreme za punjenje, Ariya Concept upotrebljava CHAdeMO brze punjače za brzo i praktično punjenje. Priključak za punjenje otključava se nakon što se vozač približi, a zatim ga raznobojnim signalnima obaveštava o trenutnom statusu punjenja.
Ako putovanje uključuje skupljanje prijatelja duž rute, integrirani sistem video-razgovora omogućuje dogovor pre kretanja. Može se i povezati s njihovim pametnim telefonima te na centralnom inofmativnom ekranu prikazati njihovu lokaciju.

Nakon dolaska na odredište, vozač može daljinski, putem pametnog telefona ili posebnog uređaja, parkirati vozilo s neposredne lokacije, zahvaljujući funkciji ProPILOT Remote Park. Ta funkcija je posebno korisna putnicima kojima je potreban dodatan prostor ili pomoć pri izlasku iz automobila.
Ažuriranje putem interneta omogućuje neprekidna, jednostavna ažuriranja navigacionog sistema, grafičkog interfejsa i funkcija vožnje kako bi se osigurao efikasan rad automobila, te preuzele najnovije verzije i funkcije uz koje će vozač u svakoj vožnji uživati kao da je prvi put.
Kad je parkiran na poslu ili kod kuće, Ariya Concept omogućuje upotrebu tehnologije Nissan Energy. Ona omogućuje povezivanje s električnom mrežom za punjenje baterije, pokretanje uređaja u kući ili na poslu, čak i prodaju električne energije energetskoj mreži. Nissan Energy pomaže vozačima da u potpunosti iskoristi mogućnosti Ariya Concept koja nadilaze vožnju i uključuju svaki aspekt života.

Ariya Concept – novi svet Nissanovih električnih vozila

„Nissan ima jasnu viziju globalne mobilnosti. Ariya Concept je samo početak. Nissan još uvek razmatra na koje sve načine arhitektura novih platformi električnih vozila omogućuje napredak u dizajnu, konstrukciji i zadovoljstvu u vožnji”, izjavio je Yamauchi. „Ariya Concept nije vizija daleke budućnosti, već automobil koji otelovljuje Nissan inteligentnu mobilnost i obećava potpuno novo zadovoljstvo u vožnji koja je već pred nama.”

1 Vožnja bez ruku moguća je samo u jednoj traci, pod uslovom da vozač nastavi da prati stanje na putu i da je spreman da preuzme kontrolu nad vozilom kada je to potrebno, u skladu s uslovima na putu, u saobraćaju i u vozilu.
2 Funkcija vožnje bez ruku nije dostupna u tunelima gde je nemoguće uspostaviti GPS signal, na brzim cestama sa dvosmernim odvijanjem prometa, na vijugavim putevima, delovima puta na kojima se odvija naplata putarine ili gde se spajaju trake. Pri ulasku na deo puta na kojem nije dostupna vožnja bez ruku, sistem će vozača na vreme upozoriti kako bi mogao da preuzme ručno upravljanje vozilom.
 
PR

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Novi diler Citroen vozila na Novom Beogradu - Autopromet

Kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroën vozila i rezervnih delova, proširila je svoju dilersku mrežu na teritoriju Novog Beograda. Sada kupci Citroën vozila mogu pogledati vozila ili obaviti test vožnju i na novoj lokaciji u ulici Autoput br.5 u salonu kompanije Autopromet...

Ken Block driftovao na kineskom putu pod oblake (VIDEO)

Ken Block driftovao na kineskom putu pod oblake (VIDEO)

Pikes Peak, Nordschleife i Goodwood spadaju u najslavnije staze na svetu. Od septembra im se pridružila i atraktivna deonica puta Tianmen Shan Big Gate Road u podnožju planine Tianmen u Kini. Tamo je stigao i Ken Block, a gde je on, tu je i show...

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

Kako prodaja hibridnih vozila Toyota Motor Europe (TME) konstantno raste, kao i njihovo učešće u ukupnoj prodaji u evropskom regionu - dostigavši 52 odsto „miksa“ u prvoj polovini 2019. godine, japanska kompanija nastavlja da lokalizuje proizvodnju komponenti hibridnih pogonskih sistema na tlu Evrope...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje