AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Astra sa Opel OnStar i IntelliLink sistemima

Nova Astra sa Opel OnStar i IntelliLink sistemima

Kada nova Opel Astra bude stupila na puteve, doćiće sa nenadmašnom ponudom kada je povezanost u pitanju. Astra je prvi model koji će posedovati novi Opel OnStar sistem personalne konektivnosti i servisne asistencije...

Nova Astra sa Opel OnStar i IntelliLink sistemima

Pored toga, dve nove generacije uređaja nagrađivanog Opelovog IntelliLink info-zabavnog sistema, takođe svoju premijeru imaju u novoj Astri. U većoj meri nego ikada ranije, oni uvode svet pametnih mobilnih telefona i aplikacija u kabinu. Kompatibilni su sa najnovijim Android 5.0 Lollipop i Apple iOS-8 (ili višim) operativnim sistemima pametnih mobilnih telefona. Sa integracijom Apple CarPlay i Android Auto sistema, korisnici mogu, primera radi, pristupiti mapama, čitanju poruka, kao i aplikacijama treće strane kao što su „Stitcher“, „Podcast“, „Spotify“, „Umano“ itd. (u zavisnosti od sistema integracije), preko kontrola u automobilu i ekrana osetljivog na dodir, čija dijagonala ide do osam inča.

„Povezanost je jedna od izvanrednih Opelovih odlika, što se jasno vidi iz nagrađivanog IntelliLink info-zabavnog sistema. Opel OnStar je dodatni dokaz da želimo da dostupnim učinimo inovacije koje diktiraju trendove u sferi konektivnosti, i to za širu publiku“, rekao je CEO Opel grupe, dr  Karl-Tomas Nojman (Dr Karl-Thomas Neumann). „Opel OnStar je revolucionarna tehnologija i servis: učiniće vožnju ugodnijom, ali ono što je najvažnije, doprineće izuzetno visokom nivou bezbednosti Opelovih vozila. Dodatno, obezbeđuje direktan dijalog sa našim kupcima, što kreira snažnije veze sa markom. Sve ovo će uveriti još više novih kupaca da je Opel pravi izbor.“

Moćni izvor mobilnog 4G/LTE signala

Nova Astra je prvi Opel koji će biti dostupan sa OpelOnstar sistemom od samog lansiranja, što je čini daleko najnaprednijim i za putnike najugodnijim automobilom u C segmentu. Kreiran pre 19 godina u SAD, OnStar je već sada vodeći provajder u oblasti konektivne bezbednosti i bezbednosnih solucija, mobilnih servisa koji doprinose ukupnoj vrednosti i naprednih informacionih tehnologija u Severnoj Americi, Kini i Meksiku, sa preko 7 miliona korisnika. Opel OnStar debituje u Opelovoj gami putničkih automobila na 13 evropskih tržišta (Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Švajcarska i Velika Britanija) uz još neke evropske zemlje koje će se uključiti kasnije.

Nova Astra sa Opel OnStar i IntelliLink sistemima

Kada je opremljena Opel OnStar sistemom, nova Astra deluje kao 4G/LTE Wi-Fi izvor signala, obezbeđujući konekciju za do sedam uređaja. Ugrađena 4G LTE struktura je specifično dizajnirana za upotrebu u vozilu: integrisana je u električni sistem vozila i uključuje spoljnu antenu da bi se obezbedilo maksimalno kvalitetno povezivanje i isporučivanje stabilne internet konekcije. Kako se OnStar sistem sastoji od nezavisne SIM kartice, koja se nalazi u svom modulu, od kupaca se ne zahteva da poseduju pametni mobilni telefon da bi koristili usluge konekcije. 4G LTE će inicijalno biti uveden na tri tržišta – nemačko, britansko i holandsko, dok će uvođenje u ostale zemlje uslediti nešto kasnije.

Obimni servisni portfolio

Pored uvođenja najnovije mobilne Wi-Fi tehnologije u svet automobila, Opel OnStar takođe obezbeđuje pristup širokoj paleti usluga kao što su servis za hitne slučajeve, pomoć na putu i daljinska kontrola preko MyOpel aplikacije. Ključni princip Opel OnStara je taj što su pretplatnici povezani sa stvarnim ljudima, ne sa mašinama niti poštanskim upitnicima. Ovi OnStar savetnici su locirani u visokotehnološkom Opel OnStar kontakt centru u Lutonu, u Engleskoj. Usluga je višejezična, da bi moglo da se odgovori pretplatniku na njegovom sopstvenom jeziku, i dostupna je 24/7, 365 dana u godini.

Nova Astra sa Opel OnStar i IntelliLink sistemima

Jedina vidljiva Opel OnStar komponenta u automobilu je modul koji se sastoji od tri dugmeta, lociran blizu kabinskog retrovizora iznad vetrobrana. Plavo servisno dugme obezbeđuje pristup uslugama poput dijagnostike vozila i preuzimanja destinacije. Na primer, OnStar pretplatnici koji su u potrazi za određenom destinacijom poput restorana ili najbliže benzinske stanice, treba samo da pritisnu dugme i kontaktiraju Opel OnStar savetnika, koji će im poslati rutu ka željenoj destinaciji direktno u navigacioni sistem vozila.

Pritiskom na SOS dugme, Opel OnStar korisnici mogu da zatraže pomoć u bilo koje doba, kada god to smatraju potrebnim, kao na primer u slučaju svedočenja prilikom saobraćajnog incidenta. OnStar je takođe tu u slučaju da neko ne može lično da zatraži pomoć. Primera radi, ukoliko se aktivira vazdušni jastuk, Opel Onstarov „anđeo čuvar“ se automatski obaveštava. Savetnik u tom slučaju kontaktira pretplatnika i poziva ga u vozilu preko OnStar modula, da bi odredio da li je pomoć neophodna. Ukoliko odgovor izostane, savetnik automatski šalje hitnu pomoć na lice mesta.

Dugme za privatnost (Privacy), omogućava pretplatniku da maskira poziciju automobila, tako da on postaje nevidljiv za sistem. Ipak, da bi se obezbedila maksimalna bezbednost, Opel OnStar će automatski da premosti ovu komandu u slučaju aktiviranja vazdušnog jastuka.

Nova Astra sa Opel OnStar i IntelliLink sistemima

Dodatno, Opel OnStar pretplatnik može takođe preuzeti „MyOpel Smartphone“ aplikaciju. Ovo mu omogućava da kontaktira OnStar sa bilo kog mesta preko pametnog mobilnog telefona, kao na primer u slučaju krađe, kada automobil treba da bude lociran i blokiran daljinskim putem. Aplikacija takođe omogućava pretplatniku da daljinski pristupi važnim podacima u vezi sa vozilom, kao što su vek ulja ili pritisak u pneumaticima, kao i da daljinskim putem zaključa ili otključa automobil.

Kompletan Opel Onstar servisni portfolio je besplatno dostupan za novu Astru i ostala opremljena Opelova vozila u prvih 12 meseci nakon registracije.    

Telefonska integracija preko Android Auto i Apple CarPlay sistema

Dva nova IntelliLink sistema imaju premijeru u novoj Opel Astri, R 4.0 IntelliLink i Navi 900 IntelliLink, sa integrisanim navigacionim sistemom. Oni neprimetno i lako integrišu funkcije pametnog mobilnog telefona. R 4.0 IntelliLink je kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto telefonskom integracijom od početka, a primera radi, omogućava navigaciju aplikacija kao štu su „Apple Maps“ i „Google Maps“. Navi 900 IntelliLink sistem je već sada kompatibilan sa Apple CarPlay sistemom, dok će sa Android Autom postati usklađen tokom 2016.

Svaki od sistema se razvija na onim svojstvima na koja se korisnici pametnih mobilnih telefona najviše oslanjaju. Apple CarPlay izdvaja karakteristike iPhonea kojima želite da pristupite tokom vožnje i postavlja ih na displej vozila na pametan i jednostavan način. To vozačima pruža mogućnost obavljanja poziva, slanja i primanja poruka, kao i slušanja muzike, i to putem komande preko ekrana osetljivog na dodir ili glasovne komande preko „Siri“ aplikacije. U aplikacije koje podržava Apple CarPlay ubrajaju se one vezane za pozive, poruke, mape, muziku i aplikacije treće strane. Kompletna lista tih aplikacija može da se vidi na Apple.com/ios/carplay. Android Auto se oslanja na „Google Maps“, „Google Now“ i mogućnosti razgovora sa Googleom, kao i rastućom grupom audio i aplikacija vezanih za poruke, u koju se ubrajaju „WhatsApp“, „Skype“, „Google Play Music“, „Spotify“ i „podcast“ plejeri. Kompletna lista dostupnih aplikacija se može pronaći na Android.com/auto.

Funkcije infozabavnog sistema mogu da se kontrolišu preko velikog ekrana osetljivog na dodir, dijagonale do osam inča, lociranog na centralnom grebenu, zatim preko kontrola na volanu (samo funkcije biranja) ili putem glasovne komande. Da bi se u što većoj meri smanjio rizik odvraćanja pažnje, najvažnije informacije se mogu ponavljati direktno pred vozačevim očima na klasteru instrumentacije, lociranom između brzinomera i obrtomera. U kombinaciji sa Opel Onstarom, pametni mobilni telefoni mogu lako biti povezani sa Wi-Fi signalom automobila. To donosi dodatne benefite poput informacija o saobraćaju u realnom vremenu ili najnovijih mapa, a zahvaljujući tome što se podaci iz mapa skladište na serveru a ne u telefonu, štedi se na memoriji uređaja. Pored ovoga, onlajn navigacija preko pametnog mobilnog telefona zahteva konstantnu internet konekciju, kao i razmenu podataka, što može biti skupo iskustvo, posebno u romingu. Međutim, zahvaljujući personalnoj konektivnosti i servisnoj asistenciji, vozači nove Astre ne samo što mogu da koriste Apple CarPlay i Andorid Auto za potrebe navigacije, već to mogu da urade bez uticaja na protok podataka svojih mobilnih telefona.

Sa Opel OnStarom, najnovijom generacijom IntelliLink info-zabavnih sistema i naprednom integracijom pametnih mobilnih telefona, nova Astra je idealno opremljena da se nosi sa najsofisticiranijim zahtevima modernog vlasnika automobila kada je u pitanju povezanost.

PR

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8%

Po najnovijim podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) Kia je u 2022. godini u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) dostigla novi rekordni tržišni udeo koji je iznosio 4,8 % od svih prodatih putničkih vozila na tržištu...

123456. . .1561
Sebastien Ogier - Rallye Monte Carlo 2023
Slika nedelje