AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kijina električna budućnost je i koncept sa četvoro vrata

Kijina električna budućnost je i koncept sa četvoro vrata

Kia Motors Europe je pokazala nove fotografije svog novog potpuno električnog koncept vozila, koje će biti predstavljeno na salonu automobila u Ženevi...

Kijina električna budućnost je i koncept sa četvoro vrata

"Kod dizajna automobila radi se o srcu, čiji puls mora biti ubrzan. Smatramo da apsolutno nema nikakvog razloga da ne bude pulsa samo zato što je to električni auto," kaže Gregori Gijom, potpredsednik dizajna u Kia Motors Europe. "Zato je naš koncept potpuno električnog vozila dizajniran kako bi ubrzao vaš puls, a ujedno i označava naš celovit i emocionalan pristup elektrifikaciji."


Ovaj pristup koji u fokus stavlja ljude se u potpunosti slaže sa Kijinim pristupom automobilskom dizajnu, kako pojašnjava Gijome: "Kada govore o svojim električnim vozilima brojni proizvođači automobila promovišu iste empirijski podržane poruke, kako to rade i kod svojih vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje, kao npr. domet, potrošnja goriva i performanse motora."

Kijina električna budućnost je i koncept sa četvoro vrata

"Kia je ponosna na svoju snagu iznenađenja, zbog čega smo se želeli odmaknuti od racionalnog i fokusirati se na emocionalno i ponuditi topliji i ljudski pristup elektrifikaciji. Na kraju krajeva, je struja u svakom atomu – to je energija koja kruži u svima nama i oko nas. Iskorišćavanje tog potencijala nas je odvelo od jedne inovacije do druge," kaže Gijom.


Ovaj koncept, koji je vizuelno utelovljenje Kijine privrženosti napredovanju ka uzbudljivom svetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno vozilo sa četvoro vrata. Koncept, koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od segmenata automobila, skladno kombinuje elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske porodične limuzine i svestranog i prostranog krosovera.


Inteligentna prerada Kijine jedinstvene maske, koja podseća na tigrov nos, donosi odvažno osvetljenje tigrove maske i zaokružuje prednja svetla. Time stvara prepoznatljiv izgled za koji možemo reći da predstavlja Kiju 21. veka.

Staklo iz jednog komada, upotrebljeno kako kod vetrobranskog stakla tako i na krovu, proteže se od A stuba, preko kabine, zbog čega pruža osećaj prostranosti, a završava se jedinstvenim dvostrukim mehurićem preko zadnjeg dela putničke kabine. Koncept zbog širokih ramena i uskih staklenih površina i dinamičnog profila odmah privlači pažnju.


Gijom i njegova ekipa su u celosti iskoristili arhitekturu šasije, koja uprkos električnom pogonu omogućava maksimalnu prostranost u kabini. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsednutost automobilske industrije sa sve većim ekranima visoke rezolucije koncept donosi čak 21 monitor vrlo visoke rezolucije. Smešteni su sinhronizovano na vrhu komandne table, tako da izgledaju uobičajeno i usklađeno.


"Verujem da će naš neobičan pristup elektrifikaciji pokrenuti našu kolektivnu maštu," kaže Gijom. "To nam omogućava da lakše zamislimo budućnost u kojoj će odazivna i dinamična vozila, kao što je ovaj koncept, biti sastavni deo naših želja po pitanju transporta. I njegova poruka je jasna – sada je pravo vreme da oslobodimo maštu, da se prestanemo pitati i počnemo voziti!"


Kia će svoj novi koncept predstaviti 5. marta 2019. kada je prvi novinarski dan ovogodišnjeg salona u Ženevi.


PR

IAA Frankfurt 2019 - Predstavljen novi Renault Captur

IAA Frankfurt 2019 - Predstavljen novi Renault Captur

Thierry Bolloré, glavni direktor Grupe Renault, i Laurens van den Acker, izvršni potpredsednik odeljenja za dizajn, na Frankfurtskom salonu automobila su predstavili novi Renault Captur, najnoviju verziju najprodavanijeg gradskog SUV-a, prodatog u više od 1,5 miliona primeraka u 90 zemalja širom sveta...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje