AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

Kako prodaja hibridnih vozila Toyota Motor Europe (TME) konstantno raste, kao i njihovo učešće u ukupnoj prodaji u evropskom regionu - dostigavši 52 odsto „miksa“ u prvoj polovini 2019. godine, japanska kompanija nastavlja da lokalizuje proizvodnju komponenti hibridnih pogonskih sistema na tlu Evrope...

Proizvodni program proširen je ulaganjem u fabriku TMMP u mestu Jelcz-Laskowice (Poljska), gde je počela proizvodnja novog benzinskog motora 2.0L TNGA, koji će opremati hibridne modele Toyota Corolla, kao i konvencionalni RAV4.

Savremeni dvolitarski, četvorocilindrični TNGA motor može da komunicira sa e-CVT-om u hibridnim pogonskim sistemima ili da radi samostalno u konvencionalnom pogonu. Ovaj novi Toyota Dynamic Force Engine koji radi u Atkinson ciklusu ima povećan kapacitet, visoku toplotnu efikasnost i rad na nižim temperaturama. Kao rezultat toga, hibridno električno vozilo (HEV) postiže izuzetno dobre nivoe NOx, koje su za 91,6% niže od granice Euro 6 za ekvivalentni benzinski automobil.

Nova linija za proizvodnju 2,0L TNGA motora predstavlja ulaganje od oko 90 miliona evra, a izgrađena je u skladu sa Toyotinom novom globalnom arhitekturom i odlikuju je napredna automatizacija, povećane performanse i poboljšana ergonomija za radnike na traci. Do sada su Toyotina ukupna ulaganja u Poljskoj premašila milijardu evra.

Eiji Takeichi, predsednik Toyota Motor Manufacturing Poland: „Menjamo i pripremamo naše fabrike u susret evoluirajućim tržišnim trendovima koji pokazuju porast ugradnje hibridnih električnih pogona s niskom emisijom. Nastavljamo da gradimo evropski centar za hibridne tehnologije, neprestano povećavajući svoj udeo u elektrifikovanoj automobilskoj industriji".

Toyotin 2.0-litarski motor stiže iz Poljske

TMMP: 

TMMP poseduje i upravlja s dva proizvodna pogona smeštena u Donjoj Šleziji. Uz proizvodnju e-CVT-a za hibridne automobile s niskom emisijom koji rade sa 1,8-litarskim motorom, fabrika u Wałbrzychu proizvodi 1-litarske benzinske motore, kao i manuelne i poluautomatske prenose. Godišnji proizvodni kapacitet TMMP-a u Walbrzychu iznosi 175.000 e-CVT-a za hibridne sisteme, 285.000 motora i 633.000 prenosnih sistema. 

Fabrika u mestu Jelcz-Laskowice proizvodi 1,5 l benzinske motore. 

TMMP snabdeva druge Toyotine fabrike za montažu automobila kojima upravlja Toyota Motor Europe: u Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Turskoj i Rusiji. Fabrike koje  snabdeva TMMP izvan Evrope nalaze se u Južnoj Africi i Japanu.

PR

U 2020. godini očekujemo mnogo noviteta iz Kije

U 2020. godini očekujemo mnogo noviteta iz Kije

Kia će sledeće godine na našem tržištu predstaviti mnogo noviteta. Ukupno će u 2020. godini ponuditi 9 novih ili unapređenih varijanti modela među kojima će biti najveći novitet prolećni dolazak potpuno novog Sorenta...

Proizveden 500.000. Dacia Duster u fabrici u Mioveniju

Proizveden 500.000. Dacia Duster u fabrici u Mioveniju

Krajem novembra fabrika automobila Dacia u Mioveniju proslavila je proizvodnju 500 000. primerka vozila Duster (4x4, Prestige, 1.3 TCE 150 KS, crvena Fusion). Radi se o drugoj generaciji legendarnog modela za Rumuniju i Grupu Renault, koji je lansiran prije dve godine na Salonu automobila u Frankfurtu. 500 000. Duster je proizveden za kupca iz Francuske.

Šesta generacija Opel Corse stigla je u Srbiju!

Šesta generacija Opel Corse stigla je u Srbiju!

Opelov mali bestseler sinoć je svečano predstavljen pred brojnim gostima koji su imali priliku da se uvere u savršen spoj dizajna, nemačkog inženjeringa, premijum HI-Tech enterijera i inovativnih tehnologija u oblasti bezbednosti koji ovaj automobil poseduje...

Toyota GR Yaris stiže u januaru

Toyota GR Yaris stiže u januaru

Potpuno novi sportski automobil, inspirisan relijem, Toyota GR Yaris, imaće međunarodnu premijeru na Tokyo Auto Salonu u Japanu, sledećeg meseca (10. januara)...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje