AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Koliko automobila ima na svetu?

Koliko automobila ima na svetu?

Koliko automobila ima na svetu? Iako je broj veliki, treba istaći da u proseku na svakih 5,5 ljudi dolazi jedan automobil...

U svetu postoji oko 1,5 milijardi automobila. Bez sumnje, većina se nalazi z Aziji, ali postoji samo jedna država na svetu u kojoj u proseku dolazi više od jednog automobila po stanovniku.


Najnoviju statistiku, koja nam pokazuje koliko se trenutno automobila kreće u svetu, doneo je server Jalopnik, sa osvrtom na Hedges & Company. Pre svega treba istaći, da nije nimalo lako odrediti tačan broj automobila. U pitanju je statistička procena. Prema ovim podacima, u svetu saobraća oko 1,5 milijardi automobila. Zanimljivo je da je broj automobila na svetu udvostručen u odnosu na 2006. godinu. Ako u račun unesemo i podatak, da u svetu živi 8,067 milijardi ljudi, u proseku jedan automobil odlazi na 5,5 ljudi.

 

U Aziji se nalazi 543 automobila, Evropa je sledeća sa ukupno 413 miliona. Samo u EU ima 288 miliona automobila, a 125 miliona nalazi se u NON EU državama. Severna Amerika ima 358 miliona automobila, od kojih je velika većina (292,3 miliona) registrovana u SAD-u. U Africi se nalazi oko 26 miliona automobila, a zanimljivo je da na Antaktirku ima svega pedesetak.


U SAD ima najviše automobila na hiljadu stanovnika (710 na hiljadu stanovnika). Sledi Evropa sa odnosnom od 520 automobila na 1000 stanovnika.


U slučaju država, postoji samo jedan u celom svetu, u kojoj postoji više od jednog automobila po glavi stanovnika. To je San Marino sa odnosom 1,3 automobila po glavi stanovniku. Slede Kneževina Monako (0,91 automobil po glavi stanovnika) i Novi Zeland sa 0,9 automobila po stanovniku. Na drugom kraju rang liste je Demokratska Republika Kongo, koja ima samo 0,004 automobila po stanovniku ili Pakistan (0,02 automobila po stanovniku), Vijetnam i Kenija (0,3 automobila po stanovniku).


Automagazin.rs

COTY 2024: poznato 7 finalista

COTY 2024: poznato 7 finalista

Iako je udeo električnih automobila u prodaji novih automobila u Evropi dostiže manje od 15 % tržišta, na listi finalista za COTY 2024 ne nalazi se nijedan model koji ne može da radi na baterije. I prvi put se automobil poreklom iz Kine nalazi na ovoj prestižnoj listi...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje