AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mazda predstavlja koncept kompaktnog sportskog automobila

Mazda predstavlja koncept kompaktnog sportskog automobila

Ljubav prema vožnji nalazi se u DNK-u svakog dizajnera i inženjera u kompaniji Mazda, a njihova strast je najuočljivija u najprodavanijem dvosedu na svetu, modelu Mazda MX-5...

Na Japanskom sajmu mobilnosti1, zajedno sa premijerom modernizovanog modela 2024 MX-5, Mazda je predstavila model MAZDA ICONIC SP, konceptni automobil koji objedinjuje dvostruki rotacioni pogonski sklop sa platformom električnog vozila, pristup pogonskom sklopu koji je poslednji put predstavljen u potpuno novom modelu Mazda MX-30 R-EV.


MAZDA ICONIC SP je koncept kompaktnog sportskog automobila koji je osmišljen kako bi se prilagodio novoj eri i prikazuje kontinuiranu predanost ove kompanije stvaranju proizvoda koji ispunjavaju ljubav kupaca prema vožnji i automobilima.


Taj koncept postiže nisko težište zbog obezbeđivanja odličnih performansi vožnje. Njegove jedinstvene proporcije su moguće zahvaljujući niskom poklopcu motora, što je postignuto ugradnjom laganog i kompaktnog rotacionog motora u središte automobila.

Mazda predstavlja koncept kompaktnog sportskog automobila

Ideja o rotacionom sistemu električnog vozila sa dva rotora obezbedila bi izuzetno nadogradiv motor sa prilagodljivim rasporedom i mogućnošću sagorevanja raznih vrsta goriva, uključujući vodonik, što ga čini jedinstvenom tehnologijom kompanije Mazda koja je idealna za pakete sportskih automobila. A ako se baterija puni strujom koja je dobijena iz obnovljive energije, moguće je voziti u praktično ugljenično neutralnom stanju.


Predstavljajući taj koncept, predsednik i izvršni direktor kompanije Mazda Masahiro Moro rekao je: „Mi volimo MX-5 i svet voli MX-5. U doba elektrifikacije odlučni smo da zadržimo užitak vožnje koji MX-5 predstavlja uživo, a MAZDA ICONIC SP, sa svojim pogonskim sklopom električnog vozila sa dvostrukim rotacionim generatorom snage, naše je rešenje iz snova. Snova koje ćemo predstaviti uz mukotrpan rad. Mazda će uvek proizvoditi vozila koja podsećaju ljude da su automobili čisti užitak i neophodan deo njihovih života."


Zajedno sa modelom MAZDA ICONIC SP, na štandu kompanije Mazda prikazano je nekoliko verzija ikone robne marke Mazda, uključujući najnoviji MX-5 – značajno modernizovanu verziju četvrte generacije modela sa novim LED prednjim i zadnjim svetlima, uz promene u unutrašnjosti kako bi se dodatno poboljšao doživljaj vožnje.

 

Isto tako, na štandu se nalazi prva generacije modela MX-5 – trajni simbol predanosti kompanije Mazda užitku vožnje, kao i model MX-5 u razmeri dve trećine kako bi se deci pružio simuliran doživljaj vožnje i MX-5 kojim vozač može upravljati samo rukama.

 

Primarne specifikacije konceptnog automobila MAZDA ICONIC SP


Ukupna dužina x širina x visina (mm) - 4180 × 1850 × 1150
Međuosovinsko rastojanje (mm) - 2590
Težina (kg) - 1450
Maksimalna izlazna snaga (KS) - 370
Odnos snage i težine - 3,9

 

Internet stranica kompanije Mazda o JAPANSKOM SAJMU MOBILNOSTI 2023.

www.mazda.co.jp/


*1 Sajam mobilnosti u Japanu 2023. organizuje Japansko udruženje proizvođača automobila. Dani za medije će se održati u sredu, 25. oktobra (8:00 – 18:00) i četvrtak, 26. oktobra (8:00 – 13:00). Događaj će biti otvoren za javnost od subote, 28. oktobra do nedelje, 5. novembra.


PR

 Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Četvrta generacija modela Škoda Superb temelji se na prednostima svog prethodnika, nudeći još sofisticiraniji dizajn, više prostora i udobnosti i najsavremeniju tehnologiju. S novom Škoda Superb kupci će ponovo moći da biraju između combi i hatchback verzije...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje