AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Citroen otkriva potpuno novi E-C3, prvi pristupačni evropski električni automobil

Citroen otkriva potpuno novi E-C3, prvi pristupačni evropski električni automobil

Citroën meša karte na evropskom tržištu polivalentnih gradskih vozila otkrivanjem četvrte generacije C3. Po prvi put potpuno električni, novi ë-C3 pruža najbolju udobnost u klasi, lakše električno iskustvo i izvanredni nivo opreme po izuzetno konkurentnoj ceni u Evropi...

Citroen otkriva potpuno novi E-C3, prvi pristupačni evropski električni automobil

ë-C3 predvodi novu generaciju Citroënovog najprodavanijeg modela, koji je prodat u više od 5,6 miliona primeraka od lansiranja prve generacije 2002. godine. C3 je najprodavaniji model brenda i predstavlja 29% od Citroënovog obima prodaje u Evropi. Potpuno novi ë-C3 otvara skroz novo poglavlje za Citroën. Popularni i hrabri brend se kreće u pravcu agresivnog suočavanja sa izazovom električne mobilnosti koja bi bila dostupna svima. Odgovor je gradsko 100% električno vozilo, dizajnirano i proizvedeno u Evropi, za kupce koji žele da iskoriste prednosti mobilnosti sa nultom emisijom štetnih gasova po pristupačnoj ceni.


Po prvi put u istoriji gradskih automobila Citroën u seriji oprema sve verzije novog ë-C3 svojim sistemom inovativnog i ekskluzivnog oslanjanja sa dvostrukim progresivnim hidrauličnim graničnicima. Nevidljivo za vozače i putnike, oslanjanje Citroën Advanced Comfort® garantuje putnicima jedinstveni osećaj udobnosti na putu i stvara utisak da se kliza čak i po neravnom terenu.


Prostrana kabina je dizajnirana oko jednostavnih, ali prefinjenih površina, kako bi putnici imali ambijent sličan njihovoj dnevnoj sobi. Sedišta Citroën Advanced Comfort® novog ë-C3 su prilagođena vozilu i koriste dodatnu penu da pruže osećaj mekoće i dobrodošlice od prvog kontakta i da daju podršku telu u vožnji bez obzira na rastojanje koje treba da se pređe.

Citroen otkriva potpuno novi E-C3, prvi pristupačni evropski električni automobil

Nastavlja se sa potpuno novim dizajnom koji, sa visinom od 1,57 m, omogućava putnicima na prednjim sedištima da dobiju 100 mm više prostora za viši, dominantniji položaj u vožnji i za bolji osećaj kontrole i sigurnosti. Svi imaju koristi od veće vidljivosti prema spolja, što pomaže osećaju blagostanja u kabini. Prevoz predmeta i prtljaga je jednostavan u potpuno novom ë-C3, s obzirom da veća kabina ima više korisnih i pametnih prostora za odlaganje. Novi ë-C3 je viši od svog prethodnika i ima viši klirens za lakši ulazak i izlazak iz vozila, i nudi sigurniju vožnju preko nepravilnosti na putu koje se, često, sreću u gradskoj i međugradskoj vožnji.


Po prvi put u Stellantisu, platforma koja je prvobitno osmišljena za električna vozila, i koja omogućava smanjenje budžeta, koristi LFP (Lithium Fer Phosphate) baterije od 44 kWh za domet od oko 320 km (WLTP ciklus). Mogućnost brzog punjenja, jednosmernom strujom od 100 kW, omogućava punjenje sa 20 na 80% kapaciteta za 26 minuta.


Punjenje od 20% do 80%, sa standardnim punjenjem naizmeničnom strujom, traje 4 sata i 10 minuta korišćenjem snage od 7 kW, ili 2 sata i 50 minuta ako je dostupno 11 kW. Punjačima u kući ili na javnim stanicama se lako pristupa zahvaljujući kablu moda 3. Kabl može da se koristi na Wall boxu sa jednosmernom strujom od 7,4 kW ili trofaznom strujom od 11 kW.

Citroen otkriva potpuno novi E-C3, prvi pristupačni evropski električni automobil

Sa motorom od 113 ks i potpuno automatskim prenosom koji mu omogućava da ubrza sa 0 na 100 km/h za oko 11 sekundi isa maksimalnom brzinom od 135 km/h, potpuno novi ë-C3 nudi, više nego dovoljnu snagu, kao i performanse za svakodnevnu vožnjuj, naročito u gradskim i prigradskim sredinama. Postavljanje novih standarda za dizajn enterijera je, takođe, bio cilj. Novi ë-C3 se karakteriše po C-Zen Lounge-u, modernoj, prostranoj i dobro opremljenoj kabini koja, kao što može da se očekuje od Citroëna, menja tradicionalnu kontrolnu tablu i nudi izuzetno visoki nivo komfora.


Sa uvođenjem koncepta C-Zen Lounge, vozaču i suvozaču se pruža širok pogled zahvaljujući velikom vetrobranu i horizontalnoj instrument tabli koja se proteže preko celog vozila, a koja sa strane ima Citroënove karakteristične ventilacione otvore. Kontrolna tabla je podeljena u dva nivoa sa tehničkim elementima gore, a sa udobnim delom, umotanim u tkaninu, « Sofa Design », dole.

Citroen otkriva potpuno novi E-C3, prvi pristupačni evropski električni automobil

Novi ë-C3 koristi, po prvi put, novi ekran u visini očiju, Citroën Head-Up Display, koji prikazuje informacije na dnu vetrobranskog stakla. Ovo inteligentno rešenje omogućava vozačima da lako dođu do svih ključnih informacija koje su im potrebne, a da ne moraju da skreću pogled sa puta. Novi kompaktni multifunkcionalni volan je manji i lakši za upravljanje. U sredini kontrolne table lebdi ekran u boji za informacije i zabavu od 10,25 inči, koji je lagano okrenut prema vozaču. Sve tehnologije za pomoć u vožnji novog ë-C3 su osmišljene da se brinu o umu i telu svih putnika, a naročito vozača :

 Active Safety Brake je sistem naglog kočenja koji radi pri brzinama od 5 do 135 km/h, danju i noću, što smanjuje mogućnost povrede putnika, pešaka i biciklista.
 Upozorenje o neželjenom prelasku preko linije pomaže vozaču da ima ispravan položaj između linija i da se on lagano ispravi kada vozilo skrene sa rute, ili da obavesti vozača da zanosi pri slabim brzinama. Funkcioniše između 60 i 180 km/h, a isključuje se kada se koriste pokazivači pravca.
 Upozorenje na vozačevu nepažnju obaveštava vozača ako putanja vozila ne odgovara njegovoj traci. Ovo upozorenje u dva koraka prvo otkriva ljuljanje vozila i obaveštava vozača zvukom i porukom «Vozite pažljivo». Alerte Coffee Break savetuje vozača da pravi pauzu posle 2 sata neprekidne vožnje pri brzini većoj od 65 km/h, i ponavlja se na svakih sat vremena ako se ne napravi pauza.
 Prepoznavanje ograničenja brzine čita znakove sa ograničenjem brzine i prikazuje ih na head-up displeju kako bi vozač bio obavešten. Ovaj inteligentni sistem koristi podatke o ograničenju brzine koji se čuvaju unavigacionom sistemu, i može da čita i znakove sa privremenim ograničenjem brzine. Tempomat – limitator brzine omogućava vozaču da ograniči maksimalnu brzinu kako bi bio usaglašen.
 Električna parkirna kočnica (EPB) se automatski aktivira kada se motor zaustavi i automatski se otpušta kada se pritisne gas. Vozač može ručno da upravlja električnom parkirnom kočnicom pomoću kontrolneručice na centralnoj konzoli. Pored toga, Pomoć pri kretanju na uzbrdici, zadržava vozilo nekoliko sekundina uzbrdicama nagiba većeg od 3% kako bi se vozaču pomoglo da izbegne neželjeno kretanje.
 Automatsko prebacivanje dugih i kratkih svetala koristi kameru sa vetrobranskog stakla za automatskoprebacivanje sa kratkog na duga svetla kada se otkriju vozila koja dolaze, obezbeđujući, na taj način, bezbedan prolazak.
 Pomoć pri parkiranju u nazad zvučno upozorava vozača na blizinu prepreka, uključujući i decu, prilikom kretanja u nazad. Kamera za kretanje u nazad se aktivira kada se aktivira kretanje u nazad. Ona omogućava preglednost iza vozila i upozorava vozača ukoliko postoje prepreke na ekranu u boji od 10,25 inča.
 Citroën nastavlja svoju misiju u želji da ponudi električnu mobilnost koja je dostupna svima i olakšavanje kupovine je bilo ključni prioritet. Potpuno novi električni ë-C3 biće dostupan u pojednostavljenoj gami od samo dve dobro opremljene verzije - « You » i « Max ». Potpuno novi ë-C3 ponudiće 5 prepoznatljivih boja - bela Banquise, plava Monte Carlo, crvena Elixir, siva Mercury i crna Perla Nera. Dvobojni krov, simbol Citroëna, biće ponuđen u crnoj ili beloj boji za verziju « Max ».

 

Četvrta generacija Citroëna C3 prvenstveno je namenjena evropskom tržištu i potpuno je od početka osmišljena sa novim, svežim i samopouzdanim izgledom. Novi potpis ponosno suprotstavlja vertikalne i horizontalne elemente, a na prednjoj strani sadrži novi veliki ovalni logo ševrona. Još jedan važan element je novi karakterističan dizajn prednjih i zadnjih svetala sa novim trostepenim izgledom. Pozadi, nova zadnja svetla se dodatno uklapaju u uglove vozila. Točkovi sa većim felnama od 16 i 17 inča naglašavaju stabilnost, dinamičnost i čvrstinu.


PR

 Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Četvrta generacija modela Škoda Superb temelji se na prednostima svog prethodnika, nudeći još sofisticiraniji dizajn, više prostora i udobnosti i najsavremeniju tehnologiju. S novom Škoda Superb kupci će ponovo moći da biraju između combi i hatchback verzije...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje