AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia u Njujorku predstavila HabaNiro

Kia u Njujorku predstavila HabaNiro

Kia Motors je nedavno na salonu u Njujorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila, koja izgleda vrlo atraktivno. I pikantno. Koncept HabaNiro je potpuno električno vozilo s pogonom na 4 točka, koji isključivo na struju prelazi nešto više od 480 kilometara...

Radi se o vozilu s 4 sedišta, koje je namenjeno 5. (najvišem) stepenu autonomne vožnje, s vratima koja se podižu i naprednijom tehnologijom od one koju su imali astronauti kada su sleteli na Mesec. Ali to nije nikakav superauto iz mašte, koji verovatno nikada neće biti napravljen, nego proročki uvid u budućnost mobilnosti, kada će automobili skladno spajati dizajn, praktičnost i kreativnost.


Odvažan, maštovit dizajn i visokotehnološka pomagala kao budućnost interakcije vozila

 

"Hteli smo da se s ovim konceptom udobno vozite po ulicama grada, uživate u krivudavim putevima uz obalu i samouvereno zaputite u avanture po bespućima," rekao je Tom Kearns, potpredsednik dizajna u Kijinom američkom dizajnerskom centru. "Zamišljali smo vozilo za svakoga i skoro za sve. Kada smo videli finalni proizvod bili smo šokirani maštom kreatora HabaNira i njegovom laboratorijom tehnologija, koje bi hteli da imamo kod kuće. I to danas." Svojim robusnim naplacima od 20 inča, kratkim prepustom i pozamašnim prednjim i zadnjim krajem HabaNiro isijava čelične mišiće i izvanredne mogućnosti, bez obzira da li ste krenuli u trgovinu, na sastanak ili tražite zabačen kraj za pecanje.

Kia u Njujorku predstavila HabaNiro

"Ne možemo biti ponosniji na naš dizajnerski centar," rekao je Michael Cole, izvršni direktor i potpredsednik Kia Motors America. "HabaNiro je genijalan proizvod znanja i mašte. Ne samo da je njegov prekrasan dizajn skladan s potrebama buduće mobilnosti, nego njegova konstrukcija i tehnologije predviđaju na kakav način će se ljudi kretati u budućnosti."


Potpuno nova kategorija vozila


HabaNiro je kompaktni krosover isključivo zbog postojeće automobilske terminologije. Ali ga ne možemo jednostavno definisati. To je ustvari potpuno električno i svaštoliko vozilo (Everything Car oz. ECEV) – vozilo za svakodnevnu upotrebu, krosover, sportski terenac, radni prostor s vrhunskom tehnologijom i vozilo za avanture.


Eksterijer koji pomera


Za dizajn HabaNira je karakteristično energetsko uzajamno delovanje zaštitnih metalnih sivih obloga, koje obuhvataju prednje točkove, protežu se do bokova i jarko crvenih ploča kod C stuba i produžujue se preko krova. Ova dva elementa stvaraju živahnu energiju i napred nagnut položaj, koji nagoveštava da je HabaNiro spreman za poletanje. Ova latentna i napred nagnuta energija ojačana je elegantnom karakternom linijom, koja obavija prednji deo i produžava se preko ramena, a završava dinamično usmerena prema zadnjim točkovima.

Kia u Njujorku predstavila HabaNiro

HabaNirovu masku motora, koja podseća na njušku ajkule, dopunjuju svjetleće crni aluminijski "zubi", koji sliče na otvore, koje obično nalazimo na vrhunskim elektronskim uređajima. Konstrukcija, namenjena električnim vozilima, omogućava postavljanje točkova na same ivice, što HabaNiru omogućava dosta širok i samouveren izgled.


Aluminijumska zaštita ogibljenja, aluminijumska kuka za vuču i dodaci od eloksiranog aluminijuma crvene boje s utisnutim imenom HabaNiro dopunjuju prestižan izgled, a ujedno i izražavaju avanturistički karakter vozila. Možda su najizrazitija dnevna svetla, koja trepere u ritmu srca, što dovoljno ilustrativno predstavlja HabaNirovo energiju i govori – "Živ sam."


Kabina, bogato opremljena visokotehnološkimi pomagalima


HabaNirova vrata koja se dižu i podsećaju na leptirova krila ili pak makaze, nagoveštavaju njegov u budućnost usmeren dizajn. Unutrašnjost jarko crvene boje predstavlja strast i živahnost. U modernoj i prozračnoj kabini odskaču mašinski obrađena prednja sedišta s grubim uzorkom, koja izgledaju kao da lebde u prostranoj kabini. Pročišćenim površinama u kabini i savremenom izgledu nesumnjivo doprinose i izostanak pravougaonih ekrana i klasičnih upravljačkih tastera i dugmadi. Umesto toga HabaNiro donosi projicirni ekran (HUD – Head Up Display) preko celokupne širine vetrobranskog stakla, kojim se upravlja pomoću konkavne instrument ploče, s velikim interaktivnim ekranom na dodir s tehnologijom senzoričnog odaziva osvetljenja (SLF - Sensory Light Feedback). Tehnički sistem opcionalnog deljenja (TOSS - Technical Option Sharing System) korisnicima omogućava jednostavno kretanje između opcija na projicirnom ekranu.

Putnici u HabaNiru moći će udobno putovati zahvaljujući savremenom sistemu ventilacije (PVS - Perimeter Ventilation System), koji gotovo nečujno u obliku vazdušne zavese dovodi u kabinu hladan ili topao vazduh. Suptilan sjaj geometrično dizajniranog poda se odražava na površinama po celoj kabini. Osvetljenje kabine (LCE - Lighting Color Effect) može biti blago ili intenzivno, dok nijansa osvetljenja može da menja ambijent u kabini.


Kada je uključen HabaNirov peti stepen autonomne vožnje, upravljački obruč i instrument tabla se pomeraju unutra kako bi vozač i suvozač dobili više prostora. Upotreba medija ili druga zabava, kao npr. gledanje filmova tokom duge vožnje na autoputu može se projicirati na širokom zaslonu preko celog vetrobranskog stakla.


HabaNiro donosi Kijin sistem prilagođavanja vozila emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D. - Real-time Emotion Adaptive Driving), koji su početkom godine predstavili na sajmu zabavne elektronike CES u Las Vegasu.


Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije veštačke inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizovati i pojedinačnoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu sa obzirom na ocenu pet osećaja i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja veštačke inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega sledi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu sa tim prilagođava kabinu.

 

R.E.A.D. takođe omogućava HabaNirov sistem praćenja očiju (ETS - Eye Tracking System) sa 180-stepenim prikazom kamere na zadnjem kraju vozila. Sistem koristi emocionalnu inteligenciju na osnovu veštačke inteligencije za praćenje vozačevog pogleda, kada isti gleda ka vrhu vetrobranskog stakla, gde se obično nalazi „rikverc" ogledalo. Umetna inteligenca u trenu prepoznaje vozačevu potrebu da pogleda događanje iza vozila i na ekranu odmah prikazuje sliku 180-stepene kamere.


Trenutno još nije u planu delovanje veštačke inteligencije u slučaju gladi vozača, što bi vozilo direktno usmerilo do najbliže lokacije sa hranom, gde bi vozača čekala naručena hrana, ali će tehnologija možda u budućnosti omogućavati ovakve funkcije. Veštačka inteligencija i automatizacija ne bi smele upropastiti užitak u vožnji, čega se boje neki ljubitelji automobila, nego ga unaprediti – predviđanjem čovekovih potreba kako bi se što bolje fokusirao na vožnju.


Pogled u budućnost


Iako neki možda smatraju kako koncept HabaNiro neće nikada zaživeti Kia je u poslednjih 18 meseci na tržištu lansirala modele Stinger i Telluride, koji su takođe nastali kao plod mašte. HabaNirova »leptirova« vrata? Možda ne danas, ali je budućnost otvorena – Kia je spremna da preuzme vodeću ulogu u automobilskoj branši i odvede nas u pikantan i uzbudljiv svet neslućenih mogućnosti.


PR

Počela proizvodnja nove Opel Corse u Saragosi

Počela proizvodnja nove Opel Corse u Saragosi

Šesta generacija Opel Corse sada silazi sa proizvodne trake u španskoj fabrici PSA Grupacije u Saragosi. Kralj Španije Felipe VI, generalni direktor PSA Grupacije Karlos Tavares (Carlos Tavares) i izvršni direktor Opela Mihael Lohšeler (Michael Lohscheller) označili su početak serijske proizvodnje Opelovog bestselera na ceremoniji sa zaposlenima i gostima.

Proizvodnja Toyote Land Cruiser premašila je 10.000.000 primeraka

Proizvodnja Toyote Land Cruiser premašila je 10.000.000 primeraka

Toyota Motor Corporation (Toyota) nedavno je objavila da je ukupna svetska prodaja svih serija2 Land Cruisera1 premašila 10 miliona vozila. Land Cruiser je najduže prodavani Toyotin automobil3. Pušten je u prodaju 1. avgusta 1951. godine, kao Toyota „Jeep BJ“ i njegova proizvodnja traje već 68 godina...

Nissan-LF Auto Centar - Uz LF finansiranje, Nissan X-TRAIL već za 1.600 evra!

Nissan-LF Auto Centar - Uz LF finansiranje, Nissan X-TRAIL već za 1.600 evra!

Ovlašćeni prodavac i serviser Nissan automobila, beogradski Nissan-LF Auto Centar, ograničenu količinu najprodavanijeg SUV-a na svetu, modela X-TRAIL u verziji 1.7D XT 4WD Tekna nudi po nikad povoljnijim uslovima: uz veliki popust, ali i sa svojim modelom finansiranja, koji omogućava da se ključevi novog vozila dobiju za samo 1.600 evra!

Citroen C3 Aircrossi novi C5 Aircross – novi Exclusuv trend

Citroen C3 Aircrossi novi C5 Aircross – novi Exclusuv trend

Citroën C3 Aircross i Novi Citroën C5 Aircross predstavljaju pravi izbor za grad, otvoreni put i za velika prostranstva. Ovi moderni i prostrani SUV modeli svojom jedinstvenom pojavom i jedinstvenim osećajem u kabini razlikuju se od svih ostalih vozila iz tog segmenta...

Kia i Aptiv zajedno do autonomne vožnje već 2022.

Kia i Aptiv zajedno do autonomne vožnje već 2022.

Prvi slučaj ravnopravnog odnosa između automobilista i tehnoloških kompanija Koncern Hyundai Motor Group (HMG), koji čine Hyundai, Kia i Hyundai Mobis, koji je dobavljač delova za prvu ugradnju u vozila Hyundai i Kia, te kompanija Aptiv obznanili su osnivanje zajedničke kompanije (joint venture) za razvoj autonomne vožnje...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje