AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Opel Insignia sija sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima

Nova Opel Insignia sija sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima

Opel nudi prvi uvid u novu Insigniju. Nova edicija perjanice nemačkog brenda koja će kupcima ponuditi oštriji izgled kao i unapređeno vidno polje po mraku imaće premijeru na Salonu automobila u Briselu koji se održava od 10. do 19. januara 2020...

Zahvaljujući osveženom dizajnu, Opelov najluksuzniji model ima još snažniju pojavu na putu. Veliki doprinos tome daju ekstremno tanka prednja svetla sa pionirskom LED tehnologijom. Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru. Svetla reaguju brže, sa više preciznosti nego ikada pre, pružajući optimalno vidno polje za vozače Insignije bez zaslepljivanja vozila ispred ili nadolazećeg saobraćaja. Sa novom generacijom IntelliLux LED® Pixel svetala, Opelova perjanica je unikat u svom tržišnom segmentu.  

Nova edicija Insignije ima pregršt naprednih tehnologija. Grand Sport limuzina i Sports Tourer karavan po prvi put nude digitalnu kameru za pogled unazad. U kombinaciji sa upozorenjem na bočni saobraćaj prilikom kretanja unazad, sistemom koji uz pomoć radara prikuplja informacije i obaveštava vozača o bočnom saobraćaju prilikom izlaska sa parking mesta, bezbednost je dodatno uvećana. Lista naprednih tehnologija je kompletirana sa brojnim dokazanim sistemima asistencije kao što su upozorenje na čeoni sudar sa automatskim kočenjem i prepoznavanjem pešaka i head-up displejom. Vozači i putnici su odlično povezani u Insigniji uz pomoć odličnih info-zabavnih sistema sa ekranima u boji osetljivim na dodir. Lista opcija uključuje e-Call i bežično punjenje kompatibilnih pametnih telefona u centralnoj konzoli. 

Nova Opel Insignia sija sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima

Nova Opel Insignia će biti efikasnija nego ikada pre, zahvaljujući korišćenju lakših materijala i potpuno novih vrlo efikasnih benzinskih i dizel motora. Kada je predstavljena 2009, prva generacija je izabrana za ,,Evropski automobil godine’’. Tokom prethodnih deset godina, skoro 1,2 miliona jedinica obe generacije Insignije je sišlo sa proizvodnih traka u Riselshajmu.

Precizna sledeća generacija IntelliLux LED®: 168 LED elemenata

Nova Opel Insignia će biti opremljena samo sa FULL LED sistemima osvetljenja. Od LED prednjih svetala visoke energetske efikasnosti do novih adaptivnih IntelliLux LED® Pixel svetala, koja sada imaju broj LED elemenata koji je vodeći u industriji - 168, umesto prethodnih 32.

,,Sa IntelliLux LED® Pixel svetlima, mi pravimo još jedan veliki korak unapred’’, objasnio je Kristijan Miler (Christian Müller), izvršni direktor za inženjering. ,,Vožnja noću je sada opuštenija i bezbednija. Nova prednja svetla reaguju brže, neprimetno i sa većom preciznošću u preovlađujućim uslovima vožnje. Inteligentni sistem neprekidno podešava snop svetla, pa je put ispred uvek idealno osvetljen. Rezultat je optimalno vidno polje u svakoj situaciji, bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.’’ 

Glavni snop se neprimetno podešava u milisekundama od strane dve kontrolne jedinice – jedna je povezana sa prednjom kamerom, a druga sa farom. Veliki broj LED elemenata koji neprekidno reaguju na uslove na putu rezultuju u neprimetnoj adaptaciji svetlosnog snopa. Osvetljeno područje je veće nego pre a vozila ispred kao i nadolazeći saobraćaj su preciznije ,,isečeni’’.

Nova Opel Insignia sija sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima

Oblik i usmerenost svetla variraju u skladu sa situacijom u vožnji i okolinom. Funkcije svetla su različite u zavisnosti od toga da li se vozi po krivinama ili lošim vremenskim uslovima pa sve do vožnje gradom, magistralom ili autoputem, a svetlo je posebno podešeno i prilikom parkiranja. Opel je dodatno unapredio svetlo prilikom vožnje autoputem kod najnovije generacije IntelliLux LED® svetala. Prilikom skretanja u levo, svetlosni snop se pomera više u levo, kako bi vozač mogao lakše da vidi znakove pored puta. Kada se skreće desno na autoputu, svetlosni snop sija više ka desnoj strani kako ne bi zaslepljivao vozače koji dolaze u susret.  

Nova Opel Insignia sija sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima

Snaga novog IntelliLux LED® Pixel svetlosnog sistema je značajno povećana. 84 LED elementa su u svakom ultra tankom faru poređana u tri reda, zajedno sa svetlom koje se aktivira prilikom skretanja i oborenim snopom, kao i sa karakterističnim LED dnevnim svetlima koja su smeštena ispod. 

Odvažan, čist, elegantan: atraktivni dizajn prednjeg i zadnjeg kraja

,,Nova Insignia je takođe u maniru našeg odvažnog i čistog dizajna’’, rekao je Opelov potpredsednik zadužen za dizajn, Mark Adams. ,,Novi prednji kraj naglašava elegantan i sportski karakter Insignije tako što proporcionalno sve čini nižim, širim i izvedenim sa jasnom nemačkom pažnjom ka detaljima.’’

Nova maska hladnjaka sa hromiranim ivicama je šira i sadrži istaknute lajsne; Opelov logo u sredini izgleda veće. Hromirana lajsna se proteže desno i levo do LED dnevnih svetala, koja su sada smeštena na dnu umesto na vrhu svakog prednjeg svetla. Insignia izgleda niže i šire, takođe zahvaljujući usisnicima vazduha sa integrisanim svetlima za maglu. 

Zadnji kraj Insignije Grand Sport i Sports Tourer je takođe definisan jasnim linijama. Kao što je već bio slučaj kod karavana, sada će i Grand Sport limuzina imati dva proreza umesto okruglih otvora za izduvne cevi. 

Tanke, horizontalne linije dizajna se nastavljaju u unutrašnjosti vozila. Precizno postavljeni hromirani detalji naglašavaju moderan ambijent.

Širok spektar: nova kamera za pogled unazad, upozorenje na bočni saobraćaj prilikom kretanja unazad i još dosta toga.

Nova Opel Insignia sija sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima

Tipično za najluksuzniji model, Opel Insignia nudi sve dostupne bezbednosne i info-zabavne sisteme. Nova digitalna kamera za pogled unazad poboljšava vidno polje iza vozila. Bezbednost prilikom izlaska sa parking mesta može još više da se unapredi sa opcionim upozorenjem na bočni saobraćaj prilikom kretanja unazad. Sistem koristi radarske senzore da detektuje objekte pod uglom od 90 stepeni sa leve i desne strane iza Insignije, i to na rastojanju do 20 metara. Vozač dobija upozorenje putem displeja i zvučnih signala. Dodatni sistemi asistencije su:

• Upozorenje na čeoni sudar sa automatskim kočenjem i prepoznavanjem pešaka
• Asistencija održavanja vozila u traci
• Upozorenje na vozilo u mrtvom uglu
• Adaptivni tempomat sa kočenjem u slučaju opasnosti
• Prepoznavanje saobraćajnih znakova
• Napredna asistencija prilikom parkiranja
• Head-up displej, koji pogled vozača drži na putu

Nova Opel Insignia sija sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima

Gama info-zabavnih sistema kompatibilnih sa Apple CarPlay i Android Auto aplikacijama kreće od Multimedia Radio preko Multimedia Navi sve do Multimedia Navi Pro sistema. Vrhunski sistem obuhvata brojne servise povezanosti i navigacije. Sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu, ažuriranjem mapa putem interneta i prediktivnom navigacijom, putovanja su opuštenija. Novi simboli daju navigacionom displeju svežiji i moderniji izgled. Isto važi i za instrumente. Kada je instaliran sistem e-Call, poziv hitnim službama se dešava automatski kada su aktivirani zatezači pojaseva ili vazdušni jastuci. Pored toga, pomoć može da se pozove u roku od nekoliko sekundi pritiskom na crveno dugme.

Nova Insignia će ponuditi visok komfor. Ergonomska AGR sertifikovana sedišta su opciono dostupna za vozača i suvozača. Kompatibilni pametni telefoni mogu da se pune bežično. Vrata prtljažnika verzije Sports Tourer mogu da se otvore i zatvore automatski pokretom stopala ispod senzora u zadnjem braniku.

PR

Novi Isuzu midibusi za Autoprevoz Čačak

Novi Isuzu midibusi za Autoprevoz Čačak

Uspešnu poslovnu 2019. godinu Sejari Beograd doo, zastupnik, uvoznik, prodavac i serviser nekoliko renomiranih proizvođača komercijalnih vozila i opreme, prigodno je završio isporukom šest novih midibusa za svog lojalnog kupca – Autoprevoz Čačak...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje