AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Grupa Renault pokreće projekat INCIT-EV - inovativno rešenje za punjenje elektrovozila

Grupa Renault pokreće projekat INCIT-EV - inovativno rešenje za punjenje elektrovozila

Grupa Renault najavljuje službeno predstavljanje projekta INCIT-EV u saradnji sa 32 evropska partnera. Cilj projekta je promovisanje elektromobilnosti kroz eksperimente kojima se teži da se poboljša iskustvo vozača, kao i da  se unaprede načini punjenja električnih vozila...

SEDAM TEHNOLOGIJA KOJE SE ISPITUJU U EVROPI

Projekat INCIT-EV će trajati 48 meseci, od januara 2020. do decembra 2023., a sastojaće se od dve faze:
• Prva faza će biti usmerena na analizu potreba i zahteva vozača, nakon čega će u aprilu 2020. slediti ispitivanje tehnologija za punjenje vozila i mogućnosti njihove integracije sa infrastrukturom.
• Tokom druge faze projekta na odabranim lokacijama će se predstaviti sedam inovativnih tehnologija. Ova faza će trajati od druge polovine 2022. do završetka projekta.
- Sistem dinamičnog beskontaktnog punjenja za urbane sredine u Parizu u Francuskoj
- Sistemi visokonaponskog punjenja u okolini Talina u Estoniji
- Optimizovani sistem dvosmernog „pametnog punjenja” u Amsterdamu i Utrehtu u Holandiji
- Sistem dinamičnog beskontaktnog punjenja u prigradskim i vangradskim područjima u Versaju u Francuskoj
- Brza punionica na parkiralištu za deljena vozila u okolini Torina u Italiji
- Sistem niskonaponskog dvosmernog punjenja (i za vozila na dva točka) i sistem dinamičnog punjenja na taxi stajalištu na aerodromu i na centralnoj stanici u Saragosi u Španiji.

PANEVROPSKI PROJEKAT GRUPE RENAULT

Kako bi ukazala na važnost ispitivanja ovih tehnologija u stvarnim uslovima (kao što je tehnologija dinamičnog beskontaktnog punjenja (CDC) ), ali i na potrebu za organizacijom čitavog ekosistema, Grupa Renault je odlučila da se odazove na poziv Evropske komisije za nove projekte i da osnuje konzorcijum.

32 vodeća industrijska poduzeća, univerziteti, instituti, gradovi, startup kompanije kao i mala i srednja poduzeća su odazvali Renaultovoj inicijativi sa željom da kroz učestvovanje u ovim ispitivanjima, u čijem je središtu iskustvo vozača električnog vozila, doprinesu promovisanju električne mobilnosti u Evropi.

Pristup koji u središte postavlja iskustvo vozača će nam pomoći da izgradimo novi ekosistem i razvijemo napredna rešenja za punjenje. Široka primena ovakvih rešenja na području Evrope bi trebala da podstakne prelazak na električnu mobilnost.

„Grupa Renault je, kao pionir u proizvodnji električnih vozila u Evropi, poznata po svojoj inovativnosti i brizi za kupce”, izjavio je Xavier Serrier, voditelj projekta za sisteme punjenja električnih vozila pri istraživačkom odeljenju Grupe. „Cilj projekata INCIT-EV je da predstavi niz rešenja za punjenje koja u središte postavljaju vozača, prvenstveno gradskih punionica i infrastrukturu za beskontaktno punjenje u vožnji, i na taj način da podstakne upotrebu električnih vozila u Evropi.”

Projekat se sprovodi u Estoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Sloveniji, Španiji i Turskoj, a konzorcijum čine 33 člana:

ATOS SPAIN SA, AVERE France, Ayuntamiento de Zaragoza, BIT&BRAIN technologies SL, Bursa Buyuksehir Belediyesi, COLAS SA, Commune de Paris, Comune di TORINO, Eesti Energia Aktsiaselts, ELES d.o.o. Sistemski operater prenosnega elektroenegetskega omrezja, ENEDIS, EUROVIA Management, EV charged B.V., Vedecom Fondation Partenariale MOV’EOTEC, Fondazione LINKS – Leading Innovation & Knowledge for Society, FPT INDUSTRIAL SPA, Fundación CIRCE Centro de Investigación de Recursos y Consumos Energéticos, GREENFLUX Assets B.V., Groupe RENAULT, IDNE0 Technologies SAU, Ingeneria y Técnica del Transporte TRIA SA, Institut Français des Sciences et Technologies des Transports, de l’Aménagement et des Réseaux, IREN SPA, Pitpoint EV B.V., Politecnico di Torino, PRIMA ELECTRO SPA, Province Noord-Holland MRAE, PSA ID, QI ENERGY ASSESSMENT SL, Red Eléctrica de España S.A.U., Stadwerke Nordeney GMBH, Univerza V Ljubljani, We Drive Solar.

PROJEKAT SA POTPOROM EVROPSKE KOMISIJE

Projekat INCIT-EV je dobio novčana sredstva iz programa za istraživanje i inovaciju Obzor 2020. na osnovu sporazuma o dodeli bespovratnih sredstava pod brojem 875683.

Grupa Renault ujedno je i osnivač i koordinator konzorcijuma projekata INCIT-EV. Kao takva posreduje između Europske komisije i partnera u konzorcijumu, nadgleda tehnički razvoj i pridržavanje rasporeda kao i upravlja proračunom.

PR

BMW M5 (2025)
Slika nedelje