AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia osvojila najviša priznanja na podeli nagrada Zlatni volan za 2023. godinu

Kia osvojila najviša priznanja na podeli nagrada Zlatni volan za 2023. godinu

Pobeda Kijine nove perjanice EV9 u kategoriji "porodični automobili" na takmičenju Zlatni volan za 2023. godinu nastavak je uspešnih nastupa na brojnim takmičenjima...

Potpuno električni SUV sa sedam sedišta je početkom septembra postao 'Nemački luksuzni automobil 2024. godine'.


"Veliko zadovoljstvo mi je primiti nagradu Zlatni volan. To je dokaz mukotrpnog rada i posvećenosti cele Kia ekipe", rekao je Karim Habib, izvršni podpredsednik i vođa Kijinog globalnog dizajna. "Ovo najnovije priznanje je još jedan dokaz Kijine odlučnosti da i dalje bude lider na području elektrifikacije, pionirske tehnologije i inovacija, koji iznova redefiniše automobilsku industriju."

Nagrade Zlatni volan su priznanje za najbolja vozila na tržištu


Nagrade Zlatni volan, koje od 1976. podeljuju AUTO BILD i BILD am SONNTAG, združuju javno glasanje i stručne ocene i predstavljaju najvažnije priznanje u nemačkoj automobilskoj industriji. Ove godine oba uredništva nominovala su ukupno 57 novih automobila, nakon čega su čitaoci izabrali 21 finalistu.


Ugledni 19-člani žiri detaljno je testirao finaliste na trkačkoj stazi DEKRA Lausitzring. Ove godine je žiri prvi put u svojim završnim ocenama unapred razotkrio rezultate dva testa: DEKRA je kod finalista analizirala sisteme za pomoć vozaču, dok je uredništvo časopisa Computer Bild ocenilo osposobljenost finalista na području povezivosti.


"EV9 je žiri ubedio kao svestrani i prostran porodični automobil s najmodernijom 800-voltnom tehnologijom, inovativnim funkcijama i odličnim sistemima za pomoć vozaču," rekao je Robin Hornig, urednik revije AUTO BILD i glavni urednik automobilskog odeljenja grupacije BILD. Svi rezultati nagrada Zlatni volan biće objavljeni u 45. broju revije AUTO BILD.

Brojne nagrade Zlatni volan za serijsku pobednicu Kiju


Pobedom na takmičenju za Zlatni volan za 2023. godinu nastavlja se priča o uspehu ovog brenda. Kia ima u svojoj ponudi modela čak četiri dobitnika nagrada: kompaktni krosover XCeed zauzeo je prvo mesto 2019. godine, SUV Sorento pobedio je 2020., električni krosover Niro EV je 2022. slavio u kategoriji "kompaktni SUV-ovi", a sada je EV9 Kijin drugi električni model zaredom s nagradom Zlatni volan.


Kia je već dugo pionir na području elektrifikacije. Preoblikovanjem do 2021. godine ovaj brend je pospešio prelazak na električna vozila i učvrstio svoj položaj jednog od vodećih pružaoca e-mobilnosti na svetu. U Nemačkoj je 2022. godine čak 41,3 % novih Kia automobila bilo opremljeno priključkom za punjenje (prodajni udeo EV i PHEV), dok je na ukupnom nemačkom tržištu taj udeo predstavljao 31,4 % (po podacima KBA).


Savršen za porodična putovanja: najviše prostora, svestranosti i dometa


Kao i višestruko nagrađivani električni krosover Kia EV6 i potpuno električni Kia EV9 napravljen je na platformi za električna vozila E-GMP. EV9 je jedan od prvih električnih vozila na tržištu koje se može pohvaliti sa sedam sedišta i nudi prostranu unutrašnjost sa udobnošću dnevne sobe. Na raspolaganju je i u dve verzije sa šest sedišta (opciono za varijantu GT-line).

Dva odvojena sedišta u drugom redu raspoloživa su i kao relaksirajuća ili kao sedišta koja se mogu okretati (okreću se za 90 stepeni prema otvorenim vratima ili za 180 stepeni prema trećem redu). Zapremina prtljažnog prostora do 2.393 litra i kapacitet vuče od 2,5 tone su nenadmašivi u e-SUV.


S obzirom na domet je EV9 idealan za porodična putovanja. Varijanta sa zadnjim pogonom (204 KS) može s jednim punjenjem baterije preći do 563 km, dok varijanta s pogonom na sva četiri točka (385 KS) i njegova izrazito sportska varijanta GT-line takođe premašuju granicu od 500 km (AWD: 512 km; AWD GT-line: 505 km; kombinovani domet po WLTP u oba slučaja). Zahvaljujući tehnologiji 800-voltnog punjenja se baterija kapaciteta 99,8-kWh u idealnim uslovima napuni od 10 % do 80 % za samo 24 minuta. S 15 minuta punjenja je moguće dostići 249 km dometa baterije, što pruža izuzetnu efikasnost u toj klasi.

EV9 je tehnološki spreman na buduće zahteve, jer je opremljen tehnologijom V2G za dvosmerno punjenje. Lider je i na području povezivosti, jer je to prvi model Kia koji nudi ažuriranja i nadogradnje preko nove aplikacije Kia Connect Store.

19 uglednih članova žirija, među njima i Ralf Schumacher


Priznanja Zlatni volan svake godine se dodeljuju najboljim novim modelima. Takmičenje je podeljeno u različite razrede vozila, pri čemu se električni automobili od 2022. ne ocenjuju odvojeno od benzinskih ili dizelskih. Od ove godine nema više ni odvojenih kategorija za SUV-ove; umesto toga se takmiče u svojim kategorijama s limuzinama, karavanima, kupeima ili hečbekovima. Trenutno je sedam razreda vozila: "mali automobili", "kompaktni razred", "srednji razred", "viši srednji razred", "viši/luksuzni razred", "sportski automobili" i "porodični automobili".

U ovogodišnjem 19-članom stručnom žiriju bili su nekadašnji vozači formule 1 Ralf Schumacher i Hans-Joachim Stuck, vozačica relija Isolde Holderied i prvak DTM Maximilian Götz. Pored voditelja Line van de Mars i Sidneyja Hoffmanna učestvovale su i druge zvezde moto-sporta, kao što su Sophia Flörsch, Daniel Abt i Laura-Marie Geissler. Glumci Rhea Harder i Tom Beck, model i influenserka Betty Taube, kao i televizijski kuvar Steffen Henssler pridružili su se žiriju zajedno s glavnim urednicima revije AUTO BILD i dve vodeće britanske i Holandske revije, Auto Express i Auto Week.


PR

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Svetska premijera nove Toyote GR Yaris

Nova Toyota GR Yaris imala je svetsku premijeru na Salonu automobila Tokio 2024, uz predstavljanje brojnih tehničkih, dizajnerskih i konstrukcionih poboljšanja koja obećavaju još bolje iskustvo sportske vožnje...

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

Putevi Srbije - Pažljivo vozite zbog vremenskih uslova

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, s obzirom da se prema najavi Hidrometereološkog zavoda u večernjim satima očekuju snežne padavine...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje