AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Putevi Srbije - Spremni za Zimsku službu 2023/2024

Putevi Srbije - Spremni za Zimsku službu 2023/2024

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da od danas, 01.11.2023.g. počinje sa radom Zimska služba, prema Planu zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji 2023/2024.g...

Planom zimskog održavanja putne mreže predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednosti saobraćaja u zimskim uslovima.


Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 01.11.2023.g. do 31.03.2024.g. i obavezujući je okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.


Na održavanju kompletne mreže državnih puteva Republike Srbije angažovana su 22 preduzeća za puteve i dva preduzeća koja pružaju uslužnu delatnost („Srbijaput“-Beograd i „Vojvodinaput“- Novi Sad).


Sistem obaveštavanja i informisanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda organizovan je na sledeći način:


Štab zimske službe, na osnovu izveštaja sa terena, koje dobija iz punktova preduzeća za puteve, formira jedinstveni ,,Izveštaj Zimske službe“ koji dostavlja direktoru i izvršnom direktoru Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda i objavljuje na internet prezentaciji Preduzeća.


Informativni centar JP ,,Putevi Srbije“ preuzima Izveštaj i prosleđuje ga resornom ministarstvu, MUP Republike Srbije – Sektoru za vanredne situacije i medijima.


Objedinjeni Izveštaj zimske službe o stanju na putevima objavljuje se dva puta dnevno, po potrebi i češće.


Odeljenje za odnose sa javnošću kontinuirano prati sve izveštaje sa terena i izveštaje Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i po potrebi, medijima šalje saopštenja i obaveštenja za javnost i apele javnosti.


Osnovni prioritet JP „Putevi Srbije“ u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda koje se obavlja iz putnih baza i punktova, kojih ukupno ima 172.


Prisustvo mehanizacije i ljudstva u putnim bazama na autoputevima je neprekidno 24 časa.


Održavanje se sprovodi po sledećim prioritetima:


 Prvi prioritet, ukupno 5.980,392 km - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od 4 sata nakon prestanka padavina odnosno vremenske pojave,

 Drugi prioritet, ukupno 4.393,915 km - Kolovoz se čisti i posipa samo rizlom ili šljakom i mora biti očišćen u roku od 6 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave,

 Treći prioritet, ukupno 4.577,311 km - Sa kolovoza se samo uklanja sneg i time omogućuje prohodnost, ali tek nakon izvršenog čišćenja puteva I i II prioriteta i kolovoz mora biti očišćen u roku od 8 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave.

 


Prema Planu zimske službe za 2023/2024.g. raspoloživo je:


• 791 putarskih vozila i kamiona
• 340 mašina
• 2270 radnika u jednoj smeni, od toga:

 965 radnika – putara
 174 tehničara
 340 mašinista
 791 vozača.


Angažovanost mehanizacije može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i shodno stepenu njihove jačine.


Obezbeđeno je ukupno, sa rezervama, 87.000 tona soli i oko 1480 tona hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa i dovoljne količine kamene rizle/agregata - oko 100.000 tona.


Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:


a) mostu „Gazela“, prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i prevoju „Mečka“ na autoputu;
b) prevoju Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v);
v) usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;
g) prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.);
d) prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin);
đ) prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš);
e) prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac);
ž) prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
z) širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
i) mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
j) prevoju Jaram na putu Brzeće-Kopaonik,
k) mostu preko Save, obilaznici Dobanovci-Ostružnica
l) zoni mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici IB 23, između Borove Glave i Kokinog Broda,
lj) novom mostu „Batajnica“ sa rampama, u petlji Batajnica.

JP „Putevi Srbije“ sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Republike Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno odlučuju o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.


JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da se ne uključuju u saobraćaj bez zimske opreme, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.


Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP „Putevi Srbije“ (www.putevi-srbije.rs) možete preuzeti Plan zimske službe 2023/2024.g., kratak i detaljan Izveštaj zimske službe na dnevnom nivou, Mapu stanja na putevima u zimskom periodu, Mapu državnih puteva po prioritetima, kao i Prezentaciju Plana zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji.


PR

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje