AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault - pogled iza kulisa razvoja električne Petice

Renault - pogled iza kulisa razvoja električne Petice

Šta se dešava u toj velikoj zgradi, skrivenoj unutar Renoovog tehnološkog centra u blizini Pariza? Ovoj zoni, u kojoj je zabranjena upotreba mobilnih uređaja, može pristupiti samo ovlašćeno osoblje Renaulta...

Globalni centar za proizvodni inženjering, otvoren pre 25 godina, jedinstven je resurs za brend Renault i nekoliko drugih proizvođača kojima pruža posebnu mogućnost za razvoj prototipova. Metode i procesi koji se tamo primenjuju podsećaju na standardne proizvodne linije automobila: imitirajući proces proizvodnje automobila, centar ima za cilj da proizvede prototipove koji tačno odražavaju buduće modele proizvodnje. Na ovaj način, u korak sa razvojnim fazama, istovremeno se ocenjuje proces industrijske proizvodnje.


Proizvodnja prvih prototipova 100 % električnog Renaulta 5


Pre nego što električna Petica krene u masovnu proizvodnju u fabrici u Douai-u na severu Francuske, neophodno je razviti njegove prototipove: ova dužnost je poverena Centru za proizvodnju prototipa, gde se razvijaju pretproizvodne verzije svih budućih serijskih modela brenda. Prvo se razvijaju prototipovi za testiranje koji imaju tehničke karakteristike budućeg serijskog modela.

Renault - pogled iza kulisa razvoja električne Petice

Testni prototipovi budućeg električnog Renaulta 5 se proizvode od oktobra 2021., imaju siluetu po uzoru na Clio i testirani su u Laponiji kao deo procesa razvoja i testiranja nove platforme CMF-B EV za 100 % električna vozila.


Trenutno se proizvode i „eksperimentalni prototipovi” koji po izgledu odgovaraju budućem serijskom modelu. Pre nego što se izvrše njihova konačna prilagođavanja, ova vozila se kamufliraju i potom testiraju na evropskim putevima.


Najviši standardi kvaliteta od samog početka proizvodnje


Pažljivo dizajnirani procesi i pažljivo razvijeni alati i delovi omogućavaju fabričkim timovima da se fokusiraju prvenstveno na povećanje proizvodnje. Naravno, uz podršku fabričkih operatera obučenih od strane stručnjaka iz Globalnog centra za proizvodni inženjering.


Faza razvoja prototipa je most između dizajna proizvoda i masovne proizvodnje i omogućava da se radne hipoteze i numerički podaci pretvore u opipljiva rešenja koja se zatim mogu testirati i validirati. Svi softveri, konektori i elektronika su takođe testirani. Pošto timovi zaduženi za razvoj električnog Renaulta 5 rade u neposrednoj blizini Tehnološkog centra, sva pitanja se mogu brzo i direktno obratiti njegovom osoblju.

Renault - pogled iza kulisa razvoja električne Petice

Globalni inženjerski centar za proizvode oslanja se na veštine stručnjaka Tehnološkog centra da proizvede više od 60 prototipova budućeg električnog Renaulta 5. Štaviše, ova vozila se periodično testiraju u ekstremnim uslovima (ekstremno niske ili visoke temperature, planinski teren, itd.) i na velikim udaljenostima, čime se stiče dragocen uvid u karakteristike koje treba poboljšati u prodaji pre nego što model bude pušten u prodaju.


PR

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Jasan i odvažan dizajnerski jezik, veoma fleksibilan i opremljen najsavremenijim tehnologijama – Opel Crossland je veoma popularan među kupcima. Kompaktni SUV sa Blitz amblemom postao je pravi prodajni hit od svog lansiranja 2017. Odavno je Opel Crossland probio granicu od 500.000 jedinica...

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Auto kuća Kompresor, jedan od vodećih dilera i servisera automobila u Srbiji, ponosno je objavila saradnju sa renomiranim francuskim brendom automobila, Citroën. Tim povodom, otvoren je novi Citroën salon na Dorćolu, obeležavajući početak jedinstvene ponude vozila i servisa za sve ljubitelje ovog brenda...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje