AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Mini konačno otkriven

Novi Mini konačno otkriven

Konačno znamo definitivan izgled treće moderne generacije trovratnog Mini modela. Mini je objavio i paletu pogonskih jedinica, a zanimljivo je, da prvi put u svojoj istoriji Mini u svoj automobil ugrađuje motor sa tri cilindra...

Novi Mini konačno otkriven

Pogledajte test: MINI Cooper S Coupe - Kaciga ili kačket ?

 

Kao što možemo videti na prvim zvaničnim fotografijama serijskog automobila, osnovni dizajnerski koncept nije promenjen, samo je uspešan recept primenjen i na novi Mini. Prednji deo automobila je, čini se, nešto više zaobljen, a svetla imaju nešto izraženije linije. Novi Mini ima full LED tehnuku svetala, koju do sada niko u segmentu malih automobila nije ponudio.

Pogledajte vest: Novi Mini dobio head-up displej.

 

Treća moderna generacija modela Mini stoji na novoj platformi, koju prvi put koriste i modeli marke BMW. Motor je smešten napred i pogoni prednje točkove. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 28 mm na 2.494 mm, a još više je povećana dužina automobila, zahvaljujući povećanju od 98 mm, novi Mini prelazi granicu od 3,8 metara (3.821 mm). Za 44 mm je širi (1.727 mm) a karoserija je neznatno i povišena (+7 mm na 1.437 mm). Prtljažnik je povećan za 51 litara i njegova zapremina iznosi 211 litara.

Novi Mini konačno otkriven

Prvi put u istoriji, Mini će pokretati trocilindarski motor zapremine 1,5 litara. Čak je i izvorni model, kojeg je pokretao motor zapremine 0,85 l (25 kW), imao motor sa četiri cilindra. Novi motor sa tri cilindra ima turbopunjač i sistem direktnog ubrizgavanja goriva u cilindar. U verziji Cooper razvija maksimalnu snagu od 100 kW i maksimalni obrtni moment od 220 Nm. Iz mesta do "stotke" stiže za samo 7,8 sekundi.

Novi Mini konačno otkriven

Dok je kod verzije Cooper došlo do smanjenja zapremine motora, Cooper S je dobio veći motor. U pitanju je 2.0-litarski motor maksimalne snage 141 kW i maksimalnog obrtnog momenta 300 Nm. U odnosu na aktuelni 1.6-litarski agregat, snaga je povećana za 7 kW, a obrtni moment za 40 Nm. Informacije o verzijama One i John Cooper Works nisu dostupne. Dizelski Cooper D dobio je trocilindarski turbodizel 1.5 maksimalne snage 85 kW i maksimalnog obrtnog momenta 270 Nm. Proizvođač najavljuje rekordno nisku potrošnju dizelskog trocilindarskog motora od samo 3,5 l/100 km.

Novi Mini konačno otkriven

Svi motori zadovoljavaju strogu ekološku normu Euro 6, a standard je i sistem start-stop. Motori mogu biti upareni sa menuelnim, automatizovanim ili sportskim automatskim menjačem (sa komandama iza volana i sistemom brže promene stepena prenosa). Novi Mini Cooper težak je 1.085 kilograma.

s obzirom na mogućnosti promene međuosovinkog rastojanja i traga točkova, Nova plarforma će omogućiti celu seriju "derivata" novog Minija.

Novi Mini konačno otkriven

Automagazin.rs

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 se plasirao u finalni krug izbora za Evropski auto 2024. godine (engl. COTY). Potpuno električni SUV je prvo bio na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih ove godine, a sada ga je žiri koji čini 59 članova iz 22 zemlje smestio među sedam najboljih...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje