AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Toyota Motor Corporation (TMC) je objavila da počinje sa prodajom svog novog „mikro premium” automobila, „iQ”, u Japanu, počevši od 20. novembra. Toyota iQ kombinuje izvanredne performanse i superioran kvalitet u ultrakompaktnom obliku koji menja tradicionalan način razmišljanja o malim automobilima...

Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Novodizajnirana platforma omogućava izuzetno efikasnu iskoristivost prostora gde u vozilo dugačko 2.985 mm, široko 1.680 mm i visoko 1.500 mm, staju čak četiri osobe. Jedinstvenim stilom iQ stvara osećaj sofisticiranosti i pojavu koja prevazilazi veličinu automobila. Motor od 1.0 litara pruža izvanredne vozne i ekološke performanse, nudeći najekonomičniju potrošnju goriva u svom segmentu, kao i usaglašenost sa novim japanskim standardima o efikasnosti goriva koji stupaju na snagu 2015, a obavljaju se pod nedavno predstavljenim JC08 ciklusom testiranja. Model iQ ima izuzetan odziv pri niskim i srednjim brzinama, pruža stabilne vozne performanse pri visokim brzinama i ima minimalan radijus okretanja od 3,9 metara - jedan od najmanjih u automobilskoj industriji. Uz to, S-VSC (sistem kontrole stabilnosti vozila sa potporom upravljača) sistem i ukupno devet vazdušnih jastuka, uključujući prvu2 na svetu SRS (Supplemental Restraint System) vazdušnu zavesu na zadnjem prozoru, standard su na svim modelima, što garantuje izvanredne bezbednosne performanse. - Početak prodaje iQ-a u Evropi je planirana za prvi kvartal 2009. godine. - Proizvodi opisani u ovom saopštenju za medije i u njenim dodacima su za tržište Japana. - Mesečni plan prodaje u Japanu: 2.500 vozila - Fabrika: Takaoka, Toyota Motor Corporation Specifikacije IQ:

DužinaŠirinaVisinaBroj SedištaMotorPogonMenjač
2.985 mm1.680 mm1.500 mm41 KR-FE 1.0Prednji m.n.Super CVT
Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Pregled vozila - Vrhunski dizajn - iQ odražava Toyotinu „Vibrant Clarity” filozofiju dizajna vozila spajanjem konfliktnih elemenata kako bi se stvorilo nešto što je „malo, a opet prostrano”. - Matematički proračunati modeli bazirani na ljušturama školjki i mreškanju vode korišćeni su za kreiranje unutrašnjih i spoljašnjih linija, površina i dizajna koji odražava lepotu prirode. - Lukovi točkova, naglašeni 15-inčnim točkovima postavljanim što je bliže moguće krajevima vozila i robustan prednji deo, savršeno se utapaju u „tečne“ linije karoserije koje odišu stabilnošću i dinamičnošću. - „Vazdušni uglovi” na prednjim i zadnjim branicima naglašavaju snagu lukova točkova i pružaju izvanredne aerodinamičke performanse. - Prvi na svetu* prednji farovi sa integrisanim projektorima za duga i kratka svetla i LED zadnja kombinovana svetla još jedan su dokaz vrhunskog statusa iQ-a. - Spoljašnji retrovizori sa ugrađenim odlično vidljivim pokazivačima smera su standardna oprema. - Dostupno je devet boja karoserije, uključujući novu žad-metalik zelenu. - Središnja konzola i obloge vrata sa dizajnom koji je inspirisan ražom u pokretu, stvaraju prefinjen unutrašnji prostor. - Nagnuta tabla s instrumentima uklopljena je sa tečnim zaobljenim oblikom središnje konzole, stvarajući prostor koji je u isto vreme tehnološki napredan i prirodan. - Radi osećaja visokog kvaliteta, sedišta, upravljač i ručica menjača su presvučeni pravom kožom (kod 100G sa „kožnim paketom”). - Upravljač, umesto da je potpuno okrugao, ima ravan donji deo zbog udobnijeg upravljanja i lakšeg ulaska u i izlaska iz vozila. - Radi vaše pogodnosti, dostupne su kontrole audio sistema ugrađene u upravljač. - Belo LED unutrašnje svetlo podesivo po nagibu, obezbeđuje odličnu osvetljenost. - Temperatura, način rada i protok vazduha automatskog klima uređaja podesivi su preko samo jednog regulatora. * Zaključno sa septembrom 2008, prema istraživanjima TMC. Maloprodajna cena za iQ, preporučena od strane proizvođača:

Nivo opremeCena (uključujući taksu za potrošnju goriva) valuta:japanski jen
100X1.400.000
100G1.500.000
"Kožni paket"1.600.000
Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Šest metoda za postizanje izuzetno efikasnog oblika - Rotiranje diferencijala i stavljanje njegove izlazne osovine napred, omogućilo je postavljanje točkova ispred motora, čiji je rezultat kraći deo ispred prednjih točkova. - Optimalno postavljanje komponenti - pomeranje diferencijala napred (pogledati stavku iznad) i postavljanje upravljačkog mehanizma u viši položaj - učinilo je prostor motora kompaktnijim. - Ravan rezervoar goriva postavljen ispod poda skraćuje deo iza zadnjih točkova. - Kako bi se stvorilo više prostora pozadi, nasloni vozačevog i suvozačevog sedišta su tanji, iako i dalje pružaju odličnu potporu i udobnost. - Mnogo manji modul klima uređaja je smešten u sredinu panela sa instrumentima, što stvara više prostora za noge putnika. - Izmeštanje klima uređaja omogućilo je asimetričnu konzolu koja dopušta veće pomeranje suvozačevog sedišta ka napred, što znači veću udobnost pozadi. Pomoću gore navedenog, stvoren je izuzetno efikasan oblik koji može smestiti četiri putnika - tri odrasle osobe i dete. Uz to, preklapanjem zadnjeg sedišta u razmeri 50/50 dobija se obilje prostora za veliki kofer. Takođe, prostor za prtljag ispod zadnjeg sedišta dodatno povećava upotrebljivost ovog automobila.

Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Izvanredne ekološke performanse - Motor od 1.0 litara se može pohvaliti potrošnjom goriva od samo 23,0 km/l u 10-15 japanskom ciklusu testiranja propisanom od strane japanskog Ministarstva zemlje, infrastrukture, transporta i turizma (MLIT) i 21,0 km/l prema JC08 ciklusu testiranja. iQ zadovoljava nove japanske standarde o efikasnosti goriva* koji stupaju na snagu 2015. godine. (Emisije CO2 su 101 g/km u starijem 10-15 ciklusu i 111 g/km u JC08 ciklusu testiranja.) - Vozilo takođe ima 75% manje emisije izduvnih gasova od standarda za 2005. pod kojim MLIT odobrava vozila sa niskom emisijom izduvnih gasova. - Pokazivač ekološke vožnje koji se pali kada vozilo efikasno iskorišćava gorivo i novi ekran „ekološke zone vožnje” koji prikazuje upotrebu gasa, podižu svest vozača o ekološkoj vožnji. - „Eco” (ekološki) način rada koji se aktivira na prekidač povećava iskoristivost goriva tako što optimalnije usaglašava snagu sa položajem papučice gasa i stavlja klima uređaj u način rada koji štedi energiju. - TMC je usvojila sistem ekološke procene vozila (Eco-VAS) - svoj originalni sveobuhvatni sistem procene uticaja vozila na životnu sredinu. Učinjene mere obuhvataju postavljanje ekoloških ciljeva na početku razvoja vozila kako bi se postiglo izbalansirano smanjenje uticaja na životnu sredinu i smanjila ukupna emisija CO2 i zagađivača atmosfere tokom celog životnog ciklusa vozila, od proizvodnje do upotrebe i odlaganja na otpad. - Ponovno razmatranje materijala, metoda proizvodnje i lepaka, obično korišćenih za delove unutrašnjosti, dovelo je do smanjenja količine isparljivih spojeva koji se koriste, čime su umanjeni neprijatni mirisi koje inače emituju takvi spojevi, te su stoga postignuti dobrovoljni ciljevi japanske automobilske industrije. * Određeno japanskim zakonom o racionalnoj upotrebi energije.

Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Vozne performanse koje naglašavaju agilnost i stabilnost - Novorazvijeni električni servo upravljač i ogibljenje obezbeđuju jasan odgovor pri niskim i srednjim brzinama i stabilne vozne performanse pri visokim brzinama. - Servo upravljanje se u isto vreme odlikuje dobrim odzivom i glatkim radom, radi izvanredne upravljivosti i zadovoljstva u vožnji. - Sistem ogibljenja sadrži MacPherson opruge napred i torzionu gredu pozadi radi nivoa stabilnosti i udobnosti kakvi do sada nisu bili karakteristika vozila sa ovako malim međuosovinskim rastojanjem. - Kombinacija 1.0 litarskog 1KR-FE motora i Super CVT-i menjača daje superiorne vozne i ekološke performanse. - Novi raspored usisnog sistema kreiranog da se uklopi u kompaktan prostor motora obezbeđuje obilje obrtnog momenta pri niskim i srednjim brzinama, kao i izvanredno ubrzanje tokom „stani-kreni” gradske vožnje. - Efikasno radeći sa motorom, Super CVT-u menjač ima širok raspon brzina i zaključavanje pretvarača obrtnog momenta koji radi čak i pri niskim brzinama, te postiže odlične vozne performanse, kao i nisku potrošnju goriva. - Elektronski kontrolisano postolje motora koje delikatno smanjuje vibracije motora i vetrobran sa staklom koje apsorbuje zvuk doprinose zaista spokojnoj atmosferi u kabini.

Toyota u Japanu počela prodaju modela iQ

Visoke bezbednosne performanse - Ukupno devet vazdušnih jastuka su standardna oprema, uključujući prvu na svetu SRS vazdušnu zavesu na zadnjem prozoru, koja se naduvava iz obloge krova iznad zadnjeg stakla kako bi zaštitila glave putnika na zadnjem sedištu u slučaju sudara od pozadi. - S-VSC sistem, koji je takođe standardna oprema, optimalno usaglašava snagu, upravljanje i kočenje, kako bi održao stabilnost vožnje nezavisno od uslova na putu. - Global Outstanding Assessment (GOA) konstrukcija je dodatno razvijena kako bi stvorila naprednu strukturu karoserije otpornu na sudar. iQ je izlagan testovima direktnih sudara sa težim vozilima u svim smerovima i rezultati zadovoljavaju pooštrene GOA standarde za superiorne bezbednosne performanse. - Struktura karoserije smanjuje mogućnost povreda glave pešaka. - Novorazvijena sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, dizajnirana u skladu sa WIL (Whiplash Injury Lessening) konceptom zaštite od trzajne povrede vrata, standard su na prednjim sedištima. U slučaju udara u zadnji deo vozila, ceo naslon sedišta, uključujući naslon za glavu, apsorbuje silu kako bi rasteretio udar na vrat i smanjile povrede. Toyota Srbija PR

Audi Q5 - Za aktivan životni stil

Audi Q5 - Za aktivan životni stil

Na jedinstvenom off-road parku, Beograđani koji vode aktivan i dinamičan život, vozili su novi Audi Q5 i uz nadzor stručnjaka, uživali u okretnosti ovog SUV-a. Predstavnici medija, među kojima je bio i Miroslav Lazanski i Borislav Miljanović, oprobali su se u vožnji Q5 na pesku, vodenim preprekama kroz više od 20 modula terena, dok su Vuk Brajović i Filip Maksimović uživali u dinamičnoj vožnji do Avale.
Honda počinje masovnu proizvodnju Civic sedana u Indijani

Honda počinje masovnu proizvodnju Civic sedana u Indijani

Honda je svojoj fabrici u Grinzburgu u Indijani, otpočela sa masovnom proizvodnjom sedana Honda Civic sa četvorocilindričnim motorom efikasne potrošnje goriva. Fabrika za čiju je izgradnju potrošeno 550 miliona američkih dolara, će pri punom kapacitetu proizvoditi 200.000 vozila i zapošaljavati 2.000 saradnika...
Delta Motors - Otvoren novi BMW i MINI auto centar u Beogradu

Delta Motors - Otvoren novi BMW i MINI auto centar u Beogradu

Delta Motors, ekskluzivni uvoznik i distributer automobila BMW i MINI za Srbiju i Crnu Goru, otvorio je novi prodajno-servisni centar BMW i MINI vozila u sredu, 12. novembra 2008. u 19.30 časova. Najzanimljivije fotografije snimljene na jučerašnjoj Press konferenciji i otvaranju savremenog centra možete pogledati u galeriji ili klikom na LINK...
Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora - Stigla je Nova godina!

Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora - Stigla je Nova godina!

Snažnom kampanjom započetom u novembru, Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora je objavila neverovatne cene koje će biti aktuelne do 25. decembra 2008. godine. Važna napomena je da ove cene sa carinom i PDV-om važe samo do 25. decembra 2008. Od januara 2009 cene za ova vozila će biti više za 2000 do 5000 evra!
Heico Sportiv Volvo XC60

Heico Sportiv Volvo XC60

Novi Volvo XC 60 nedavno je preživeo i prvi tuning. Kompanija Heico Sportiv pod haubu je smestila novu "porciju" konjskih snaga, ali posebna pažnja posvećena je dizajnu exterijera, kao i izmenama na vešanju i kočnicama...
General Motors u Rusiji

General Motors u Rusiji

General Motors je ušao na rusko tržište 1992.godine. 1995. godine došlo je do zajedničkog prjekta ELAZ-GM, LLC u Elabugi, u Republici Tatarstan u Rusiji. Partneri u ovom zajedničkom projektu su bili General Motors i Fabrika automobila Elabuga (ELAZ) i oni su proizvodili (od 1996. – 2001.) SKD verziju Chevrolet Blazer-a i Opel Vectra-e (1999.-2001.).
Novi šestocilindrični motori za Renault Lagunu

Novi šestocilindrični motori za Renault Lagunu

Posle predstavljanja u Laguni Coupe, kompanija Renault će dva nova šestocilindrična motora ugraditi i u modele Laguna liftback i karavan. Radi se o dva savremena agregata koji su plod saradnje sa Nissanom: benzinski V6 3.5 i turbodizel V6 3.0...
Ferrari Scuderia Spider 16M - proslava 16. titule

Ferrari Scuderia Spider 16M - proslava 16. titule

Ferrari je tokom vikenda, u mestu Megello, predstavio svoj otvoreni "specijalitet", kojim želi da proslavi 16. titulu u Formula 1 šampionatu konstruktora. Novi kabrio model Ferrarija još jednom dokazuje uspešnost italijanske kompanije u razvoju novih tehnologija...
Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje