AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota FT-Se koncept sportskog automobila na baterije ide korak dalje

Toyota FT-Se koncept sportskog automobila na baterije ide korak dalje

Konceptnim električnim dvosedom FT-Se s nultom emisijom štetnih gasova, Toyota predstavlja svoje uzbudljivo moguće rešenje za budućnost sportskih automobila visokih performansi...

Toyota FT-Se koncept sportskog automobila na baterije ide korak dalje

Primenom znanja koje je stečeno željom TOYOTA GAZOO Racinga da pravi “sve bolje automobile” na osnovu iskustava stečenih na automobilskim stazama, koncept FT-Se predstavlja viziju o tome kako će se odnos vozača i njihovih vozila razvijati i produbljivati. Svojim imenom, izvedenim iz skraćenice „Future Toyota Sports electric“, FT-Se predstavlja koncept visokih performansi za dolazeću eru neutralnosti emisije ugljenika. Automobil se odlikuje zapanjujuće prefinjenom, elegantnom siluetom karakterističnom za pravi sportski automobil s dva sedišta, uključujući i baterijsku električnu tehnologiju.


Kompaktne visine od 1.220 mm, ovaj model vraća sećanja na klasične sportske automobile iz prošlosti, dok njegova širina od 1.895 mm nagoveštava stav kakav se očekuje od ovakvog atlete, naglašenog vrhunskim dizajnom prednjeg dela kojim se prepliću glatke forme i agresivne linije. Pored toga, 4.380 mm duga i elegantna silueta privlači pažnju zahvaljujući svojim aerodinamičnim površinama, prepoznatljivim trapezoidnim oblicima i karakterističnim zadnjim spojlerom.

Toyota FT-Se koncept sportskog automobila na baterije ide korak dalje

Unutrašnjost se ističe kokpitom nove generacije s intuitivnom kontrolom i impresivnijim iskustvom u vožnji, kao i niskim profilom instrument table koji obezbeđuje odličnu vidljivost. Novodizajnirani oslonci za kolena štite vozača i suvozača od G-sila tokom vožnje, bilo na putu ili u prirodnom okruženju modela FT-Se - na trkačkoj stazi.


Napredak u oblastima elektrifikacije i inteligentne tehnologije omogućio je Toyoti da nadogradi temelje koji su postavljeni još 2021. godine kada je predstavljen prvi sportski koncept kao deo vizije kompanije za električna vozila na baterije (BEV). Poboljšana stabilnost upravljanja i aerodinamičke karakteristike dopunjuju odziv motora i istinsko uzbuđenje koje pruža električni pogon nove generacije vrhunskih performansi.

Toyota FT-Se koncept sportskog automobila na baterije ide korak dalje

Najnovije baterije male visine i velike gustine energije važan su faktor koji omogućava Toyoti FT-Se da pomeri granice performansi. Ta tehnologija, u kombinaciji sa smanjenjem veličine i težine komponenti kao što su motor, menjač i klima uređaj, dozvoljava nove mogućnosti za poboljšanje kvaliteta tradicionalnih sportskih automobila, a to su stabilno skretanje u krivinama, savršena reakcija motora i sigurno kočenje.


FT-Se ima za cilj da se kontinuirano razvija uz stalno ažuriranje softvera, pa i više od toga, dok ujedno odražava životni stil vozača i njegove individualne vrednosti kroz prilagođavanje i praktične funkcije za vožnju bez stresa. Toyota veruje da se buduća mobilnost neće ogledati samo u pružanju rešenja za fizički transport već da bi postala životni partner. Koncept FT-Se je vizija kako bi električni sportski automobil na baterije mogao postati jedinstveno vozilo koje će ubrzati vozačev puls i stvoriti dugoročnu privlačnost.

Toyota FT-Se koncept sportskog automobila na baterije ide korak dalje

Toyota je prvi put predstavila model FT-Se na sajmu mobilnosti u Japanu, održanom u Tokiju. Tom prilikom je uporedo prikazan i model FT-3e, SUV koncept s baterijsko-električnom tehnologijom nove generacije. Oba vozila predstavljaju budućnost transformisanu elektrifikacijom i inteligencijom, koja prevazilazi pružanje običnog transporta i istražuje nove vrednosti i iskustva koje nude automobili. Ovo vozilo je bilo i jedna od glavnih zvezda petog po redu Kenshiki foruma koji je održan u Briselu.


PR

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje