AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Al-Attiyah se često takmiči u reliju, reliju izdržljivosti i drugim trkama na stazi. Njegovi rekordu u reliju su bezbrojni. Štaviše, on je petostruki pobednik Svetskog kupa u cross-country reliju i dvostruki šampion sveta u reliju izdržljivosti.


Al-Attiyah u Dakaru ima neku vrstu statusa legende. 2010. završio je drugi, sa 2 minuta i 12 sekundi zaostatka za Carlosom Sainzom. Godine 2011. osvojio je svoje prvo prvenstvo u Dakaru, prestigavši Giniela de Villiersa i Carlosa Sainza.

U Dakaru je ponovo briljirao 2015., 2019., 2022. i 2023. sa navigatorom Mathieuom Baumelom, sa kojim će nastaviti da radi u Dacia timu. Četrdesetsedmogodišnji Baumel jedan je od najuspešnijih francuskih navigatora. U Dakaru je ostvario četiri pobede, dok je na svetskim prvenstvima osvojio čak 12 titula (dve u reliju izdržljivosti, jednu u WRC2 konkurenciji i 9 u reli šampionatu Bliskog istoka).

Novi član Dacia Dakar tima

Naser Al Attiyah i Mathieu Baumel, zajedno sa Sébastien Loeb i Fabian Lurquin, kao i sa Cristinom Gutiérrez Herreru i Pablom Morena Huetea, biće treća posada Dacia tima koja će se upustiti u avanturu zvanu „reli izdržljivosti“.


PR

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje