AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kineski Nio otvara fabriku u Mađarskoj - ali tamo neće proizvoditi automobile

Kineski Nio otvara fabriku u Mađarskoj - ali tamo neće proizvoditi automobile

Kineski proizvođač elektromobila Nio planira da otvori svoj prvi proizvodni pogon u inostranstvu. U Mađarskoj, 20 kilometara zapadno od Budimpešte, gradi se fabrika za proizvodnju stanica za zamenu baterija...

Prema izveštajima mađarskih medija, investicija iznosi 5,5 milijarski forinti (oko 13,5 miliona evra), od čega je mađarska vlada izdvojila oko 4,3 mliona evra kao podršku projektu.


Kompanija Nio planira da izgradi mrežu stanica za zamenu baterija u Evropi, u cilju proširenja ponude svojih automobila na Starom kontinentu, uključujući Nemačku, Holandiju, Švedsku i Dansku. U stanici se ne vrši punjenje baterija, već se prazna baterija menja napunjenom baterijom. Nio radi na izgradnji stanica za zamenu baterija u saradnji sa britanskim koncernom Shell. Ove stanice će moći da koriste korisnici automobila marke Nio.


Kompanija Nio počela je da isporučuje svoj električni automobil ES8 u Norvešku. Prošle godine u Oslu je otvorila svoj prvi showroom u Norveškoj. Kineski proizvođač objavio je da planira u narednom periodu da postavi 4.000 stanica za zamenu baterije širom sveta, od kojih će četvrtina biti u Kini.


Automagazin.rs

Mazda CX-60  jaka kao tenk na ocenjivanju Euro NCAP (FOTO)

Mazda CX-60 jaka kao tenk na ocenjivanju Euro NCAP (FOTO)

Potpuno nova Mazda CX-60¹ je dobila maksimalnu ocenu od pet zvezdica od strane Euro NCAP-a u njegovoj poslednjoj seriji testova i to 91% u kategoriji putnika dece odnosno 88% bodova u kategoriji odraslih putnika. Ostvaren je i impresivan rezultat od 89% u kategoriji za nezaštićene učesnike u saobraćaju...

BMW X6 2023
Slika nedelje