AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan predstavlja fabriku za proizvodnju prototipova solid state baterija

Nissan predstavlja fabriku za proizvodnju prototipova solid state baterija

Nissan je predstavio svoju fabriku za proizvodnju prototipova solid state baterija, koje fabrika namerava plasirati na tržište 2028. godine. Fabrika se nalazi unutar Nissanovog istraživačkog centra u prefekturi Kanagawa, a cilj joj je dalje unapređenje razvoja solid state baterija...

U okviru svoje dugoročne vizije, Nissan Ambition 2030, Nissan želi predstaviti električno vozilo sa solid state baterijama razvijenim u sopstvenom pogonu do fiskalne godine 2028. U fiskalnoj 2024. planira uspostaviti pilot-proizvodnu liniju u fabrici u Yokohami na kojoj će se proučavati materijali, dizajn i proizvodni procesi. Nissan veruje da se trošak proizvodnje solid state baterija može svesti na 75 USD/kWh u fiskalnoj 2028., a potom i na 65 USD/kWh, čime bi se izjednačili troškovi proizvodnje električnih vozila i vozila na fosilna goriva.


Očekuje se da će tehnologija solid state baterija biti prava prekretnica za porast popularnosti električnih vozila. Imaju dvostruko veću energetsku gustoću u odnosu na konvencionalne litij-ionske baterije, znatno kraće vreme punjenja zbog bolje efikasnosti punjenja/pražnjenja i nižu cenu zahvaljujući mogućnosti korišćenja jeftinijih materijala. Uz ove prednosti, Nissan očekuje da će koristiti isključivo solid state baterije pri proizvodnji brojnih vozila, uključujući pickupova, što bi Nissan električna vozila učinilo konkurentnijima.


Kunio Nakaguro, izvršni potpredsednik sektora za istraživanje i razvoj, rekao je: „Nissan je bio predvodnik u tehnologiji elektrifikacije u nizu istraživanja i razvoja, od istraživanja materijala za baterije na molekularnom nivou do razvoja sigurnih električnih vozila vrhunskih performansi. Naše inicijative uključuju čak i razvoj gradske infrastrukture koristeći električna vozila kao baterije za skladištenje energije.
„Znanje stečeno kroz naše iskustvo pomaže razvoju solid state baterija te smo prikupili važne neophodne tehnologije. U budućnosti, naše odeljenje za istraživanje i razvoj i proizvodnju nastaviće blisko sarađivati u ovoj fabrici za proizvodnju prototipova kako bi ubrzali praktičnu primenu solid state baterija.”


PR

Hankook otvara Technoring, najveći poligon u Aziji

Hankook otvara Technoring, najveći poligon u Aziji

Proizvođač premijum pneumatika Hankook 25. maja 2022. otvorio je Hankook Technoring. Novi poligon u Taeanu, u Južnoj Koreji, je najveći u Aziji, sa površinom od 1,26 miliona kvadratnih metara i služiće kao najsavremenije postrojenje za istraživanje i razvoj pionirskih proizvoda kompanije Hankook...

Dacia otkrila novi vizuelni identitet

Dacia otkrila novi vizuelni identitet

Obeležja novog vizuelnog identiteta marke Dacia smo do sada mogli da vidimo u zaglavljima štampanih medija i izjava (od sredine 2021.) kao i u Dacijinim prodajnim salonima (od početka 2022.), a sada je vreme da zažive i na samim vozilima!

Priča o virtuelnom dizajnu Dacije Jogger

Priča o virtuelnom dizajnu Dacije Jogger

Dizajn vozila je napredovao tokom poslednjih deset godina. Dizajneri su zamenili svoje olovke 3D modelovanjem, a inženjeri buduće modele testiraju mnogo ranije nego što prvi fizički prototipi ugledaju svetlo dana. Pitate se kako?

Premijerno prikazan potpuno novi BMW X1

Premijerno prikazan potpuno novi BMW X1

Ulaznica u BMW X svet dobila je svoju novu generaciju. BMW X1 u svom novom izdanju donosi potpuno električnu verziju, napredne digitalne funkcije, kao i više sofisticiranosti i prostora...

Mercedes-AMG ONE
Slika nedelje