AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nemci ne žele električne automobile - posle ukidanja subvencija, pad prodaje od 48 %

Nemci ne žele električne automobile - posle ukidanja subvencija, pad prodaje od 48 %

Razvoj automobilskog tržišta u Nemačkoj nam pokazuje, da bez subvencija države električni automobili ne mogu voditi tržišnu borbu sa modelima koje pokreće konvencionalni motor. Od ukidanja subvencija, tamošnje tržište električnih vozila je u stalnom opadanju...

Ni decembar, u koji su mnogi proizvođači polagali velike nade, nije bio izuzetak. Od 2016. godine Nemci su obezbedili više od 10 milijardi evra za subvencionisanje kupovine električnih automobila, a samo prošle godine za ovu svrhu izdvojeno je 2,4 milijarde. Međutim, Nemačka vlada je povukla kočnicu i započela proces štednje i već u septembru mesecu su ukinute subvencije za električne automobile za korporativne klijente, a u decembru je najavila i ograničavanje subvencija za fizička lica. Podnete prijave će biti obrađene, ali nove prijave se više ne primaju.


To je za posledicu imalo trenutni pad prodaje električnih automobila. Nemci važe za najsolventnije kupce u Evropi. S obzirom da su za njih električni automobili skupi, i bez subvencija će dati prednost konvencionalnim automobilima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.


U septembru mesecu 2023. godine na tamošnjem tržištu je zabeležen pad prodaje na mesečnom nivou za 73,4 % i međugodišnji pad od 29 %. Naravno, bio je to efekat balona koji puca, jer su u avgustu kompanije masovno kupovale električne automobile, kako bi uhvatile poslednji trenutak pre ukidanja subvencija. Međutim, situacija se nije popravila ni u dolazećim mesecima. Iako je u oktobru zabeležen porast od 4,3 % u odnosu na isti period prošle godine, usledio je novi pad u novembru od 29 %. Decembar je bio još gori. Prodaja je pala za 48 % u odnosu na decembar 2022. godine, kada je prodato samo 54 654 električnih automobila. Iako je prošle godine u Nemačkoj prodato 524.219 električnih automobila, što je značajno povećanje u odnosu na 470 559, koliko je prodato godinu dana ranije, čini se da bez subvencija neće ići.


Decembarska prodaja u Nemačkoj bila je veoma loša za Teslu, koja je zabeležila pad od 77,2 %, kao i za Volkswagen, čija prodaja električno pogonjenih automobila je pala za 73,3 %. Nije slučajno što je Volkswagen nedavno odgovorio snižavanjem cena, iako su čelni ljudi kompanije tvrdili da ne nameravaju da snižavaju cene električnih automobila.


Konvencionalni pogoni su ponovo "u igri" - prodaja dizel pogonjenih automobiila u Nemačkoj u decembru je porasla za 26,8 %.


Automagazin.rs
Izvor: Kraftfahrt-Bundesamt KBA

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

BMW M5 (2025)
Slika nedelje