AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Škoda Auto isporučila 866.800 vozila širom sveta u 2023

Škoda Auto isporučila 866.800 vozila širom sveta u 2023

U 2023. godini Škoda Auto je ostvarila značajan porast isporuka vozila, dosegnuvši ukupno 866.800 jedinica. To predstavlja značajan rast od 18,5% u odnosu na prethodnu godinu...

Nemačka je i dalje najveće pojedinačno tržište, sa 157.800 isporučenih vozila (+17,6%). Pored toga, Škoda Auto je ostvarila značajan rezultat na domaćem češkom tržištu, s 87.800 isporuka (+23,4%). Najjači rast zabeležen je u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Češkoj. Potpuno električna serija modela Enyaq, koja je među najprodavanijim električnim vozilima na mnogim evropskim tržištima, postavila je novi rekord od lansiranja, s 81.700 prodatih vozila (+52,1%). Štaviše, ulaskom na tržišta Vijetnama i Kazahstana u drugoj polovini 2023. Škoda Auto sistemski unapređuje svoju strategiju internacionalizacije.


„Zaista sam zahvalan našim kupcima na ukazanom poverenju. Naporan rad i predanost ljudi koji dizajniraju, izrađuju i prodaju naše automobile dali su impresivne rezultate u 2023. godini, uprkos svim ekonomskim i tržišnim izazovima. Rastuća potražnja u našim linijama modela potvrđuje našu strategiju da kupcima ponudimo izbor pogona sa unutrašnjim sagorevanjem, čisto električnih i hibridnih pogonskih sklopova tokom prelaza na sve zastupljeniju e-mobilnost, s predstojećim portfoliom od šest novih potpuno električnih modela počevši s modelom Elroq koji će biti predstavljem do kraja ove godine. Naš poslovni model je robustan, iako ostajemo budni za nove izazove na nepredvidivom globalnom tržištu. Ostajemo fokusirani na ono što naši kupci žele i na kontinuirani rast našeg kapaciteta za brzi odgovor na tržišne promene, uključujući ulaganje u stalni razvoj naših zaposlenih kako bismo osigurali budućnost kompanije Škoda Auto.“ - Klaus Zellmer, predsednik uprave Škoda Auto.

Škoda Auto isporučila 866.800 vozila širom sveta u 2023

„Škoda Auto je prošle godine postigla značajan rast od 18,5% u isporukama kupcima, što znači 135.500 dodatnih automobila u poređenju sa 2022. godinom. Evropa, koja je i dalje jedno od naših ključnih tržišta, zabeležila je rast od 27,4% u zapadnim regijama, čime smo osigurali sedmo mesto među vodećim brendovima. Nemačka je prednjačila s neverovatnim rastom od 23.600 vozila u odnosu na prethodnu godinu, a slede je Velika Britanija i Češka, koje su takođe dale veliki doprinos našem uspehu, s povećanjem od 20.700, odnosno 16.600 automobila. Enyaq je nadmašio prodaju električnih vozila u Češkoj i Slovačkoj, pa je bio među najprodavanijim električnim vozilima na drugim velikim evropskim tržištima, uključujući Nemačku u oktobru i novembru. Izvan Evrope, postigli smo ključne rezultate kao što je premašivanje prodaje od 100.000 vozila u Indiji tokom dve godine i uspešno osvajanje vijetnamskog i kazahstanskog tržišta.“ - Martin Jahn, član uprave Škoda Auto za prodaju i marketing.


„S više od 866.800 vozila isporučenih širom sveta prošle godine, naš portfolio modela nastavlja da privlači pažnju, pokazujući izuzetan odnos cene i kvaliteta čak i u izazovnim ekonomskim vremenima. Naša je obaveza u sledećih dvanaest meseci da održimo stabilan kurs. Povećanjem naše efikasnosti i produktivnosti, cilj nam je da povećamo profitabilnost prodaje u srednjem roku. Kroz naš program Next Level Efficiency+, strogu disciplinu troškova i integraciju AI i robotske automatizacije procesa, aktivno stvaramo potreban manevarski prostor za buduća ulaganja i dalju elektrifikaciju našeg portfolija.“ - Holger Peters, član uprave Škoda Auto za finansije, IT i pravne poslove.


Napredovanje prema električnoj budućnosti


Isporuke potpuno električne Škoda Enyaq porodice porasle su za više od 50% u 2023. godini, ističući efikasnost Škoda strategije elektrifikacije. Prošle godine je Škoda Enyaq bila najprodavanije električno vozilo na češkom tržištu i u Slovačkoj, a bila je i među pet najprodavanijih u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Švajcarsku, Nemačku, Finsku, Norvešku i Holandiju. Škoda intenzivira svoju električnu transformaciju uvođenjem plug-in hibridnih verzija nove generacije modela Kodiaq i Superb, od kojih svaki nudi isključivo električni domet od preko 100 km.


Obeležavanje značajnih koraka u globalnom širenju


U septembru je Škoda Auto strateški ušla na vijetnamsko tržište kako bi iskoristila potencijal regije ASEAN, gde se predviđa da će Vijetnam od 2030. godine biti vodeći s očekivanim godišnjim obimom prodaje većim od 40.000 jedinica. Pored toga, nudi značajne sinergije s aktivnostima kompanije u Indiji. U nedavno otvorenom logističkom centru u Puneu, CKD kompleti (potpuno rastavljeni) indijskih modela Kushaq i Slavia će biti pripremljeni za izvoz u Vijetnamu za konačno sklapanje. U Indiji je Škoda postigla značajnu prekretnicu isporučivši kupcima 100.000 vozila za dve godine. Osim toga, proizvođač automobila ponovo uspostavlja svoju prisutnost u Kazahstanu kroz strateško partnerstvo koje podupire lokalnu montažu modela Kodiaq, Kamiq, Karoq i Octavia.


PR

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

BMW M5 (2025)
Slika nedelje