AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV Napravljena u Japanu

Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV  Napravljena u Japanu

Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV predstavlja Mazdinu prvu potpuno hibridnu plug-in tehnologiju na evropskom tržištu SUV-ova...

Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV  Napravljena u Japanu

Najvažniji model koji je Mazda predstavila u poslednjoj deceniji, Mazdin novi model predstavlja sve što je kompanija ugradila u svoj DNK tokom poslednjih 100 godina, od izvanrednog dizajna eksterijera i enterijera do najfinije japanske izrade, najnovijih inovacija sa fokusom na čoveka, tehnologije i prvoklasnog pogonskog sklopa.


Prelep i dinamičan stil potpuno nove Mazde CX-60 PHEV prenosi inteligenciju i eleganciju najnovijeg razvoja Kodo dizajna - japanskog koncepta Ma koji predstavlja mirnu i dostojanstvenu lepotu praznog prostora - utkanu u čvrstinu upečatljive SUV arhitekture sa napred uzdužno postavljenim motorom i pogonom na zadnje točkove.

Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV  Napravljena u Japanu

Prepoznatljivo Mazdin i sa dubokim korenima u japanskom nasleđu, elegantan dizajn enterijera vrhunskog kvaliteta dodatno uvodi ideje Kaichoua - elementa koji meša različite materijale i teksture kao što su drvo javora, Nappa koža, jedinstveno obrađena japanska tkanina i hromirani detalji, kao i Musubu – umetnost uvezivanja koja je bila inspiracija za posebno detaljne štepove na instrument tabli.


Obrada ukrasnih obloga od javorovog drveta odražava japansku estetiku Hachoa – asimetričnu ravnotežu ili namernu neujednačenost. Različiti uzorci i pređe tkanina nežno reaguju na promene svetla, a japanska tehnika šivenja nazvana Kakenui stvara "viseće šavove" sa razmacima između rubova tkanina koji otkrivaju uvid u materijal ispod njih.

 


Tehnologije usmerene na čoveka ponovo su osmišljene i dorađene kako bi usavršile Jinba-Ittai iskustvo vožnje i, više nego ikad, zadovoljile individualne potrebe vozača. Revolucionarni Mazdin sistem personalizacije vozača prepoznaće osobe koje se nalaze na vozačevom sedištu i automatski prilagoditi parametre – položaj sedišta, upravljač, retrovizore, Head-up displej, čak i postavke kontrole zvuka i klima-uređaja – kako bi odgovarao njihovoj telesnoj građi, kao i njihovim ličnim preferencijama.

Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV  Napravljena u Japanu

Mazda CX-60 PHEV predvodi uvođenje plug-in hibridnih modela na evropsko tržište sa pogonskim sklopom koji kombinuje Skyactiv-G 2.5, četvorocilindrični benzinac sa direktnim ubrizgavanjem, i velikim električnim motorom snage 100 kW, zajedno sa potpuno novim automatskim menjačem sa osam stepeni prenosa, kao i bateriju velikog kapaciteta od 17,8 kWh napona 355 V.


Ova kombinacija motora sa unutrašnjim sagorevanjem i elektromotora daje ukupnu snagu sistema od 327 KS/241 kW i veliki obrtni moment od 500 Nm, što ga čini najsnažnijim automobilom koji je Mazda ikada proizvela. Mazda CX-60 PHEV pruža vrlo impresivne performanse, ubrzavajući od 0-100 km/h za samo 5,8 sekundi.


Sa druge strane, nova Mazda PHEV pokazuje izvanredne ekološke karakteristike. WLTP kombinovana potrošnja goriva je samo 1,5 l/100 km, a WLTP kombinovana emisija CO2 samo 33 g/km. Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV omogućava 63 km vožnje na isključivo električni pogon sa brzinom do 100 km/h.


Prilagodljiva Skyactiv arhitektura za više rešenja (Multi-Solution Scalable Architecture) nove Mazde CX-60 ima brojna poboljšanja koja nude odličnu voznu dinamiku. Usvajajući Mazdin pristup usmeren na čoveka, to uključuje krutost karoserije koja osigurava da vozači mogu da osete reakciju vozila bez zadrške, sedišta koja svakom putniku olakšavaju održavanje ravnoteže dok se automobil kreće, vešanje koji stabilizuje položaj vozila tokom vožnje i Mazdin jedinstveni sistem kontrole položaja vozila - Kinematska kontrola položaja (KPC).

Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV  Napravljena u Japanu

Pozicioniranje visokonaponske baterije između prednje i zadnje osovine i što je moguće niže unutar karoserije daje novoj Mazdi CX-60 PHEV posebno nisko težište. To, u kombinaciji sa stalnim pogonom na sva četiri točka, koji uključuje prenos obrtnog momenta između osovina pomoću vratila, daje automobilu vrhunske karakteristike upravljivosti u rangu sa najboljima u premium segmentu.


Potpuno nova Mazda CX-60 PHEV sadrži sveobuhvatan raspon naprednih i-Activsense sigurnosnih tehnologija koje podržavaju vozača, isporučujući vodeće aktivne sigurnosti u klasi i ciljajući na Euro NCAP ocenu sigurnosti od 5 zvezdica.


Mazda CX-60 je opremljena sa nekoliko novih aktivnih sigurnosnih sistema: pogled kroz vozilo (See-Through View) - monitor sa pogledom od 360° nove generacije koji poboljšava vidljivost pri vožnji pri malim brzinama; Pomoć pri skretanju u raskrsnicama; SBS-R sa detekcijom pešaka; Zadržavanje u kolovoznoj traci za hitne slučajeve; i-Adaptivni tempomat (i-ACC); i BSM Upozorenje pri izlaženju iz vozila.


Predstavljanjem CX-60 PHEV, Mazda čini važan korak prema svojoj ambiciji da bude potpuno ugljenično neutralna do 2050. U narednim godinama Mazda će nastaviti da razvija elektrifikaciju u širokom rasponu novih proizvoda. Mazda MX-30 REV kombinovaće potpuno električni pogon sa generatorom pogonjenim rotacionim motorom kako bi ponudio neograničen domet. A 2023. kompanija će predstaviti novi model veći od CX-60 sa tri reda sedišta.


Sve u svemu, Mazda u sledeće tri godine predstavlja pet novih elektrifikovanih modela koji se baziraju na platformi za više rešenja. Nakon 2025. kompanija će lansirati svoju potpuno novu Skyactiv EV Scalable Architecture - jedinstvenu tehnologiju koja će omogućiti Mazdi da efikasno proizvodi električne automobile svih veličina koristeći jednu zajedničku platformu.


PR

Geely brand launch event (FOTO)

Geely brand launch event (FOTO)

Geely je 4. oktobra održao ekskluzivni brand launch događaj koji je bio posvećen dolasku brenda Geely u Srbiju, koji se održao na premijum lokaciji u prostorijama Dream Event centra...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje