AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Porsche Taycan Sport Turismo: praktičan i svestran automobil sa izuzetnom voznom dinamikom

Novi Porsche Taycan Sport Turismo: praktičan i svestran automobil sa izuzetnom voznom dinamikom

Taycan Sport Turismo je najnovija varijanta karoserije inovativnog električnog sportskog automobila marke Porsche. Porodica modela se sada može pohvaliti i trećim članom, pored sportske limuzine i modela Cross Turismo...

Nova verzija je namenjena ljudima koji žele da kombinuju  svakodnevnu upotrebljivost modela Cross Turismo sa voznom dinamikom Taycan sportske limuzine. Kao prvi član Taycan Sport Turismo porodice, GTS će biti lansiran krajem Februara 2022, a novi modeli će biti predstavljeni samo tri nedelje kasnije, sredinom marta.  Panoramski krov sa funkcijom Sunshine Control  je dostupan kao novi opcional za Taycan Sport Turismo. Posebna karakteristika ove stavke je elektro-podesiva zaštita od sunca. 

Novi Porsche Taycan Sport Turismo: praktičan i svestran automobil sa izuzetnom voznom dinamikom

Od proleća će na raspolaganju biti ukupno pet modela:


• Taycan Sport Turismo sa 240 kW (326 PS) i zadnjim pogonom, opciono dostupan sa Performance Battery Plus i 280 kW (380 PS), od 86,495 EUR
• Taycan 4S Sport Turismo sa 320 kW (435 PS) i pogonom na sva četiri točka, opciono dostupan sa Performance Battery Plus i 360 kW (490 PS), od 107,439 EUR1
• Taycan GTS Sport Turismo sa 380 kW (517 PS) i pogonom na sva četiri točka,
od 132,786 EUR1
• Taycan Turbo Sport Turismo sa 460 kW (625 PS) i pogonom na sva četiri točka, od 153,968 EUR1 i
• Taycan Turbo S Sport Turismo sa 460 kW (625 PS) i pogonom na sva četiri točka,
od 187,288 EUR1


"Uvođenje modela Sport Turismo kao treće varijante karoserije dodaje atletski praktičan i svestran model postojećoj paleti električnih sportskih automobila,“ kaže Kevin Giek, potpredsednik linije modela Taycan. „ Siguran sam da će nova varijanta nastaviti Taycan priču o uspehu. Balans i raznolikost između pet modela Sport Turismo je nešto što smatram posebno privlačnim: asortiman sadrži sve, od neverovatno agilnog automobila sa zadnjim pogonom do izuzetno moćnog Turbo S modela."

Novi Porsche Taycan Sport Turismo: praktičan i svestran automobil sa izuzetnom voznom dinamikom

Iz potpunog mirovanja Taycan Turbo S Sport Turismo ubrzava do 100 km/h za samo 2,8 sekunde a njegova maksimalna brzina 260 km/h. Model sa najvećim dometom (498 kilometara po WLTP-u) je Taycan 4S Sport Turismo. Kao deo najnovije Taycan generacije, Sport Turismo modeli sa pogonom na sva četiri točka imaju posebno efikasnu voznu strategiju. Termalni menadžment i funkcije punjenja su takođe unapređeni.


Obe baterije se mogu napuniti od 5% do 80% za 22 minuta i 30 sekundi. To takođe znači da je dovoljno samo pet minuta punjenja kako bi se obezbedilo dodatnih 100km dometa.


Funkcionalni dizajn sa puno praktičnih detalja


Taycan Sport Turismo deli sportsku siluetu i funkcionalni dizajn sa modelom Taycan Cross Turismo. Za razliku od svog brata blizanca Taycan Sport Turismo nema off road elemente dizajna, a i dostupan je sa pogonom na zadnje točkove.


Prostor za glavu je za više od 45 milimetara veći nego kod Taycan sportske limuzine. Dodatnih 9mm visine je dostupno iznad vozačkog sedišta. Velika peta vrata omogućavaju znatno lakši pristup prtljažnom prostoru. Otvaranje je znatno veće 801mm i više 543mm u odnosu na limuzinu (434mm odnosno 330mm).


Kapacitet prtljažnog prostora zavisi od dodatne opreme. U kombinaciji sa Sound Package Plus, prtljažni prostor može da primi do 446 litara (limuzina: 407 l). Sa BOSE® Surround Sound System-om (standardna oprema za Taycan Turbo Sport Turismo), kapacitet prtljažnika iznosi 405 litara. Preklapanjem naslona zadnjih sedišta (60:40), zapremina prtljažnika se može povećati na 1212 odnosno 1171litar. Ovde se ne uzima u obzir zapremina prednjeg prtljažnika od 84 l.

Novi Porsche Taycan Sport Turismo: praktičan i svestran automobil sa izuzetnom voznom dinamikom

Panoramski krov sa funkcijom Sunshine Control: proziran ili mat na dodir prsta
Novi panoramski krov sa funkcijom Sunshine Control ima sposobnost elektro-podesive zaštite od sunca. Velika staklena površina je podeljena na devet segmenata, koji se mogu posebno kontrolisati. Ovo znači da se odgovarajući segmenti kao i krov u celini mogu učiniti potpuno providnim kao i potpuno neprozirnim. U slučaju izbora potpuno neprozirnog moda, unutrašnji prostor vozila i dalje ostaje preplavljen svetlom.


Pored ovih Clear i Matt podešavanja, Semi ili Bold takođe postoje kao izbor. U pitanju su unapred definisani modaliteti sa uskim ili širokim segmentima. Postoji, čak i dinamička Roller Blind opcija, koja aktivira sekvencu prebacivanja u individualnim segmentima kada vozač pređe prstom preko prikaza krova na displeju.

Novi Porsche Taycan Sport Turismo: praktičan i svestran automobil sa izuzetnom voznom dinamikom

Remote Park Assist i Android Auto integracija


Taycan Sport Turismo je takođe na najvišem tehnološkom nivou kada su u pitanju komfor, funkcije bezbednosti i infotainment. Sa opcionalom Remote Park Assist, vozač može daljinski da kontroliše ulazak i izlazak sa parking mesta bez potrebe da sedi za volanom. Automatsko upravljanje je moguće za paralelna i uzdužna parking mesta kao i za garaže. Sistem automatski detektuje prostor i meri ga uz pomoć ultrazvučnih senzora i kamere.


Pored Apple Car Play sistema, Android Auto je takođe integrisan u Porsche Communication Management (PCM) sistem. Kao i iPhone, sada su podržani i svi pametni telefoni koji koriste Google operativni sistem – Android.


Pored ovoga, Voice Pilot glasovni asistent je unapređen u razumevanju instrukcija normalnim govorom. Sistem za navigaciju brže kalkuliše rute, primarno koristeći online pretragu za pronalaženje tačaka interesovanja (POI) i jasnije prikazuje informacije. Planer punjenja je takođe dodatno poboljšan, bolji je u planiranju na stanicama za brzo punjenje i izbegava kratka zaustavljanja zbog punjenja. Pored ovoga, stanice za punjenje se sada mogu klasifikovati prema nivou kapaciteta.


PR

Motrio predstavlja novu ponudu guma

Motrio predstavlja novu ponudu guma

Motrio, postprodajna marka koju je Renault Grupa osnovala 1998., nudi sveobuhvatnu ponudu rezervnih delova koji su u pogledu sigurnosti i funkcionalnosti identični originalnim delovima. Marka je ovog meseca predstavila i novu generaciju guma koje stvaraju dodatnu vrednost za najširi krug kupaca...

Najviša ocena za bezbednost novog Lexusa NX

Najviša ocena za bezbednost novog Lexusa NX

Značajan paket naprednih sistema za bezbednost i pomoć vozaču, koji je primenjen na potpuno novom modelu Lexus NX, omogućio je ovom luksuznom SUV modelu srednje veličine da dobije maksimalnih pet zvezdica koje dodeljuje Euro NCAP, nezavisna evropska grupa za testiranje bezbednosti vozila...

Dacis u saradnji sa UTMB World Series

Dacis u saradnji sa UTMB World Series

U automobiliskom svetu je Dacia na glasu kao marka koja utire nove puteve: bukvalno i u prenesenom smislu. Pragmatičan pristup kao i moderan, jednostavan i robustan dizajn, Daciji su omogućili da se fokusira na ono što je kupcima zaista bitno: pristupačne cene i uživanje u životu...

Euro Sumar - Suzuki Vitara odmah po uplati

Euro Sumar - Suzuki Vitara odmah po uplati

Jedan od retkih automobila na domaćem tržištu koji se može preuzeti odmah po okončanju finansijskih formalnosti. Informacija koja se, poslednjih meseci, zaista retko čuje na ovim prostorima - „plati i vozi automobil“, stiže iz Euro Sumara, ovlašćenog uvoznika i servisera Suzuki automobila i motocikala...

Hyundai Ioniq 6 (2023)
Slika nedelje