AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mercedes-Benz Citan: Kangoo na nemački način

Mercedes-Benz Citan: Kangoo na nemački način

Mercedes-Benz otkriva prvi rezultat saradnje sa kompanijom Renault. U Amsterdamu je otkriven izgled novog najmanjeg dostavnog Mercedes-Benz automobil, a promocija za široku javnost je planirana za septembarski IAA u Hannoveru...

Mercedes-Benz Citan: Kangoo na nemački način

Nemačka kompanija je objavila prve tri skice modela Citan, početkom februara meseca (o čemu smo pisali OVDE), i već tada je najavljeno da će to biti model razvijen na osnovi Renaulta Kangoo. Otkrivanje serijskog Citana potvrđuje ove informacije. Ovo je prvi model razvijen u saradnji Mercedesa i alijanse Renault-Nissan.

Od svog starijeg "rođaka" iz Francuske, Citan se razlikuje, pre svega po dizajnu prednjeg dela automobila, sa tipičnom maskom hladnjaka i svetlosnim grupama. Od "A-stuba" do zadnjeg dela automobila, Citan se od modela Kangoo razlikuje samo u detaljima. Izgled zadnjih partija karakterističan je po novoj grafici svetala. Kao i Kangoo, novi dostavni Mercedes će biti dostupan u nekoliko karoserijskih verzija. Kupci će moći da biraju klasičnu dostavnu (teretnu) verziju, putničku verziju, koja može da preveze pet putnika i teret ili "čistu" putničku verziju.

Mercedes-Benz Citan: Kangoo na nemački način

Dostavna verzija će biti dostupna u tri dužine karoserije. Najkraća ima dužinu od 3,94 m, srednja 4,32 m, a najduža verzija meri 4,71 metra.

"Porodičnu" vezu sa Renaultom otkriva i enterijer Citana. Instrument tabla je nova, ali detalji na vratim i izgled ručne kočnice su preuzeti od modela Kangoo. Paletu pogonskih agregata čine tri turbodizel motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindar, snage od 55 kW (75 KS) do 81 kW (110 KS) i turbo benzinski motor snage 84 kW (114 KS). U zavisnosti od motora, Citan može biti opremljen petostepenim ili šestostepenim manuelnim menjačem, preko kojeg se snaga šalje na prednje točkove.

Mercedes-Benz Citan: Kangoo na nemački način

Za štedljivu vožnju je zaduđen paket BlueEFFICIENCY, koji je standardan za Citan sa benzinskim motorom, a po želji se može dobiti i kod dizel verzija. U pomenuti program spadaju sistem Start/Stop, pneumatici sa niskim otporom kotrljanja i sistem "recirkulacije" kinetičke enertije za alternator prilikom kočenja. Deo standardne opreme čine adaprivni ESP, ABS, VDC, TSC i ASR. Prodaja modela Citan, na evropskom tržištu će početi u jesen tekuće godine, a proizvodnja ovog zanimljivog automobila će se realizovati u francuskom mestu Maubeuge, odakle nam dolazi i Renault Kangoo.

Mercedes-Benz Citan: Kangoo na nemački način

Plan Mercedesa je da sa modelom Citan osvoji udeo od 5% na evropskom tržištu kompaktnih dostavnih i multifunkcionalnih vozila.

Automagazin.rs

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1594
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje