AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kineski BYD prestigao Teslu u četvrtom kvartalu 2023. godine

Kineski BYD prestigao Teslu u četvrtom kvartalu 2023. godine

U četvrtom kvartalu 2023. godine kineska kompanija iz Shenzena je prodala 526.000 električnih automobila, dok je najveći svetski proizvođač elektromobila Tesla uspeo da proda 485.000 automobila...

Brojke nam pokazuju velike promene na vrhu i sve veći kineski uticaj kineske automobilske industrije. U periodu između januara i novembra 2023. godine Kina je izvezla više od 4,4 miliona automobila i tako prestigla Japan na poziciji najvećeg izvoznika automobila na svetu.


Iza uspeha kineskih automobilskih kompanija stoje velike subvencije države i dobra dostupnost sirovina, koji proizvod čine cenovno konkurentnijim. Kineski koncern BYD planira agresivnu ekspanziju na evropskom tržištu. U oktobru mesecu prošle godine, BYD je poručio šest velikih transportnih brodova, svaki kapaciteta od 7.700 automobila, za koje će platiti oko 700 miliona evra. Pored toga, BYD planira izgradnju fabrike u Evropi. Kako prenosi Reuters, posle pregovora sa predstavnicima Nemačke i Francuske, BYD je doneo odluku da izgradi fabriku u Mađarskoj, u Segedinu. Plan je proizvodnja električnih automobila i plug-in hibridnih modela sa godišnjim kapacitetom od 200.000 jedinica, uz mogućnost proširenja. Plan koncerna BYD je da dostigne 10 % udela na tržištu električnih automobila u Nemačkoj i 5 % udela na evropskom tržištu elektromobila u srednjem roku.


Automagazin.rs

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje