AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Sedamdeset pet godina Porsche sportskih automobila: Porsche slavi priču o uspehu

Sedamdeset pet godina Porsche sportskih automobila: Porsche slavi priču o uspehu

Feri Porše je 1948. godine ostvario svoj san o sportskom automobilu: sa svojim timom proizveo je prvi Porsche 356 Roadster...

Time je označio rođenje legendarnog brenda i postavio temelj legendarne priče sa oznakom Porsche. Proizvođač sportskih automobila će tokom 2023. raznim globalnim aktivnostima obeležiti 75. godišnjicu i Porsche Vision 357.


„Porsche već 75 godina predstavlja pionirski duh, strast i snove. Proslavićemo zajedno sa ljudima koji su inspirisani snovima“, kaže Oliver Blume, predsednik Izvršnog odbora Porsche AG. Proslava počinje specijalnom izložbom „Inspired by Dreams (Vođeni snovima) 75 godina Porsche sportskih automobila“, koji će biti otvoren 27. januara u okviru manifestacije „DRIVE. Volkswagen Group Forum“ u Berlinu i trajaće do 10. septembra 2023. Posetioci će imati priliku da se prepuste vizijama i svim poduhvatima Porscheove priče o uspehu, i uz upotrebu digitalnog modula da naprave zapis o sopstvenim snovima i vrednostima.

Sedamdeset pet godina Porsche sportskih automobila: Porsche slavi priču o uspehu

„Driven by Dreams“ predstavlja definiciju i suštinu brenda. Dodatno, slogan odražava pristup sa kojim ljudi koji stoje iza Porschea rade svaki dan da bi ispunili snove kupaca širom sveta. „Ponosni smo na naše nasleđe. To je temelj za uspešnu budućnost. Povezujemo naše nasleđe sa inovacijama i napretkom – i neprestano dodajemo posebne nove trenutke jedinstvenoj Porsche priči“, objašnjava Blume.
Osvrt na konceptualno putovanje u budućnost


Porsche Vision 357 – kao omaž seriji 356 – predstavlja odličan primer i može se videti po prvi put u Berlinu. Sa njim, Stile Porsche tim donosi monolitni dizajn u sadašnjost i pokazuje moguće implementacije buduće filozofije dizajna: upečatljiv primer je dosledno poboljšanje svetlosnog potpisa, istovremeno progresivnog i vizionarskog u svom načinu na koji ukazuje na budućnost. Osnovni koncept odražava međusobnu povezanost tradicije i inovacije: kako bi danas izgledao san Ferija Poršea o sportskom automobilu?

“Porsche Vision 357, predstavlja veoma poseban rođendanski poklon. Njime se naglašava važnost DNK našeg dizajna zasnovanog na 356", kaže Mihael Mauer, potpredsednik Style Porsche. "Studija je pokušaj da se na koherentan način kombinuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Proporcije podsećaju na istorijski model, dok detalji vizuelizuju pogled u budućnost.” Napravljen na platformi 718 Cayman GT4 RS sa 368 kW (500 KS), Porsche Vision 357 predstavlja sportski automobil izvanrednih performansi.


Od samog početka Porsche legende, dizajn predstavlja elementarnu komponentu. Vizionarske studije i konceptni automobili čine osnovu za nastanak jedinstvenog, inovativnog dizajna. „Kreativno razmišljanje o budućnosti jedna je od ključnih odgovornosti Style Porsche-a. Konceptne studije su skup ideja kojim se hrani dizajn sutrašnjice“, kaže Mauer. „Mi smo stalno na konceptualnom putovanju u budućnost mobilnosti. I svaki put, istorija brenda služi kao izvor inspiracije. Osvrtanje na našu tradiciju sa budućim konceptnim automobilom nije tako paradoksalno kao što se čini. Kreativna sloboda takođe je važna: ovde mogu nastati vredne ideje, one koje nam pomažu da zamislimo našu doslednu filozofiju dizajna u novim inovativnim pravcima.

Sedamdeset pet godina Porsche sportskih automobila: Porsche slavi priču o uspehu

Mnoštvo događaja na dodatnim lokacijama


Porsche sa svojom proslavom godišnjice nastavlja u Retro Classics-u kod Štutgarta. Vodeći sajam za ljubitelje klasične automobilske kulture održava se od 23. do 26. februara. Porsche muzej u Štutgart-Cufenhauzenu 9. juna će otvoriti veoma posebnu izložbu sa mnoštvom detalja. Porsche Nemačka će 10. i 11. juna obeležiti godišnjicu tokom „Festivala snova“ (Festival of Dreams) na Hokenhajmringu. U tamošnjem Porsche Experience centru, proizvođač sportskih automobila izložiće istoriju, sadašnjost i budućnost brenda. Biće tu izloženih modela, „Dream talks“ interakcije, nastupa uživo, raznih tematskih iskustava i mnogo drugih zanimljivosti i fascinantnih dešavanja za ljubitelje Porschea, članove Porsche kluba, automobilske zajednice, fanove i kupce svih uzrasta. Mlađi posetioci mogu uživati u zoni „Kids World“. „Festival snova“ takođe nudi opcije za noćenje, sa posebno određenom zonom za parking. Automobilski sport odigraće glavnu ulogu: pored direktnog prenosa trke 24 sata Le Mana, biće prikazani i Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux i ADAC GT Masters.


Prezentacije i izložbe iz celog sveta


Priča o uspehu „75 godina Porše sportskih automobila“ biće obeležena i u muzeju automobila Petersen u Los Anđelesu, zatim na bukvalno najvišoj izložbi automobila na svetu na Grosglokneru i Švajcarskom muzeju saobraćaja u Lucernu. Štaviše, izložbeni materijali iz „Driven by Dreams“ biće dostupni na više od 60 destinacija u Evropi i SAD u „Heritage Truck“ kamionu posebno dizajniranom za proslavu godišnjice. Završetak globalnih aktivnosti predviđen je za festival automobila „Rennsport Reunion“ koji će biti održan u Kaliforniji od 28. septembra do 1. oktobra.

 

Šezdeset godina serije 911 i 100 godina Le Mana


Ne zaboravljamo još dve velike godišnjice koje treba proslaviti u godini jubileja „75 godina Porsche sportskih automobila“: to su 60 godina serije 911 i 100 godina trke na Le Manu. Od dana kada se predstavio na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u septembru 1963. godine, 911 je očarao, a svojim kultnim dizajnom i nenadmašnim iskustvom u vožnji, urezao u kolektivno sećanje ljubitelja sportskih automobila širom sveta. Organizatori najpoznatije trke izdržljivosti na svetu takođe imaju razloga za slavlje: 10. i 11. juna obeležiće stogodišnjicu trke 24 sata Le Mana na Sartu. Svaki proizvođač sportskih automobila sanja o pobedi na stazi Circuit des 24 Heures du Mans, a Porsche ima posebno blisku vezu sa francuskim klasikom izdržljivosti: najuspešniji je proizvođač na Le Manu, i jedini učesnik koji se svaki put pojavljuje na 24 Sata Le Mana od 1951. godine. Za to vreme kompanija je ostvarila pobede u 110 klasa i 19 ukupnih pobeda.


PR

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Škoda Auto otkriva četvrtu generaciju modela Superb, s kratkim klipom koji nudi uvid u istaknute detalje spoljašnjosti i unutrašnjosti. Svetska premijera zakazana je za 2. novembar u 19 časova i biće emitovana uživo na Škoda Storyboard-u i Škoda YouTube, X i LinkedIn kanalima...

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Stigla je nova Opel Corsa – modernija, digitalnija i raznovrsnija nego ikada. Bestseler koji je nedavno proslavio svoju svetsku premijeru na IAA Mobility 2023. u Minhenu, impresionira svojim novim stilom...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje