AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Hankook Tire objavljuje finansijske rezultate za 2021. godinu

Hankook Tire objavljuje finansijske rezultate za 2021. godinu

Proizvođač pneumatika Hankook Tire & Technology objavio je svoje finansijske rezultate za 2021. sa konsolidovanom globalnom prodajom od 7,142 biliona KRW (EUR ~ 5,279 miliona) i operativnom dobiti od 641 milijardu KRW (EUR ~ 474 miliona)...

Nakon što je zabeležio solidnu prodaju u glavnim regionima tokom prve polovine 2021.Hankook Tire je bio u mogućnosti da nastavi svoj stabilan rast, što je rezultiralo povećanjem prodaje od 10,7 posto i povećanjem operativne dobiti od 2,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. U drugoj polovini godine je zamah usporio i dok se globalna ekonomija kolektivno bavila pitanjima kao što su prekid globalnog lanca snabdevanja, nedostatak poluprovodnika i rastući troškovi sirovina, Hankook je pokazao fleksibilnost uz obećavajuće poslovne performanse. Ključni faktori, koji su tome doprineli, su kontinuirano povećanje prodaje zamenskih pneumatika, efikasna regionalna strategija cena i snažna prodaja pneumatika velikog prečnika. Prodaja pneumatika velikog prečnika, 18 inča ili više, porasla je za 3,1 procentni poen (pp) u odnosu na prethodnu godinu, što čini 37,7 posto ukupne prodaje pneumatika za putnička vozila.


Četvrti kvartal je bio poseban kamen spoticanja za Hankook Tire. Kompanija je zabeležila pad prihoda od prodaje na 1,889 biliona KRW (EUR ~ 1,397 miliona), dok je operativna dobit pala 61,3 posto u odnosu na isti period prethodne godine i 51,3 posto KnK na 87,9 milijardi KRW. Ovo smanjenje je u velikoj meri uzrokovano porastom operativnih troškova i smanjenim prodajnim mogućnostima uzrokovanim štrajkovima radnika u Hankookovim fabrikama Daejeon i Geumsan u Koreji.


Međutim, prodaja pneumatika velikog prečnika ponovo je postala pokretačka snaga rasta. Njihova prodaja je porasla za 1,5 pp u odnosu na isti period prethodne godine i činila 38,9 posto ukupne prodaje pneumatika za putnička vozila u četvrtom kvartalu. Konkretno, prodaja pneumatika velikog prečnika u Kini iznosila je 46,4 posto ukupne prodaje, što je povećanje od 6,7 pp u odnosu na isti period prethodne godine. Ostala tržišta su takođe zabeležila snažne performanse u prodaji pneumatika velikog prečnika, sa povećanjem od 2pp u Evropi i 2,9pp u Koreji.


0U međuvremenu, Hankook Tire je nastavio da stiče izvanredno priznanje za svoj kvalitet proizvoda, kao i za svoje održive prakse. Prošle godine Hankook je dobio najbolje ocene na nekoliko testova pneumatika, koje su sproveli vodeći automobilski časopisi iz Nemačke i Velike Britanije. Auto Bild, najprestižniji evropski časopis o automobilizmu, dodelio je kompaniji Hankook Tire priznanje „Proizvođač pneumatika godine“ u kategoriji pneumatici za sve vremenske uslove. Osim toga, Hankook je šestu godinu zaredom uvršten u Dow Jones Sustainability Indices World, koji identifikuje globalne lidere održivosti.


Nadalje, Hankook je ojačao svoj položaj u sektoru premijum prve ugradnje (OE) i sektoru pneumatika za električna vozila (EV) 2021. godine, s tim što je kompanija počela da oprema Porsche Panamera, BMW X3M i X4M, dok svoje EV gume ugrađuje na Audi e- tron GT i Volkswagen ID.4.


Hankook planira dodatno povećanje vrednosti svog brenda 2022. godine. Cilj kompanije je da ove godine ostvari dvocifreni rast i da poveća udeo prodaje pneumatika velikog prečnika na 42 posto od ukupne prodaje pneumatika za putnička vozila. Hankook će intenzivirati napore na jačanju svog poslovanja na glavnim tržištima, na širenju OE partnerstava sa svetskim proizvođačima premijum automobila i sticanju vođstva u sektoru pneumatika za električna vozila. Hankook će od četvrtog kvartala ove godine biti dobavljač pneumatika i tehnološki partner za ABB FIA Svetsko prvenstvo Formule E.


PR

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Škoda Auto otkriva četvrtu generaciju modela Superb, s kratkim klipom koji nudi uvid u istaknute detalje spoljašnjosti i unutrašnjosti. Svetska premijera zakazana je za 2. novembar u 19 časova i biće emitovana uživo na Škoda Storyboard-u i Škoda YouTube, X i LinkedIn kanalima...

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Stigla je nova Opel Corsa – modernija, digitalnija i raznovrsnija nego ikada. Bestseler koji je nedavno proslavio svoju svetsku premijeru na IAA Mobility 2023. u Minhenu, impresionira svojim novim stilom...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje