AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia će graditi novu fabriku za izradu sistema gorivih ćelija

Kia će graditi novu fabriku za izradu sistema gorivih ćelija

Iz Kije, koja je deo automobilske grupacije Hyundai Motor Group (u nastavku Grupacija), nedavno su javili da su u kineskom gradu Guangdžou položili kamen temeljac za fabriku HTWO, koja je njihova prva fabrika izvan Južne Koreje, namenjena izradi sistema gorivih ćelija...

Investicija Grupacije za vodeću ulogu na području industrije vodonika


Investicija svrstava Grupaciju među globalne lidere na području vodonika, pogotovo je dobrodošla u Kini, gde se vrlo brzo razvija industrija vodonika. Predsednik Kia Corporation Euisun Chung rekao je: "Grupacija će aktivno razvijati inovacije na području ekološki prihvatljivije mobilnosti, pre svega zahvaljujući svojim strateškim partnerstvima, vrhunskoj tehnologiji, svojim mogućnostima na području vodonika kao i sa njima povezanim znanjem."


Fabrika u Guangdžou-u namenjena je razvoju tehnologije vodonika


Grupacija je privržena izgradnji proizvodnog i prodajnog čvorišta 'HTWO Guangzhou,' čije ime je u skladu sa podbrendom sistema gorivih ćelija. HTWO je izvedenica iz 'H2', molekule vodonika, i ujedno predstavlja engleske reči 'Hydrogen' (vodonik) i 'Humanity' (čovečanstvo), glavne stubove poslovanja Grupacije na području gorivih ćelija.


Završetak izgradnje HTWO Guangzhou u drugoj polovini 2022. godine


HTWO Guangzhou će graditi u distriktu Guangdžou, delu kineske provincije Guangdong. Na području velikom čak 20,7 hektara će u drugoj polovini 2022. godine završiti izgradnju fabrike, pored koje će biti i centar za inovacije.


HTWO Guangzhou će godišnje proizvoditi 6.500 sistema gorivih ćelija, uz postepeno povećanje kapaciteta u skladu sa tražnjom na kineskom tržištu


Planirana je godišnja proizvodnja 6.500 jedinica, dok je cilj postepeno povećanje proizvodnih kapaciteta u skladu sa tražnjom na kineskom tržištu i s obzirom na tamošnja vladina usmerenja.


Grupacija namerava postati vodeća u postizanju ugljenične neutralnosti zahvaljujući povećanju proizvodnje vrhunskih sistema vodonikovih gorivih ćelija koji će služiti kao izvor energije u različitim industrijama.


Izgradnja održivog vodonikovog društva


2018. godine Grupacija je najavila da će do 2030. godine povećati svoje ukupne godišnje proizvodne kapacitete na 700.000 sistema vodonikovih gorivih ćelija, što je deo srednjoročnog i dugoročnog plana za vodonikovu tehnologiju 'Fuel Cell Vision 2030'.


Pomoću strateških partnerstava sa kompanijama sa područja vodonika, energije i logistike Grupacija namerava proširiti svoje poslovanje na području gorivih ćelija, sa naglaskom na razvoju društva zasnovanog na vodoniku i izgradnji temelja podbrenda HTWO, gde će se fokusirati na glavna tržišta — Južnu Koreju, Evropu, Kinu i SAD.


Kia već od 1997. godine razvija vozila na gorive ćelije


Kijin razvoj vozila na gorive ćelije, za koje je izvršni direktor Kijine evropske centrale Emilio Erera rekao da su »sledeća velika stvar«, traje od 1997. godine. 2004. predstavljen je Sportage FCEV, a 2008. godine veliki sportski terenac Borrego FCEV.


Prvo komercijalno predstavljanje modela Kia Sportage FCEV i Sorento FCEV predviđeno je već 2022. godine.


PR

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Nova Škoda Superb (2024) - premijera

Škoda Auto otkriva četvrtu generaciju modela Superb, s kratkim klipom koji nudi uvid u istaknute detalje spoljašnjosti i unutrašnjosti. Svetska premijera zakazana je za 2. novembar u 19 časova i biće emitovana uživo na Škoda Storyboard-u i Škoda YouTube, X i LinkedIn kanalima...

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Nova Opel Corsa je stigla u Srbiju

Stigla je nova Opel Corsa – modernija, digitalnija i raznovrsnija nego ikada. Bestseler koji je nedavno proslavio svoju svetsku premijeru na IAA Mobility 2023. u Minhenu, impresionira svojim novim stilom...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje