AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Kompanija Mercedes-Benz, započela je upoznavanje javnosti sa novom generacijom modela B klasa. Nadavno smo objavili zvanične fotografije enterijera i informacije o tehnici nove generacije modela Mercedes-Benz B klasa. Spoljašnji izgled, do danas je bio tajna. Pred nama je prva zvanična fotografija eksterijera nove generacije uspešnog Mercedes-Benz automobila...

U Mercedesu je postalo standard, da svaki novi model ili facelift, donosi značajne tehničke inovacije, a s obzirom da nemačka kompanija slavi 125 godina postojanja, zamena starih tehničkih rešenja novim, postaje sve brža. Tehnički aspekt uključuje potpuno nove motore i nove bezbednosne sisteme. Novi MPV klase B, biće nosilac novih tehničkih rešenja. Iako konačan izgled nove generacije modela B klasa, još uvek nije obelodanjen, Mercedes je odlučio da nas, dva meseca pre premijere u Frankfurtu, upozna sa tehnikom novog automobila.

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Novi Mercedes-Benz B klasa, zadržao je kompaktne dimenzije svog prethodnika. Dužina automobila je povećana za 8 centimetara, na 4.359 mm, širina iznosi 1.786 mm i odgovara prethodnoj generaciji, a visina je, zahvaljujući napuštanju koncepta "sendvič konstrukcije", smanjena za 4 centimetra, i iznosi 1.577 mm. Na fotografiji, možemo primetiti i neobično dugačko međuosovinsko rastojanje, a zahvaljujući redizajniranoj aerodinamici, nova B klase se može pohvaliti odličnim rezultatom aerodinamičkog otpora vazduha, od samo 0,26.

Benzinski motor - M270 - 1,6 litra (1.595 cm³)

Benzinski 4-cilindarski motori M270 imaju novu konstrukciju. Agregati su opremljeni piezo brizgaljkama, koje obezbeđuju precizno i višestruko ubrizgavanje goriva. Iako su opremljeni turbo sistemom, imaju visok kompresioni odnos (10,3:1). Za smanjenje potrošnje goriva, zadužen je sistem "Start&Stop", kao i potpuno odvojiva pumpa za vodu i regulacija pumpe za ulje. Osnovna verzija B 180, iz zapremine 1,6 litra, razvija 90 kW i 200 Nm. Snažniji B 200, imaće 115 kW i 250 Nm.

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Kod oba motora, maksimalna snaga se postiže pri 5.000 o/min, a maksialni obrtni moment je dostupan u rasponu obrtaja od 1.250 do 4.000 o/min. Prečnik klipa u motoru 1,6 iznosi 82 mm, a hod klipa je 73,7 mm. Zahvaljujući tankim zidovima cilindara i redizajniranoj radilici, motor teži samo 137 kilograma. Motori M270 su dizajnirani za poprečnu ili uzdužnu instalaciju, a u novu B klasu, motor će biti postavljen bočno, iznad prednje osovine.

Dizelski motor OM651/D18 – 1,8 litra (1.796 cm³)

Analizom ocena turbodizel motora OM651, pokrenut je razvoj novog turbodizel motora, namenjenog za kompaktnu klasu. Kod D18 iznačava smanjenje zapremine sa 2,1 na 1,8 litara. Agregat je opremljen jednim turbopunjačem sa varijabilnom geometrijom lopatica. U odnosu na veću varijantu motora, promenjena je i lokacija turbopunjača. Motor se može pohvaliti i nekim konstrukcijim specifičnostima, kao što je pogon razvodnog mehanizma, ali i konzervatnim rešenjem bloka motora, koji je izrađen od gvožđa (glava motora je aluminijumska).

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Smanjenje zapremine, realizovano je skraćenjem hoda klipa, sa 99 na 83 milimetra. Kod novog motora, hod klipa je skoro isti kao i prečnik, što rezultira kvadratnom konstrukcijom motora, što je ideal kod novih turbodizel motora. Osnovna varijanta B 180 CDI, razvija 80 kW i 250 Nm, a snažniji B 200 CDI razvija 100 kW i 300 Nm. Manja zapremina i kraći hod klipa, rezultirali su i većim obrtnim momentom u niskim obrtajima rada.

Menjač sa dvostrukim kvačilom

Mercedes-Benz će prvi put u automobil koji se masovno proizvodi, instalirati menjač sa dvostrukim kvačilom. U pitanju je sedmostepeni menjač, sa trodelnom konstrukcijom. To je automatizovan manuelni menjač, podeljen u dva modula, a svaki je za motor spojen pomoću nezavisne lamele. U odnosu na dosadašnje CVT menjače, dvolamelasti menjač je za 9 % efikasniji. Lamele su "mokre" i rade u specijalnom ulju (zapremina uljnog rezervoara je 6 litara). Dužina menjača iznosi 367 mm, a masa menjača je 86 kilograma.

Mercedes-Benz B: Otkriven izgled nove generacije!

Menjač je, kao prvi ove vrste, opremljen sa dve pumpe. Električnim putem, u njima se održava pšritisak i kada je motor ugašen. Vozač će promenu stepena prenosa moći da realizuje i preko polugica iza volana, kao na većim modelima sa trokrakom zvezdom u masci. Alternativa će biti manuelni šestostepeni menjač, koji ima dužinu od 345 mm i masu od 46 kg.

Collision Prevention Assist

Sa novom generacijom modela Mercedes-Benz B klasa, dolazi i novi bezbednosni radarski sistem. Pri brzinama od 30 do 250 km/h, automobil samostalno prepoznaje rizičnu udaljenost od vozila ispred, i upozorava vozača i koči vozilo. Sistem će smanjiti rizik od udesa u tri tipične situacije za 44, odnosno 11 %.

Automagazin.rs

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje