AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Globalno tržište automobila i u ovoj godini očekuje rast

Globalno tržište automobila i u ovoj godini očekuje rast

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi analizu jedne od najuglednijih svetskih finasijskih, konsultantskih i analitičkih korporacija na svetu, američki S&P Global, sa sedištem na Menhetnu (Njujork)...

... koja prognozira nastavak rasta svetskog tržišta automobila (putničkih i lakih komercijalnih vozila) i u ovoj, 2024. godini.


Prema stručnjacima ove korporacije, prodaja automobila u svetu rašće po stopi od 2,8 odsto i dostićiće 88,3 miliona automobila. U prošloj godini, prema podacima S&P Globala u svetu je prodato blizu 86 miliona vozila što je predstavljalo rast od 8,9 odsto u odnosu na 2022. od koje se "računa" početak oporavka ove industrije, koja je pretrpela ozbiljan udarac za vreme globalne pandemije.


Prodaja u Evropi će sa 14, 7 miliona vozila u 2023. premašiti 15,1 milion automobila što bi predstavljalo rast od 2,9 odsto. Kod ove prognoze, treba napomenuti da su ključni parametri bili rizici od recesije na najznačajnijim tržištima EU, kamatne stope, uslovi kreditiranja, snažan zamah tražnje električnih vozila, teškoće oko nabavke energenata ali i predstojeći izbori u EU.
Ključni izazov, smatraju analitičari S&P Globala u Evropi biće sposobnost država da subvencionišu kupovinu električnih vozila.


Prodaja automobila na tržištu SAD bi trebalo da poraste 2,0 odsto na godišnjem nivou i dostigne cifru od 15,9 miliona. U prošloj je prodato 15,5 miliona automobila. Faktori koji će uticati na tržište vozila u SAD su visoke kamatne stope, ne baš povoljni kreditni uslovi, i dalje visoke cene automobila. Kao veoma pozitivan signal se ocenjuju najave da će na tržištu električnih vozila biti ponuđeno oko 100 modela.vozila.


Najveće svetsko tržište, Kina je u 2023. dostiglo brojku od 25, 3 miliona prodatih vozila uz rast od 4,9 odsto. Analitičari za Kinu u 2024. predviđaju rast od 4,2 odsto i prodaju vozila od 26,4 miliona jedinica. Ono što je najinteresantnije je predviđanje da će rast prodaje električnih vozila iznositi čak 44 odsto nadmašivši 2023. kada je taj rast iznosio 36 odsto.


Potražnja za elektrifikovanim vozilima biće sve veća

Elektrifikovana vozila nastaviće da sve više osvajaju tržište. Tako se predviđa da će prodaja čisto električnih, plag- in hibrida i "klasičnih" hibrida dostići 17,5 odsto globalno (godišnji rast od 39,5 odsto).


Najveći tržišni udeo elektrifikovana vozila će imati u Kini, čak 26,8 odsto ( godišnji rast 28 odsto). I u Evropi će vozila koja mogu da za kretanje koriste električnu energiju dobiti sve slađi deo tržišnog kolača - 22 odsto od svih prodatih automobila i lakih komercijalnih vozila. To je rast od čak 41 odsto na godišnjem nivou.


Po ovom parametru rekorder će biti tržište SAD koje će imati godišnji rast prodaje ove vrste vozila od neverovatnih 66,4 odsto što je u ukupnom zbiru 13,2 odsto.


I u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, Indiji, elektrifikovana vozila nezaustavljivo osvajaju tržište. Prognoza kaže da će u 2024. učešće ove vrste vozila u ukupnoj prodaji dostići 4,1 odsto što predstavlja respektabilni godišnji rast od 39 odsto.

 

Izvor: S&P Global Mobility
Foto: Kjpargeter on Freepik

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje