AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Hankook podržava Inicijativu Science Based Targets (Naučno zasnovani ciljevi)

Hankook podržava Inicijativu Science Based Targets (Naučno zasnovani ciljevi)

Proizvođač premijum pneumatika Hankook posvetio se Inicijativi „Naučno zasnovani ciljevi (SBTi)" i predstavio svoje ciljeve za smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte...

SBTi je partnerstvo između CDP (Projekat otkrivanja ugljenika), Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija (UNGC), Instituta za svetske resurse (VRI) i Svetske fondacije za prirodu (WWF). Više od 3.600 globalnih kompanija sarađuje sa SBTi na postavljanju, merenju i izveštavanju o naučno zasnovanim ciljevima smanjenja emisija u skladu sa Pariskim sporazumom, pravno obavezujućim međunarodnim sporazumom o klimatskim promenama.


Hankook se pridružio SBTi inicijativi u martu ove godine kao prva korejska kompanija za proizvodnju pneumatika. U avgustu je kompanija podnela svoje srednjoročne i dugoročne naučno zasnovane ciljeve smanjenja emisija. Potvrđivanje se očekuje početkom 2023. godine. Kompanija planira da skoro prepolovi emisije iz Obima 1 i 2 koje se javljaju tokom faze proizvodnje, smanjujući ih za 46,2% u odnosu na osnovnu liniju iz 2019. do 2030. godine. Pored toga, Hankook se obavezao da će smanjiti emisije Obima 3 u svom lancu vrednosti za 27,5% do 2030. godine, u odnosu na osnovni pravac iz 2019. Ovo uključuje smanjenje svih emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte nastalih pribavljanjem sirovina, distribucijom, investicijama, proizvodnjom i drugim velikim poslovnim aktivnostima.


Apel za preduzeća širom sveta: „Poslovna ambicija za 1,5°C"


Štaviše, Hankook je najavio svoje učešće u kampanji „Business Ambition for 1,5°C" – hitan poziv na akciju kompanijama da postave ciljeve za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5°C i da izbegnu najgore uticaje klimatskih promena težnjom ka net-zero budućnosti. Predvođeni SBTi-om u saradnji sa međunarodnim partnerima, preko 1.300 globalnih kompanija učestvuje u ovoj kampanji.


Hankook je zaštitu klime i održivost učinio jednim od svojih ključnih ciljeva još 2010. godine i od tada konstantno smanjuje emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u procesu proizvodnje pneumatika. Prošlog jula, ESG (Environmental Social Governance) komitet je pokrenut u okviru odbora direktora kako bi se ojačao ESG menadžment kompanije. Komitet je izneo dugoročni cilj kompanije Hankook za smanjenja emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 50 procenata od 2050. do 2030. godine u poređenju sa referentnom 2018. godinom. Takođe je napravljena nova mapa puta za neutralnost ugljenika za 2050. koja uključuje emisije iz Obima 3.


Inicijative za održivost, kompanije Hankook, redovno su priznate od strane renomiranih institucija. U 2021. godini Hankook je osvojio platinastu medalju na EcoVadis proceni društveno odgovornog poslovanja, dodeljenu samo 1% najboljih u svakom industrijskom sektoru. Kompanija je takođe bila na listi Dow Jones Sustainability Indices World šest uzastopnih godina od 2016. do 2021.godine. U 2022. godini, Hankook je dobio zlatnu klasu, najvišu moguću ocenu, u Godišnjaku održivosti 2022 koji je objavio S&P Global, dobivši najvišu ocenu u sektoru autokomponenti.


Posvećenost visokim standardima održivosti: ESG godišnji izveštaj 2021/22 je onlajn. ESG izveštaj kompanije Hankook se objavljuje godišnje od 2010. godine, čime je izdanje za 2021/22. postalo 13. izdanje. Izveštaj pokriva sve aktivnosti i mere održivosti kompanije, kao i njenu srednjoročnu i dugoročnu strategiju u oblastima životne sredine, društvenih poslova i korporativnog upravljanja. Fokus je podjednako na ekološkom lancu vrednosti, održivim proizvodima i odgovornoj posvećenosti.


Uz sve veću posvećenost zaštiti klime, u odeljku sa najvažnijim stavkama, izveštaj detaljno opisuje usmerenost kompanije Hankook ka neutralnosti ugljenika. Dodatno, obelodanjivanja izveštaja su više u skladu sa preporukama Radne grupe za finansijska obelodanjivanja u vezi sa klimom (TCFD) u poređenju sa prethodnom godinom. Ostale inovacije uključuju najavu kompanije Hankook povelje o korporativnom upravljanju u maju, koja će postaviti temelje za transparentno upravljanje ESG-om.


Pregled: U 2009. Hankook Tire je po prvi put osnovao sopstvenu CSR organizaciju. Od tada, kompanija je dosledna u posvećenosti održivosti sa brojnim aktivnostima i bavi se temom mobilnosti u najširem smislu.


Hankook ESG izveštaj 2021/22 dostupan je online i može mu se pristupiti u bilo kom trenutku na www.hankooktire.com.


PR

 Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Škoda Superb (2024) zvanično predstavljena

Četvrta generacija modela Škoda Superb temelji se na prednostima svog prethodnika, nudeći još sofisticiraniji dizajn, više prostora i udobnosti i najsavremeniju tehnologiju. S novom Škoda Superb kupci će ponovo moći da biraju između combi i hatchback verzije...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje