AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan predstavlja EV36Zero, centar za proizvodnju električnih vozila vredan milijardu funti

Nissan predstavlja EV36Zero, centar za proizvodnju električnih vozila vredan milijardu funti

Nissan danas predstavlja Nissan EV36Zero, vodeće postrojenje za električna vozila (EV) vredno milijardu funti čime stvara prvi  ekološki sistem za proizvodnju električnih automobila u svetu...

Usredsređen oko fabrike koja obara rekord u Sunderlandu, VB, Nissan EV36Zero će otelotvoriti težnju kompanije ka ugljeničnoj neutralnosti i uspostaviti novo celokupno rešenje za vožnju s nultom emisijom štetnih gasova.


Ovaj projekat transformacije pokrenut je početnim ulaganjem od milijardu funti od strane Nissana i njegovih partnera Envision AESC, globalnog igrača vodeće svetske tehnologije baterija i gradskog veća Sunderlanda. Obuhvatajući tri međusobno povezane inicijative, Nissan EV36Zero povezuje električna vozila, obnovljive izvore energije i proizvodnju baterija, postavljajući nacrt za budućnost automobilske industrije.


Predsednik i izvršni direktor Nissana, Makoto Uchida rekao je: “Ovaj projekat dolazi kao deo Nissanovih pionirskih napora da dostigne ugljeničnu neutralnost tokom čitavog životnog ciklusa naših proizvoda. Naš sveobuhvatan pristup uključuje ne samo razvoj i proizvodnju električnih vozila, već i upotrebu ugrađenih baterija kao skladišta energije i njihovu ponovnu upotrebu u sekundarne svrhe posle isteka garancije.


“Naša današnja najava proizlazi iz dugih diskusija vođenih u našim timovima i uveliko će ubrzati naše napore u Evropi da dostignemo ugljeničnu neutralnost. Znanje i iskustvo stečeno kroz projekat najavljen danas deliće se globalno, povećavajući Nissanovu globalnu konkurentnost.


“Nissan će nastaviti da koristi svoje snage u elektrifikaciji kako bi postao kompanija koja nastavlja da pruža kvalitet kupcima i doprinosi društvu.”


Premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je: “Nissanova najava da će u Sunderlandu napraviti svoje potpuno električno vozilo nove generacije, uz novu gigafabriku kompanije Envision- AESC, ogromno je poverenje u Veliku Britaniju i naše visoko kvalifikovane radnike na severoistoku.

“Oslanjajući se na preko 30 godina istorije u ovoj oblasti, ovo je ključni trenutak u našoj revoluciji električnih vozila i obezbeđivanju njihove budućnosti u decenijama koje dolaze.


“Nastojanja poput ovog primeri su naše sposobnosti da stvorimo stotine zelenih radnih mesta i podstaknemo britansku industriju, istovremeno omogućavajući ljudima da putuju na pristupačan i održiv način kako bismo eliminisali naš doprinos klimatskim promenama.”


Predstavljajući Nissan EV36Zero u fabrici u Sunderlandu danas, Nissanov operativni direktor, Ashwani Gupta rekao je: “Ovaj dan je prekretnica za Nissan, naše partnere, Veliku Britaniju i automobilsku industriju u celini. Nissan EV36Zero će transformisati ideju o tome šta je moguće za našu industriju i postaviti svima putokaz za budućnost.


“Dosegli smo novu granicu sa Nissanom LEAF, prvim svetskim potpuno električnim vozilom za masovno tržište. Sada, sa našim partnerima, Nissan će biti pionir u sledećoj fazi automobilske industrije kada ubrzavamo prema punoj elektrifikaciji i ugljeničnoj neutralnosti.”


Oslanjajući se na Nissanovih istorijskih 35 godina proizvodne izuzetnosti u Sunderlandu, projekat najavljen danas podrazumeva 6 200 radnih mesta u Nissanu i širom lanca snabdevanja u Velikoj Britaniji, od čega više od 900 novih radnih mesta u Nissanu i 750 u Envision AESC u njegovoj novoj fabrici pametnih, nisko-ugljeničnih baterija. Dugoročno gledano, projekat transformacije modernizuje i proširuje Nissanov kapacitet proizvodnje električnih vozila u Velikoj Britaniji.

Nissan predstavlja EV36Zero, centar za proizvodnju električnih vozila vredan milijardu funti

Envision AESC, ogranak za baterije svetske zelene tehnološke kompanije Envision Group, primeniće integrisanu AIoT pametnu tehnologiju za nadzor i optimizaciju potrošnje energije, proizvodnje i održavanja u svojoj novoj gigafabrici čime će se omogućiti brzo povećanje proizvodnje i ponuditi baterije za napajanje do 100 000 svojih električnih vozila godišnje.

Britanski poslovni sekretar Kwasi Kwarteng rekao je: “Ova fantastična investicija Nissana i Envision AESC-a predstavlja izuzetnu posvećenost stanovnicima Sunderlanda, donoseći nova visoko kvalifikovana radna mesta i uveliko ubrzava naše planove za razvoj severoistoka VB. Ovo je ogroman korak napred u našoj ambiciji da postavimo Veliku Britaniju na čelo globalne trke za električna vozila i dodatni dokaz, ako je bio potreban, da Velika Britanija ostaje jedna od najkonkurentnijih lokacija na svetu za proizvodnju automobila.


“Izuzetno sam ponosan što je Nissan ne samo potvrdio svoje verovanje u Britaniju, već i udvostručio svoju dugogodišnju posvećenost našoj zemlji. Automobili proizvedeni u ovoj fabrici, koristeći baterije napravljene neposredno u obližnjoj prvoj po veličini gigafabrici u Velikoj Britaniji, imaće ogromnu ulogu dok se udaljavamo od benzinskih i dizel automobila i pokrećemo domaću bazu za proizvodnju električnih vozila.”


Električni crossover nove generacije


Kao deo najave od milijardu funti, Nissan će investirati oko 423 miliona funti za proizvodnju čisto električnog vozila nove generacije u Velikoj Britaniji. Oslanjajući se na svoju stručnost u proizvodnji crossovera i svetski uspeh LEAF-a, Nissan obećava dizajn, efikasnost i tehnologiju baterija sledeće generacije koji će učiniti prelazak na električnu vožnju još pristupačnijim.

Osmišljena za globalna tržišta, proizvodnja u Velikoj Britaniji izvoziće se na evropska tržišta koja tradicionalno opslužuje Nissanova fabrika u Sunderlandu. Novi crossover biće izgrađen na CMF-EV platformi Alijanse, sa predviđenim proizvodnim kapacitetom do 100 000 jedinica.


Proizvodnja u Sunderlandu stvoriće 909 novih radnih mesta u fabrici i više od 4 500 u lancu snabdevanja u Velikoj Britaniji, uz istovremeno obezbeđivanje 75 radnih mesta za istraživanje i razvoj. Projektom transformacije ukupna kapitalna ulaganja Nissana u fabriku prelaze preko 5 milijardi funti, a takođe uključuju:


■ Istraživanje i razvoj u Nissanovom evropskom tehničkom centru u Cranfieldu, Bedfordshire
■ Podršku britanskim dobavljačima za prelazak na električna vozila
■ Konkurentnost fabrike i unapređenje životne sredine
■ Razvoj veština radne snage Nissana za buduće tehnologije


Ostale proizvodne lokacije još nisu potvrđene. Više detalja o novom vozilu, uključujući cene i tehnologiju, biće objavljeno bliže datumu lansiranja automobila.


Sa EV baterijama sledeće generacije


Envision AESC već poseduje i upravlja prvom evropskom fabrikom baterija u Sunderlandu, osnovanom 2012. godine radi lokalizacije proizvodnje Nissan LEAF baterija. Tim britanske fabrike ima devet godina stručnosti u snabdevanju baterijama Nissan LEAF i eNV200 i proizveo je dovoljno ćelija, modula i paketa za napajanje preko 180 000 električnih vozila u 44 zemlje, zadovoljavajući globalne referentne nivoe po pitanju kvaliteta, performansi, sigurnosti, pouzdanosti i troškova.


Podržavajući ovu novu alokaciju modela, Envision AESC će investirati 450 miliona funti za izgradnju prve gigafabrike u Velikoj Britaniji na Međunarodnom parku za naprednu proizvodnju (IAMP), u neposrednoj blizini Nissanove fabrike, koju će pokretati obnovljivi izvori energije i pionirska tehnologija baterija sledeće generacije.


Uskoro počinje formalni proces planiranja za novu gigafabriku koji uključuje početno postrojenje od 9 GWh sa potencijalnom investicijom u sledećoj fazi od 1.8 milijardi funti od strane kompanije Envision AESC, koja generiše do 25 GWh i stvara 4 500 novih zelenih radnih mesta visoke vrednosti u regionu do 2030. godine, sa potencijalom za dostizanje i do 35 GWh. Nova fabrika će povećati cenovnu konkurentnost EV baterija proizvedenih u Velikoj Britaniji, uključujući i novu baterijsku ćeliju Gen5 sa 30% većom gustinom energije koja poboljšava domet i efikasnost. Ovaj projekat će pokretati Nissanova nova vozila, nastavljajući lokalizaciju proizvodnje delova i komponenti vozila sa naprednom tehnologijom. Ovo će baterije učiniti jeftinijim, a EV dostupnijim sve većem broju kupaca u budućnosti.


Nova gigafabrika obezbediće 750 radnih mesta i sačuvati radna mesta za 300 trenutno zaposlenih.


Lei Zhang, osnivač i izvršni direktor Envision Group, rekao je: “Misija Grupe Envision je da bude prvi izbor za tehnološkog partnera u oblasti neutralne emisije za globalna preduzeća, vlade i gradove. Stoga nam je drago što smo deo EV36Zero zajedno sa Nissanom i gradskim većem Sunderlanda.

Kao deo ovog projekta, Envision AESC investiraće 450 miliona funti u novu, modernu, niskougljeničnu gigafabriku u Sunderlandu, stvarajući 700 novih radnih mesta.


“Ovaj projekat temelji se na dugoročnom partnerstvu sa Nissanom u cilju dostizanja naše globalne ambicije da baterije visokih performansi i dužeg dometa za EV učinimo pristupačnim i dostupnim milionima drugih vozača.


“Rast potražnje mogao bi doneti buduće investicije do 1.8 milijardi funti, dodatni kapacitet od 25 GWh i 4 500 radnih mesta do 2030. godine. Ovo će učiniti severoistok ključnim za novo postrojenje EV u Velikoj Britaniji, u saradnji na istraživanju i razvoju celokupnog životnog ciklusa baterije, od skladištenja do upotrebe drugog životnog veka, pametnog punjenja V2G i reciklaže u zatvorenom krugu.”


Vozila sa nultom emisijom i proizvodnja sa nultom emisijom


Objedinjujući ovaj ekosistem, gradsko veće Sunderlanda vodi projekat koji za cilj ima postavku mreže 100% obnovljive električne energije ‘Microgrid’ koja će uštedeti 55 000 tona ugljenika godišnje.


Uz mogućnost priključivanja postojećih Nissanovih solarnih farmi i farmi vetrenjača, inicijalni planovi sugerišu da bi moglo da se stvori čak deset solarnih farmi, sa predviđenim generisanjem od 132 MW i sa direktnom vezom na obnovljivu energiju iz britanske mreže za ‘čvrsto’ snabdevanje Nissana i automobilskih kompanija lociranih na susednom Međunarodnom parku za naprednu proizvodnju (IAMP). Planovi će se i dalje razvijati u bliskoj saradnji sa potencijalnim zelenim investitorima iz privatnog sektora.


Prvi ove vrste, projekat se procenjuje na 80 miliona funti ulaganja i takođe uključuje planove za sisteme za baterijsko skladištenja od 1MW koji koriste drugi životni vek baterija Nissan EV/Envision AESC, što će omogućiti da se višak energije stvoren tokom dnevnih sati prikupi i koristi u neko drugo vreme, pomažući da se uravnoteži potrošnja u mreži. Dodatni infrastrukturni projekti koji omogućavaju stvaranje novog postrojenja EV podižu ukupnu početnu investiciju iznad milijardu funti.


Čelnik Gradskog veća Sunderlanda, odbornik Graeme Miller, rekao je: “Sunderland je ambiciozan grad i današnja najava menja igru za nas, region i britansku ekonomiju, a plod je višemesečnog partnerstva u radu sa Nissanom, Envision AESC-om i vladom Velike Britanije u cilju utemeljivanja ovog projekta transformacije.


“Ponosni smo što smo ključni pokretači, radeći na obezbeđivanju infrastrukturnog projekta vrednog 80 miliona funti koji bi mogao biti prvi ove vrste u VB, a koji okuplja generisanje energije, potrošnju i skladištenje kroz namensku mikro mrežu.


“Preuzeli smo obavezu da Sunderland do 2040. postane ugljenično neutralan grad, a elektrifikacija je ključni deo te vizije. Današnja najava postavlja Sunderland u središte proizvodnje električnih automobila u Evropi. To potvrđuje nepokolebljivo verovanje ovog veća u sposobnost grada da pokrene električnu revoluciju, radeći u partnerstvu sa privatnim sektorom i vladom na ostvarenju nacionalno značajnih projekata, stvaranju radnih mesta i prosperiteta za naše ljude i poslovanje, a u procesu isporuke čistijih i zelenijih automobila.”


PR

Novi član Dacia Dakar tima

Novi član Dacia Dakar tima

Dacia je i zvanično objavila da se Nasser Al-Attiyah pridružio njenom reli timu izdržljivosti. Pedesetdvogodišnji Al-Attiyah je dvostruki šampion FIA svetskog reli šampionata (WRC-2) i 19-struki pobednik FIA prvenstva u reliju Bliskog istoka (između 2003. i 2015.)...

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 finalista izbora za Evropski auto godine 2024.

Kia EV9 se plasirao u finalni krug izbora za Evropski auto 2024. godine (engl. COTY). Potpuno električni SUV je prvo bio na širem spisku od 28 novih modela predstavljenih ove godine, a sada ga je žiri koji čini 59 članova iz 22 zemlje smestio među sedam najboljih...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje