AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Koliko automobila ima na svetu?

Koliko automobila ima na svetu?

Koliko automobila ima na svetu? Iako je broj veliki, treba istaći da u proseku na svakih 5,5 ljudi dolazi jedan automobil...

U svetu postoji oko 1,5 milijardi automobila. Bez sumnje, većina se nalazi z Aziji, ali postoji samo jedna država na svetu u kojoj u proseku dolazi više od jednog automobila po stanovniku.


Najnoviju statistiku, koja nam pokazuje koliko se trenutno automobila kreće u svetu, doneo je server Jalopnik, sa osvrtom na Hedges & Company. Pre svega treba istaći, da nije nimalo lako odrediti tačan broj automobila. U pitanju je statistička procena. Prema ovim podacima, u svetu saobraća oko 1,5 milijardi automobila. Zanimljivo je da je broj automobila na svetu udvostručen u odnosu na 2006. godinu. Ako u račun unesemo i podatak, da u svetu živi 8,067 milijardi ljudi, u proseku jedan automobil odlazi na 5,5 ljudi.

 

U Aziji se nalazi 543 automobila, Evropa je sledeća sa ukupno 413 miliona. Samo u EU ima 288 miliona automobila, a 125 miliona nalazi se u NON EU državama. Severna Amerika ima 358 miliona automobila, od kojih je velika većina (292,3 miliona) registrovana u SAD-u. U Africi se nalazi oko 26 miliona automobila, a zanimljivo je da na Antaktirku ima svega pedesetak.


U SAD ima najviše automobila na hiljadu stanovnika (710 na hiljadu stanovnika). Sledi Evropa sa odnosnom od 520 automobila na 1000 stanovnika.


U slučaju država, postoji samo jedan u celom svetu, u kojoj postoji više od jednog automobila po glavi stanovnika. To je San Marino sa odnosom 1,3 automobila po glavi stanovniku. Slede Kneževina Monako (0,91 automobil po glavi stanovnika) i Novi Zeland sa 0,9 automobila po stanovniku. Na drugom kraju rang liste je Demokratska Republika Kongo, koja ima samo 0,004 automobila po stanovniku ili Pakistan (0,02 automobila po stanovniku), Vijetnam i Kenija (0,3 automobila po stanovniku).


Automagazin.rs

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

123456. . .1591
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje